11/5/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου Στo Z´Επιστημονικό Λαογραφικό Συνέδριο με θέμα: «Ακανθού: Ιστορική Αναδρομή-Λαογραφικά Στιγμιότυπα: Αγώνας Επιβίωσης» που διοργανώνει ο Δήμος Ακανθούς, το Προσφυγικό Σωματείο «Η Ακανθού» και η Σχολική Εφορεία Ακανθούς Σάββατο 11 Μαΐου 2013, Ώρα: 9:00 π.μ. Αίθουσα Τελετών Πανεπιστημίου Κύπρου



Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου
Στo Z´Επιστημονικό Λαογραφικό Συνέδριο με θέμα: «Ακανθού: Ιστορική Αναδρομή-Λαογραφικά Στιγμιότυπα: Αγώνας Επιβίωσης»
που διοργανώνει ο Δήμος Ακανθούς, το Προσφυγικό Σωματείο
«Η Ακανθού» και η Σχολική Εφορεία Ακανθούς
Σάββατο 11 Μαΐου 2013, Ώρα: 9:00 π.μ.
Αίθουσα Τελετών Πανεπιστημίου Κύπρου

Με ιδιαίτερη χαρά απευθύνω χαιρετισμό στο Ζ΄ Επιστημονικό Λαογραφικό Συνέδριο, που διοργανώνει ο Δήμος της κατεχόμενης κοινότητας Ακανθούς σε συνεργασία με το Προσφυγικό Σωματείο «Η Ακανθού», τη Σχολική Εφορία Ακανθούς, με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και του Πανεπιστημίου Κύπρου. Το συνέδριο το οποίο διοργανώνεται φέτος για 7η χρονιά έχει καθιερωθεί στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας και στις καρδιές των Ακανθιωτών.  Ιδιαίτερο σημείο είναι η αφιέρωσή του φετινού συνεδρίου στη μνήμη του Ανδρέα Ιωαννίδη τ. Διοικητή Ναυτικού που έχασε τη ζωή του εκπληρώνοντας στο ακέραιο το καθήκον απέναντι στην πατρίδα του κατά τη διάρκεια των τραγικών συμβάντων στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» τον Ιούλιο του 2011.
 
Η κωμόπολη της Ακανθούς, το μεγαλοχώρι της επαρχίας Αμμοχώστου, με την πλούσια ιστορία και παράδοση, έσφυζε από ζωή ίσαμε το 1974, προόδευε και αναπτυσσόταν, με σταθερή προσήλωση στις αξίες και στην ελληνική παράδοση του τόπου.

Τριάντα εννέα χρόνια κατοχής και παραβίασης κάθε αρχής δικαίου από τις κατοχικές δυνάμεις είναι ήδη πολλά. Κι ενώ συνεχίζουμε το δύσκολο αντικατοχικό μας αγώνα, στέλνουμε καθημερινά το μήνυμα της αντίστασης μέσα από την προβολή και την ανάδειξη της παράδοσης και του πολιτισμού μας, που είναι σήμερα το ισχυρότερο όπλο που διαθέτουμε μέσα στην πολιτισμική χοάνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτό το σκοπό εξυπηρετεί, χωρίς καμιά αμφιβολία και το σημερινό έβδομο Επιστημονικό Λαογραφικό Συνέδριο της Ακανθούς, το οποίο αποτελεί ταυτόχρονα μια σημαντική εκδήλωση-συμβολή στη διατήρηση άσβεστης της μνήμης της κατεχόμενης Ακανθούς, που για αιώνες μεγαλουργούσε στην κατεχόμενη σήμερα περιοχή της Αμμοχώστου.
 

Η Ακανθού, με μια πλούσια ιστορία και παράδοση, λίκνο ανάδειξης  σημαντικών ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, αποτελεί αστείρευτη πηγή λαογραφικών και ιστορικών γεγονότων και στοιχείων, τα οποία μπορούν να αποτελούν αντικείμενο συνεχούς μελέτης και έρευνας. Αυτό άλλωστε καταδεικνύεται από το γεγονός ότι το Επιστημονικό Λαογραφικό Συνέδριο Ακανθούς διοργανώνεται για έβδομη χρονιά, και παρουσιάζει κάθε φορά ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
 
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι μέσα από τις εισηγήσεις που θα γίνουν και τις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν, θα αναδειχθούν νέα στοιχεία για τη λαογραφία, την ιστορία και την παράδοση της Ακανθούς, τα οποία θα δώσουν τροφή για περαιτέρω έρευνα και μελέτη των λαογραφικών χαρακτηριστικών της κοινότητας.
 

Το φετινό όμως συνέδριο είναι ξεχωριστό γιατί είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Αρχιπλοίαρχου Ανδρέα Ιωαννίδη, Διοικητή του Κυπριακού Ναυτικού, που έμελλε εκείνο το καταραμένο πρωινό της 11ης Ιουλίου 2011, να προσφέρει μαζί με τα άλλα 12 παλληκάρια ότι πολυτιμότερο είχαν, την ίδια τους τη ζωή στο βωμό του καθήκοντος. Και τα 13 παλληκάρια αναδεικνύονται μέσα στις καρδιές, μέσα στις ψυχές και τη συνείδηση μας ως εθνικοί ήρωες.

Ο Αντρέας φωτεινό παράδειγμα Έλληνα Αξιωματικού, σφράγισε με τη σταδιοδρομία και την αυτοθυσία του, την αγάπη του προς την πατρίδα και την αφοσίωση στο καθήκον. Όσα χρόνια και αν περάσουν, όσο και αν οι μνήμες ξεθωριάσουν, η θυσία του θα θυμίζει πως η πατρίδα έχει ανάγκη από Αξιωματικούς που τηρούν τον όρκο τους, ήρωες που εμπνέουν και καθοδηγούν με το παράδειγμα τους, τους άντρες που διοικούν.

Εκ μέρους της Εθνικής Φρουράς θα ήθελα να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς, τη σύζυγο και τα παιδιά του αείμνηστου Αντρέα Ιωαννίδη, γιατί είχαμε ένα τέτοιο λαμπρό αξιωματικό στις τάξεις της.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να καταθέσω μια προσωπική μαρτυρία που είχα στην πρόσφατη μου επίσκεψη στην Αθήνα. Κατά τη συνάντηση μου με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, ανώτατοι αξιωματικοί των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για τον άνθρωπο Αντρέα Ιωαννίδη, για τον αξιωματικό Αντρέα Ιωαννίδη μα πάνω απ’ όλα για τον Έλληνα Αντρέα Ιωαννίδη. Πρέπει, οι γονείς, η σύζυγος και τα παιδιά να είστε περήφανοι.


Σήμερα αφουγκραζόμαστε τη φωνή της Ακανθούς να μας λέει πώς είναι εκεί και μας καρτερεί. Κι εμείς ενωμένοι να διεκδικούμε τα δικαιώματα μας, με ακατάβλητη θέληση και υπευθυνότητα, σε μια συνολική και συλλογική προσπάθεια, για να φτάσουμε σύντομα σε μια όσο το δυνατό πιο δίκαιη λύση για το λαό μας.

Όσοι νομίζουν ότι μπροστά στην οικονομική κρίση και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κυπριακός λαός αυτές τις μέρες θα απεμπολήσουμε κυριαρχικά δικαιώματα και ότι θα αποδεχθούμε μια απαράδεκτη λύση στο Κυπριακό θα απογοητευθούν. Αυτός ο λαός και η μακρόχρονη ιστορία του έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντισταθεί και ότι πάνω από όλα, έχει αξιοπρέπεια.

Εκφράζω τα θερμά μου συγχαρητήρια στο Δήμαρχο κ. Σάββα Σαββίδη και στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ακανθούς για την πρωτοβουλία τους να διοργανώσουν το φετινό Επιστημονικό Λαογραφικό Συνέδριο Ακανθούς, με τη συνεργασία του Προσφυγικού Σωματείου «Η Ακανθού» και της Σχολικής Εφορίας Ακανθούς.
Η θαυμάσια αυτή εκδήλωση κρατάει ζωντανή τη μνήμη, τη συνείδηση, την προοπτική και την ελπίδα.Καλωσορίζω επίσης και συγχαίρω όλους τους εκλεκτούς εισηγητές και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες σας.