11/5/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε χθες σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε χθες σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας κ. Χριστόφορος Πισσαρίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Στη σημερινή συνάντηση μας που ήταν η πρώτη που είχαμε ως Συμβούλιο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τέθηκε η βάση για το πώς θα γίνεται η επικοινωνία με τον Πρόεδρο και τον Υπουργό. Είμαστε ικανοποιημένοι για τις αποφάσεις που λήφθηκαν. Συζητήσαμε τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας που θα πρέπει να μελετηθούν από το Συμβούλιο και αφού καταλήξουμε με την έρευνα που θα κάνουμε, θα έχουμε συναντήσεις με τον Πρόεδρο και τον Υπουργό.

Σκοπός μας είναι να κάνουμε μελέτες πιο ενδελεχείς, είμαστε όλοι τεχνοκράτες, οι εκθέσεις μας θα βασίζονται σε στοιχεία και σε τεκμήρια για να βοηθήσουμε την πολιτική εξουσία να παίρνει αποφάσεις για την οικονομία.

Τα θέματα που θα εξετάσουμε θα καλύπτουν όλους τους τομείς της οικονομίας».

Ερωτηθείς ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι «θα μελετηθεί και το τραπεζικό σύστημα όπως και ο τομέας ενέργειας, η δημοσιονομική πολιτική, τα αναπτυξιακά προγράμματα» και άλλα.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι «η προτεραιότητα είναι να υπάρξει περιβάλλον που θα προσελκύσει επενδύσεις, γιατί το μόνο πράγμα που μπορεί να περιορίσει την ανεργία και να επιστρέψει σε χαμηλά ποσοστά είναι η οικονομική ανάπτυξη, όπως και η ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Αναφερόμενος στην ανεργία, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι «είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα. Βραχυπρόθεσμα η κατάσταση δεν είναι καλή, τα μέτρα λιτότητας που μας έχουν επιβληθεί δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση της ανεργίας και τα διάφορα προγράμματα κοινωνικών παροχών περιορίζουν απλώς το κόστος της ανεργίας στην οικογένεια. Χωρίς οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να περιοριστεί. Δεν πιστεύω όμως ότι θα φτάσουμε στα επίπεδα της Ισπανίας ή της Ελλάδας».

Κληθείς να ανεφέρει πώς μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη, ο κ. Πισσαρίδης είπε: «Το σημαντικό είναι να επιστρέψει η εμπιστοσύνη του διεθνούς οικονομικού συστήματος στην κυπριακή οικονομία. Όταν αναπτυσσόταν η κυπριακή οικονομία οι ξένοι επενδυτές είχαν εμπιστοσύνη ότι θα είχε καλή επίδοση η επένδυση τους. Τώρα υπάρχει αβεβαιότητα για το τραπεζικό σύστημα κάτι που πρέπει να εξαλειφθεί».