8/3/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε τον κ. Γιώργο Λιλλήκα

Οι κινήσεις και η στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη απέναντι στην Τρόικα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, είπε σήμερα ο κ. Γιώργος Λιλλήκας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι υπάρχουν διέξοδοι.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Λιλλήκας, ο οποίος έγινε νωρίτερα δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την ενημέρωση αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα και για τους προβληματισμούς του για τα επόμενα βήματα είπε: «Του εξέφρασα τη στήριξή μου όσον αφορά τις μέχρι τώρα κινήσεις του και για το γεγονός ότι απέρριψε κάποιες εκβιαστικές και καταστροφικές προτάσεις, πιέσεις θα έλεγα, από πλευράς της Τρόικας.

Του επανέλαβα αυτό που είχα πει και δημόσια, ότι σε όσα ζητήματα συμπίπτουν οι απόψεις μας ή κρίνουμε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση θα έχει τη στήριξή μας. Ταυτόχρονα του υπέβαλα κάποιες δικές μας προτάσεις, τις οποίες θα υποβάλω στη συνέχεια και γραπτώς, για το πώς θα μπορούσε η Κυπριακή Κυβέρνηση να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση απέναντι στην Τρόικα αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα που έχουμε στη διάθεσή μας, και που είναι το φυσικό αέριο και η ενεργειακή υποδομή, αλλά και ανοίγοντας πόρτες και εναλλακτικές επιλογές από άλλες κατευθύνσεις που μπορούν να στηρίξουν την Κυπριακή Δημοκρατία και την κυπριακή οικονομία σήμερα.

Υπέβαλα, επίσης, προτάσεις για διπλωματικές κινήσεις που πρέπει να κάνει η Κυβέρνησή μας για να βρει στήριξη και εντός της ΕΕ από ομάδα χωρών, τουλάχιστον, σε επιμέρους ζητήματα όπως είναι ο εταιρικός φόρος, αλλά και προτάσεις, πρωτοβουλίες που μπορεί να πάρει η Κυπριακή Δημοκρατία και που μπορούν να βρουν τη στήριξη όλων των χωρών του νότου της ΕΕ έτσι ώστε και η διαπραγματευτική μας θέση να ενισχυθεί, αλλά ταυτόχρονα να δημιουργηθούν και οι προϋποθέσεις από νομισματικής άποψης για την ανάπτυξη του οικονομικού νότου.
Ανταλλάξαμε και απόψεις αναφορικά με τις σκέψεις του Προέδρου για το Κυπριακό και είπαμε ότι θα κρατήσουμε αυτή την επικοινωνία με συναντήσεις, αλλά και από πλευράς μου έχω δεσμευθεί ότι θα υποβάλλουμε και συγκεκριμένες προτάσεις στα επιμέρους ζητήματα με στόχο να πετύχει η Κυβέρνηση, διότι στόχος είναι να πετύχει ο τόπος. Δεν πρέπει να εύχεται κανείς να αποτυγχάνει μια Κυβέρνηση, η αποτυχία είναι αποτυχία του τόπου.

Από δικής μας πλευράς, όπου έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις είτε στην οικονομία είτε στα ζητήματα της κοινωνικής πολιτικής είτε στο Κυπριακό θα τις καταθέτουμε».

Ερωτηθείς αν μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι πιο αισιόδοξος ή πιο ανήσυχος σε ό,τι αφορά την κυπριακή οικονομία, ο κ. Λιλλήκας είπε: «Είμαι ανήσυχος όσον αφορά τις πιέσεις από πλευράς της Τρόικας και την όλη στάση της. Πρέπει να πω ότι είμαι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι ο Πρόεδρος και οι κινήσεις του, η στάση του απέναντι στην Τρόικα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και πιστεύω ότι υπάρχουν διέξοδοι, υπάρχουν τρόποι να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση. Νομίζω υπάρχει σύγκλιση απόψεων με τον Πρόεδρο σε κάποια ζητήματα στις συγκεκριμένες προτάσεις που του έχω υποβάλει, και τις οποίες θα καταθέσω και γραπτώς τις επόμενες μέρες με στόχο να πετύχουμε το καλύτερο για τον τόπο μας και κυρίως να στρέψουμε την κυπριακή οικονομία το ταχύτερο δυνατόν σε τροχιά ανάπτυξης. Αυτό είναι το ζητούμενο, και να μην εγκλωβιστούμε σε ένα μνημόνιο της ύφεσης με τους δυσμενείς όρους που έχουμε δει και που θα είναι καταστροφικοί για την κυπριακή οικονομία αλλά και για την κυπριακή κοινωνία».