5/4/13

Δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για θέματα της επικαιρότητας 05/04/2013

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου απάντησε σήμερα σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το θέμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία καθώς και για το δημοσίευμα περί απειλητικής επιστολής κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Αναφορικά με το πρώτο θέμα, ο κ. Υπουργός είπε ότι σε επικοινωνία που είχε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Πική του ζητήθηκε να προωθηθεί από πλευράς της Κυβέρνησης η εξασφάλιση των υπηρεσιών έξι συγκεκριμένων εμπειρογνωμόνων και πρόσθεσε: «Μου είχαν εισηγηθεί κάποια ονόματα, των οποίων τις γνώσεις και εμπειρίες οι ίδιοι κρίνουν ότι μπορούν να αξιοποιήσουν στο πλαίσιο της λειτουργίας της Ερευνητικής Επιτροπής».

Ο κ. Νικολάου είπε επίσης: «Θα μπορούσε να αναζητηθεί συγκεκριμένη εμπειρογνωμοσύνη και από κάποια άλλα άτομα σε χρηματοοικονομικά και χρηματοπιστωτικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα τον τρόπο λειτουργίας των τραπεζών, ελεγκτικές υπηρεσίες και άλλα θέματα για τα οποία ανέλαβα και έχω ήδη συνεννοηθεί και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και, σε συνεννόηση με τον Γενικό Εισαγγελέα, τις προσεχείς ημέρες θα έχουμε εξασφαλίσει και τις υπηρεσίες αυτών των ατόμων. Θα προσεγγίσουμε τα άτομα αυτά και θα συζητήσουμε και με το Υπουργείο Οικονομικών το θέμα της αμοιβής».

Διευκρίνισε ότι οι εμπειρογνώμονες αυτοί δεν θα χρειάζεται να είναι εκεί επί καθημερινής βάσεως, αλλά οι συμβουλές τους θα ζητούνται κατά περιόδους. Δύο από αυτά τα άτομα, πρόσθεσε, προσφέρθηκαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους χωρίς αμοιβή.

Σε ερώτηση πότε αρχίζουν οι ακροάσεις, ο κ. Νικολάου είπε: «Αυτή τη στιγμή η Ερευνητική Επιτροπή κάνει μια προκαταρκτική μελέτη με την οποία θα προσδιορίσει τα ζητήματα που θα εξετάσει στη συνέχεια. Πιστεύω θα ξεκινήσουν σύντομα οι ακροάσεις».

Ερωτηθείς αν έχουν ληφθεί επιπρόσθετα μέτρα ασφάλειας στον χώρο όπου θα συνεδριάζει η Επιτροπή, ο κ. Υπουργός είπε: «Δεν μου έχει ζητηθεί οτιδήποτε. Αυτό που διαπιστώσαμε στον χώρο του Συνεδριακού Κέντρου είναι ότι υπάρχουν ήδη αυξημένα μέτρα ασφάλειας, με ηλεκτρονικά μέσα. Για την ώρα δεν χρειάζονται άλλα».

Σχετικά με σημερινό δημοσίευμα σε καθημερινή εφημερίδα για απειλητική επιστολή κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Υπουργός δήλωσε: «Κάθε περίπτωση σχετικά με πληροφορία που αφορά σε οποιονδήποτε πολίτη, όχι μόνο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρέπει και οφείλουμε να την ερευνήσουμε. Πήραμε αυτήν την πληροφόρηση από τη συγκεκριμένη εφημερίδα χθες το πρωί, ζητήσαμε τη συνεργασία τόσο του δημοσιογράφου όσο και της εφημερίδας για εξασφάλιση της επιστολής, του πρωτότυπου, και κατάθεση από τον δημοσιογράφο. Η Αστυνομία διερευνά το όλο ζήτημα».

Ερωτηθείς αν έχουν ληφθεί επιπρόσθετα μέτρα ασφάλειας για τον Πρόεδρο και τον Διοικητή, ο κ. Νικολάου είπε ότι το θέμα διερευνάται και δεν έχει ζητηθεί η λήψη οποιωνδήποτε μέτρων.