13/4/13

ΚΥΠΕ - Μαρία Κονιώτου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 13/04/2013 10:13



1. Σε πολιτική συμφωνία για το μνημόνιο της Κύπρου κατέληξαν χθες οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Eurogroup στο Δουβλίνο. Ο Επίτροπος Ολι Ρεν δήλωσε μετά τη συνεδρίαση πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να βοηθήσει την Κύπρο να βγει το συντομότερο από τη σημερινή κρίση. Ανέφερε ότι το συνολικό ποσό που θα απαιτηθεί για τη Κύπρο παραμένει στα 17 δισ. ευρώ, δηλαδή τα 10 δισ. ευρώ της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ και τα 7 δισ. ευρώ της κυπριακής συμμετοχής, επισημαίνοντας ότι δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για συνολική στήριξη 23 δισ. ευρώ δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

2. «Είναι δίκαιο να σκεφθούμε αύξηση των διαρθρωτικών κονδυλίων για την Κύπρο», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος μίλησε την Παρασκευή στην έδρα του Δημοσιογραφικού δικτύου Bloomberg στη Νέα Υόρκη. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης είχε δηλώσει νωρίτερα πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απέστειλε χθες επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό, ως Προεδρεύοντα της ΕΕ, με την οποία ζητείται η εξασφάλιση πρόσθετων κονδυλίων και άλλων υποβοηθητικών προνοιών για την παρεχομένη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για αντιμετώπιση των συνεπειών της χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης στον τόπο.
3. Την ερχόμενη εβδομάδα θα εξαγγελθούν μια σειρά μέτρων, κινήτρων και πολιτικών κατά τρόπο που να θέτουν τις βάσεις για επανεκκίνηση της οικονομίας και για να αμβλύνουν τα προβλήματα των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε χαιρετισμό του κατά το 16ο Συνέδριο της ΔΕΟΚ. Εξάλλου, μιλώντας κατά την τελετή διαβεβαίωσης του δικαστή Ανδρέα Κραμβή ως του τρίτου μέλους της ερευνητικής επιτροπής για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε ότι η Κυβέρνηση δεν θα δειλιάσει να αποδώσει ευθύνες με βάση τα πορίσματα της Επιτροπής όπου και αν αυτές ανήκουν. 4. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε την Παρασκευή ότι ναι μεν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανεβάζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου στα 23,5 δις, αλλά, όπως τόνισε, σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι επιβάλλει εκ των πραγμάτων νέες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών ή οποιεσδήποτε νέες επιβαρύνσεις στους καταθέτες. Ο κ. Στυλιανίδης πρόσθεσε ότι καμία επιπρόσθετη ανάγκη δεν προκύπτει από την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ανάγκες της Κύπρου πέραν αυτών που έχουν ήδη διαμορφωθεί στο Μνημόνιο.
5. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε χθες πως θα απαντήσει στην επιστολή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Μάριο Ντράγκι σχετικά με το θέμα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη. «Στην επιστολή μου θα εξηγώ ότι στην Προεδρική Δημοκρατία οι εξουσίες είναι διακριτές, το κοινοβούλιο έχει τη δική του ευθύνη ελέγχου των αξιωματούχων της πολιτείας, και στα πλαίσια διερεύνησης των όσων έχουν ακολουθήσει μετά από μιαν επιστολή ή έγγραφο του κ. Δημητριάδη έχει κάθε εξουσία να το πράξει χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι διαδικασία απόλυσης του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας», είπε ο κ. Αναστασιάδης.
6. Στην εταιρεία Deloitte Financial Advisory ανατέθηκε η αξιολόγηση της εφαρμογής του κανονιστικού πλαισίου στις τράπεζες για την παρεμπόδιση ξεπλύματος παράνομου χρήματος, μαζί με την Επιτροπή Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης. Προκαταρκτικά αποτελέσματα αναμένονται μέχρι τις 20 Απριλίου, ενώ η έκθεση θα δοθεί σε Κεντρική Τράπεζα, Υπουργό Οικονομικών και Τρόικα μέχρι τις 24 Απριλίου.
7. Το μήνυμα ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές θα συνεχίσουν να υπάρχουν, σύμφωνα με απόφαση της Κυβέρνησης, έδωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου. Σε δηλώσεις μετά το πέρας πολύωρων διαβουλεύσεων για το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών ανάμεσα στην εξ Υπουργών Επιτροπή, τους εκπροσώπους όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων και το Διοικητικό Συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών, η κ. Αιμιλιανίδου είπε ότι έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς όλες οι συνομιλίες με τις συντεχνίες. 8. Την επιβολή έκτακτης προσωρινής μείωσης 5% επί όλων των βασικών διατιμήσεων της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) αποφάσισε και ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ). Οι μειώσεις αυτές στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος θα εφαρμοσθούν από τα αμέσως προσεχή τιμολόγια της ΑΗΚ.
9. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody`s υποβάθμισε την αξιολόγηση των καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου σε Ca, με αρνητική προοπτική, από Caa3. Επίσης, υποβάθμισε τις αξιολογήσεις του μη εξασφαλισμένου χρέους της Τράπεζας σε C από Caa3. Παράλληλα, ο οίκος Moody`s επιβεβαίωσε την αξιολόγηση καταθέσεων της Ελληνικής Τράπεζας σε Caa3, με αρνητική προοπτική. 10. Με τις αναμετρήσεις της δεύτερης αγωνιστικής συνεχίζεται το Σαββατοκύριακο η δράση της δεύτερης φάσης του Πρωταθλήματος Α’ Κατηγορίας. Στον πρώτο όμιλο οι αγώνες θα διεξαχθούν το Σάββατο. Το πρωτοπόρο ΑΠΟΕΛ θα φιλοξενήσει την Ανόρθωση και στη Λάρνακα η ΑΕΚ υποδέχεται την Ομόνοια. Στο δεύτερο όμιλο το Σάββατο η ΑΕΛ και ο Απόλλωνας που συμμετέχουν στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου θα συναντηθούν μεταξύ τους, ενώ στο άλλο παιχνίδι του ομίλου θα συναντηθούν Δόξα Κατωκοπιάς – Ένωση Νέων Παραλιμνίου. Στον τρίτο όμιλο ακολουθεί άλλη μια καθοριστική αγωνιστική που θα διεξαχθεί την Κυριακή και περιλαμβάνει τις αναμετρήσεις Νέα Σαλαμίνα – Εθνικός Άχνας και Αλκή – Ολυμπιακός.
(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΒΑ)