26/6/13

O Προεδρεύων της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου 26/06/2013


Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής κ. Γιαννάκης Ομήρου προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.


Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους: «Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την παροχή τεχνικής βοήθειας από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας για την ετοιμασία Εθνικού Σχεδίου Δράσης για υλοποίηση της Σύστασης ‘Εγγυήσεις για τη Νεολαία’.

Πρόκειται για πρόγραμμα χρηματοδότησης των Σχεδίων Δράσης και άλλων δράσεων για στήριξη της απασχόλησης των νέων, το οποίο θα γίνει μέσω συγχρηματοδότησης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, καθώς και μέσω της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Σύνοδό του στις 7 και 8 Φεβρουαρίου 2013.

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας έχει προσφερθεί να στηρίξει την Κύπρο για τη διαμόρφωση κοστολογημένου Σχεδίου Δράσης 'Εγγυήσεων για τη Νεολαία' και για τον σκοπό αυτό έχει υποβάλει περίγραμμα Πρότασης αναφορικά με τη βοήθεια που μπορεί να παραχωρήσει.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος που δημιουργείται με τη συνεχώς αυξανόμενη προσφυγή Ελληνοκύπριων προσφύγων στη λεγόμενη «Επιτροπή Αποζημιώσεων» που λειτουργεί στις παρανόμως κατεχόμενες και ελεγχόμενες από την Τουρκία περιοχές της Δημοκρατίας, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τον ορισμό ειδικής Υπουργικής Επιτροπής για την επεξεργασία κινήτρων για Ελληνοκυπρίους που ενδιαφέρονται ή θα ενδιαφερθούν να πωλήσουν ή και να αγοράσουν ακίνητη ιδιοκτησία στις κατεχόμενες περιοχές. Ενέκρινε επίσης την υποβολή των εισηγήσεων της Υπουργικής Επιτροπής στην Υποεπιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου για το Περιουσιακό για συζήτηση και εξασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης από τις πολιτικές δυνάμεις.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το τετραετές Πρόγραμμα Αναζωογόνησης/Αναβίωσης Περιοχών Πράσινης Γραμμής Λευκωσίας (Δήμοι Λευκωσίας και Αγίου Δομετίου) για τα έτη 2009-2012. Για τον σκοπό αυτό παραχωρείται ποσόν ύψους €1,2 εκ. από το Πρόγραμμα Αναζωογόνησης προς τον Ανάδοχο για την υπηρεσία μικρών λεωφορείων για την εξυπηρέτηση του ιστορικού κέντρου της Λευκωσίας και τη διασύνδεσή του με το αστικό κέντρο έξω από τα τείχη.

Ενέκρινε επίσης την παραχώρηση εξοικονομήσεων ύψους €200.000 από το Σχέδιο Επιχειρηματικής Δραστηριότητας προς τον Δήμο Αγίου Δομετίου για την αγορά εξοπλισμού για τη Δημοτική Αίθουσα Αθλοπαιδιών, νοουμένου ότι η χορηγία που θα δοθεί δεν θα αποτελεί υπέρβαση του συνολικού κόστους του Προγράμματος Αναζωογόνησης.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τροποποιητικό νομοσχέδιο με το οποίο παρέχεται επιπρόσθετη δυνατότητα στις κεντρικές κυβερνητικές Αρχές, όταν ενεργούν ως αναθέτουσες Αρχές, να χρησιμοποιούν τις συνοπτικές διαδικασίες σύναψης δημοσίων συμβάσεων για συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών εκτιμώμενης αξίας μέχρι και 130 χιλιάδων ευρώ και για συμβάσεις έργων εκτιμώμενης αξίας μέχρι και 500 χιλιάδων ευρώ. Αυτό γίνεται για να τονωθεί η ανάπτυξη, να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Επίσης, σήμερα εγκρίθηκε νομοσχέδιο που σκοπό έχει την άρση των περιορισμών που ισχύουν για την ανανέωση της απόσπασης δημοσίου υπαλλήλου ή της ανάθεσης σε αυτόν καθηκόντων δυνάμει των άρθρων 47 και 48 των περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμων, με σκοπό να διευκολυνθεί σε μεγαλύτερο βαθμό η αποτελεσματική αξιοποίηση του προσωπικού και η αντιμετώπιση υπηρεσιακών αναγκών που προκύπτουν λόγω των μέτρων που λαμβάνονται για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και σύμφωνα με τις υποδείξεις της Τρόικας.

Επίσης, εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο η συνομολόγηση Διακρατικής Συμφωνίας μεταξύ της Κυβερνήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβερνήσεως της Ελληνικής Δημοκρατίας σχετικά με τη συνεργασία στους τομείς Έρευνας και Διάσωσης.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τον διορισμό Εφόρου Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων. Έφορος διορίζεται ο κ. Ονούφριος Κουλλάς, για περίοδο έξι ετών, από 19.6.2013».