8/3/13

Ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας σχετικά με το θάνατο Τουρκοκύπριου από γρίπη H1N1 08/03/2013

Αναφορικά με το περιστατικό θανάτου Τουρκοκύπριου ασθενούς από γρίπη Η1Ν1, το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει τα ακόλουθα:

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση μεταξύ ιατρών του Υπουργείου Υγείας και Τουρκοκύπριων ιατρών, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης. Στη συνάντηση συζητήθηκε η κατάσταση που αφορούσε το περιστατικό θανάτου από γρίπη στα κατεχόμενα. Οι Τουρκοκύπριοι ιατροί ανέφεραν ότι επρόκειτο για άνδρα 57 ετών με πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη από γρίπη, δεδομένου ότι ήταν υπέρβαρος, με χρόνια νόσο του αναπνευστικού και με σακχαρώδη διαβήτη, και δεν είχε κάνει το εμβόλιο της εποχιακής γρίπης.

Ανέφεραν, επίσης, ότι ο ιός που προκάλεσε τον θάνατο του ασθενούς ήταν το ανθρώπειο στέλεχος Η1Ν1, στέλεχος που περιέχεται στο φετινό εμβόλιο της γρίπης. Αυτό επιβεβαιώθηκε στο εργαστήριο αναφοράς στην Άγκυρα όπου στάληκε το δείγμα του ασθενούς για εξετάσεις.

Οι Τουρκοκύπριοι ιατροί έδωσαν επίσης τη διαβεβαίωση ότι συγγενείς ή άτομα που ήλθαν σε επαφή με τον ασθενή δεν έχουν έλθει σε νοσηλευτήρια στην ελεύθερη Κύπρο σε αναζήτηση περίθαλψης μετά το περιστατικό.

Κατά τη συνάντηση διευκρινίστηκε ότι ο ιός που προσέβαλε και προκάλεσε τον θάνατο σε ασθενή στα κατεχόμενα ήταν ανθρώπειο στέλεχος του ιού της γρίπης Η1Ν1 και όχι χοίρειο στέλεχος. Πρόκειται για το στέλεχος που κυκλοφορεί αυτή την εποχή ευρέως στην Ευρώπη αλλά και στην ελεύθερη Κύπρο. Το στέλεχος αυτό περιέχεται στο εποχιακό εμβόλιο και επομένως η νόσος από τον συγκεκριμένο ιό είναι δυνητικά προλήψιμη στο πλαίσιο του εμβολιασμού.
Επομένως δεν υπάρχει τίποτα το μη αναμενόμενο στην πάθηση του ασθενούς, ο οποίος ανήκε σε ομάδα πολύ υψηλού κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη από γρίπη λόγω των υποκείμενων νοσημάτων του, και δεν υπάρχει προς το παρόν ανάγκη να ληφθούν οποιαδήποτε επιπλέον προληπτικά μέτρα σε σχέση με το περιστατικό.