12/12/12

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου σχετικά με δημοσιεύματα για τις τιμές των καυσίμων 12/12/2012

Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ανακοινώνει τα ακόλουθα σε σχέση με τα δημοσιεύματα για τις τιμές των καυσίμων και την έκθεση της Γενικού Ελεγκτού της Δημοκρατίας.

Η Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας με επιστολή της ημερομηνίας 17 Αυγούστου ενημέρωσε το Υπουργείο σε σχέση με τα ευρήματα της για τον τομέα των τιμών των πετρελαιοειδών και τον έλεγχο που διεξάγεται από το Υπουργείο. Το Υπουργείο με απαντητική επιστολή του στις 5 Νοεμβρίου ενημέρωσε την Γενικό Ελεγκτή ότι αρκετά από τα σημεία που έθιγε στην εν λόγω επιστολή είχαν εντοπισθεί από το Υπουργείο, και κατά τη συνάντηση της Επιτροπής Παρακολούθησης των Τιμών των Πετρελαιοειδών στις 30 Ιουλίου, (δηλαδή πριν κοινοποιηθούν τα ευρήματα της Γενικού Ελεγκτού στο Υπουργείο) λήφθηκαν αποφάσεις για αναθεώρηση του τρόπου αξιολόγησης των τιμών των καυσίμων.

Ο νέος τρόπος αξιολόγησης των τιμών των καυσίμων περιλαμβάνει:

• Τη συνεχή καταγραφή άφιξης των φορτίων καυσίμων που παραλαμβάνονται με στάθμιση του αποθέματος που ανά πάσα στιγμή υπάρχει στις εγκαταστάσεις των εταιρειών πετρελαιοειδών. Αυτό επιτρέπει την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου όταν παρατηρηθούν περιπτώσεις όπου αυτό χρειάζεται.
• Έχει δημιουργηθεί ένας συγκεντρωτικός πίνακας στον οποίο παρουσιάζονται όλες οι εταιρείες, και γίνεται σύγκριση της παραλαβής του φορτίου και της ημερομηνίας αλλαγής της τιμής.
• Έχει ετοιμαστεί νέα μαθηματική φόρμουλα για την αναθεώρηση του κοστολογίου ώστε αυτό να ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα που έστειλαν οι εταιρείες.

Γι΄ αυτόν ακριβώς τον λόγο το Υπουργείο διεξήγαγε έρευνα που κάλυψε την περίοδο Απριλίου – Σεπτεμβρίου 2012 για την τιμολόγηση των καυσίμων, τα πορίσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα, και στάληκε και στην Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού για εξέταση ενδεχόμενης παράβασης του περί Προστασίας του Ανταγωνισμού Νόμου. Η έρευνα αυτή έγινε αφού έλαβε υπόψη όλα τα ευρήματα και τις αποφάσεις που λήφθηκαν στο Υπουργείο στις 30 Ιουλίου για την αναθεώρηση του τρόπου αξιολόγησης των τιμών των καυσίμων.