11/5/13

Δελτίο ειδήσεων ΚΥΠΕ «ΔΕΚΑ»

ΚΥΠΕ - Hλίας Μαυροκέφαλος - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 11/05/2013 10:17

1. Η Λευκωσία εξέτασε σοβαρά το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ κατά την κορύφωση της κρίσης τον Μάρτιο, λόγω του αδιεξόδου που δημιούργησαν οι όροι του σχεδίου διάσωσης, δήλωσε από τις ΗΠΑ ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννης Κασουλίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα "Ουάσιγκτον Ποστ".  Σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, οι πολιτικοί αρχηγοί στο νησί συζήτησαν το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Ευρωζώνη κατά το διήμερο που ακολούθησε μετά την απόρριψη του αρχικού σχεδίου από τη Βουλή. Η ιδέα της εξόδου τελικά απορρίφθηκε, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η υιοθέτηση της κυπριακής λίρας θα προκαλούσε άμεση υποτίμηση του νέου νομίσματος κατά 40%, καταστρέφοντας την οικονομία του τόπου που βασίζεται στις εισαγωγές.

2. Οι εξελίξεις στο Κυπριακό μέσα από το πρίσμα των εξελίξεων στην περιοχή και οι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να βοηθήσουν στη διαδικασία επίλυσής του συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν χθες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, έγινε κατανοητό από τον κ. Κέρι ότι η διαδικασία λύσης του Κυπριακού, η οικονομική κρίση και η αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της Κύπρου είναι διαφορετικά ζητήματα, ενώ παράλληλα άκουσε με ενδιαφέρον τις προτάσεις του κ. Κασουλίδη για την επιστροφή της Αμμοχώστου ως μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για τις οποίες θα έχει την ευκαιρία να βολιδοσκοπήσει την προσεχή εβδομάδα τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και τον Υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, που επισκέπτονται την Ουάσιγκτον.
3. Καλή χαρακτήρισε τη χθεσινή συνάντηση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Πάτρικ Βεντρέλ. «Η Κύπρος είναι καλή φίλη και εταίρος των ΗΠΑ, με την οποία έχουμε εργαστεί για πολλά έτη», είπε ο κ. Βεντρέλ. Σχετικά με το περιεχόμενο της συζήτησης, ανέφερε ότι «συζήτησαν την αμερικανική υποστήριξη στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου ως μία διζωνική ομοσπονδία, υπό την αιγίδα της αποστολής καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών που ηγείται ο κ. Ντάουνερ».
 4. Η επιστροφή της εμπιστοσύνης του διεθνούς οικονομικού συστήματος στην κυπριακή οικονομία θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα, δήλωσε χτες το βράδυ ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας Χριστόφορος Πισσαρίδης. Το Συμβούλιο είχε συνάντηση  με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, κατά την οποία θεσμοθετήθηκε ο τρόπος επικοινωνίας με του Συμβουλίου με την Κυβέρνηση και καθορίστηκαν οι τομείς της οικονομίας για τους οποίους θα διεξάγονται τεχνοκρατικές έρευνες. "Σκοπός μας είναι να κάνουμε μελέτες σε τεχνοκρατικό επίπεδο και σε μεγαλύτερο βάθος απ` ό,τι μπορεί να κάνει ένα Υπουργείο ή η πολιτική εξουσία για να βοηθήσουμε την πολιτική εξουσία να παίρνει αποφάσεις για την οικονομία που να βασίζονται σε στοιχεία", ανέφερε ο κ. Πισσαρίδης.
5. Ενθαρρυμένος από την πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του Γενικού Γραμματέα και του Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου κ. Ιωάννη Κασουλίδη, είναι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ Μπαν Γκι-μουν, Αλεξάντερ Ντάουνερ. Αυτό δήλωσε την Παρασκευή κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Martin Nesirky, ο οποίος ανέφερε, επίσης, ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του κ. Μπαν για την Κύπρο, θα συναντηθεί με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων της Κύπρου στις 29 Μαΐου.
6. Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκε την Παρασκευή η συμφωνία για αναδιάρθρωση του κρατικού αερομεταφορέα, η οποία επιτεύχθηκε στις 12 Απριλίου μεταξύ της Κυβέρνησης και των συντεχνιών της εταιρείας. Η συμφωνία τέθηκε ενώπιον Γενικής Συνέλευσης του προσωπικού των Κυπριακών Αερογραμμών, που κάλεσαν οι συντεχνίες ΣΥΝΥΚΑ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, για να εγκρίνει ή να απορρίψει τη συμφωνία, η οποία προνοεί, μεταξύ άλλων, την αποχώρηση 490 υπαλλήλων, τη μείωση μισθών και τη μείωση του στόλου των Κυπριακών Αερογραμμών, στα έξι αεροσκάφη συν ένα εφεδρικό. Με την έγκριση της συμφωνίας δόθηκε στους εργαζόμενους χρονικό περιθώριο μιας εβδομάδας, για να δηλώσουν ποιοι θέλουν να αποχωρήσουν εθελοντικά από την εταιρεία, ούτως ώστε να αποφευχθούν οι αναγκαστικές απολύσεις.
7. Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης αναχωρεί σήμερα για τη Βουδαπέστη, όπου την Κυριακή θα είναι ο κύριος ομιλητής στην εναρκτήρια Σύνοδο Στρατηγικής του «Routes Europe», του ετήσιου φόρουμ δικτύωσης εκπροσώπων αεροπορικών εταιρειών, αεροδρομίων και κρατικών αξιωματούχων. Τη Δευτέρα ο κ. Λακκοτρύπης θα μεταβεί στην Αθήνα, όπου το πρωί της Τρίτης θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους Υπουργό και Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Ελλάδας Ευάγγελο Λιβιεράτο και Μάκη Παπαγεωργίου.
8. Ο Ολυμπιακός Πειραιώς προκρίθηκε χθες βράδυ στον τελικό του φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και για 6η φορά στην ιστορία του όπου την Κυριακή στις 22.00 θα υπερασπιστεί τον τίτλο του ως πρωταθλητής Ευρώπης απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία έχει αναδειχθεί οκτώ φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης. Ο Ολυμπιακός νίκησε στον ημιτελικό του φάιναλ φορ, που διεξάγεται στο Λονδίνο, την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 69 - 52. Στον άλλο ημιτελικό της διοργάνωσης η Ρεάλ Μαδρίτης επικράτησε της Μπαρτσελόνα με 74 - 67 και προκρίθηκε για 15η φορά στην ιστορία της σε τελικό της διοργάνωσης.
9. Διεξάγονται σήμερα τρεις αγώνες στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής των πλέι οφ του Παγκυπρίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου Α’ κατηγορίας με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στους αγώνες του τρίτου γκρουπ. Στις 17:00 η Αλκή φιλοξενεί στο ΓΣΖ τον Εθνικό Άχνας ενώ την ίδια ώρα η Νέα Σαλαμίνα υποδέχεται στο Στάδιο «Αμμόχωστος» τον Ολυμπιακός. Στις 17:00 διεξάγεται και το παιχνίδι για το δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας μεταξύ της ΑΕΛ και της ΕΝΠ στο Τσίρειο. Εξάλλου στην Ελλάδα διεξάγεται απόψε στις 20:30 στο ΟΑΚΑ ο τελικός Κυπέλλου μεταξύ του Αστέρα Τρίπολης και του Ολυμπιακού.
10. Η πρωταθλήτρια Ομόνοια Λευκωσίας πανηγύρισε χθες βράδυ και την κατάκτηση του Κυπέλλου Ανδρών Futsal.   Η Ομόνοια νίκησε με 3-1 την Αραράτ στον τελικό της διοργάνωσης που έγινε στην κλειστή αίθουσα Τάσσος Παπαδόπουλος - Ελευθερία.
(ΚΥΠΕ/ΗΜΑ/ΓΧΡ)