12/12/12

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στην εκδήλωση αφιερωμένη στον ιστορικό και πρώην Τμηματάρχη του ΡΙΚ Άντρο Παυλίδη, στο ΡΙΚ 12/12/2012

Κυρίες και Κύριοι,
Αγαπητέ Άντρο Παυλίδη,

Σε μια εποχή που όλες οι δυνάμεις μας επιστρατεύονται για να σωθεί ο τόπος από τους εθνικούς και τους κοινωνικούς κινδύνους, ο πολιτισμός είναι το μεγάλο όπλο, ασπίδα και θώρακας του λαού μας. Πρώτιστο καθήκον των πνευματικών μας ταγών να βρουν την κατεύθυνση αυτή που δημιουργεί ιδέες και απ’ αυτές να πραγματοποιήσουν τα οράματά τους.

Ένας τέτοιος πνευματικός άνθρωπος και ανεξάντλητος δημιουργός είναι ο αγαπητός Άντρος Παυλίδης. Ένας ακούραστος και αστείρευτος σκαπανέας του πνεύματος που με το έργο του κατάφερε να φέρει στο φως σπάνιες αλήθειες, μοναδικές πληροφορίες και άγνωστες πτυχές της ιστορίας, της παράδοσης και του πολιτισμού μας.

Με αφετηρία την αγάπη που τρέφει για την πατρίδα μας και τους ανθρώπους της, ο Άντρος Παυλίδης για 40 χρόνια ερευνά, γράφει, δημοσιεύει, κινηματογραφεί και εκδίδει έργα μέσα από μια αποκαλυπτική σκέψη που εμπεριέχει πολιτικές, κοινωνικές και πολιτισμικές διαστάσεις.

Το έργο του, που κινείται πάντοτε στα πλαίσια μιας ανθρωποκεντρικής προσέγγισης, συνιστά μια διαχείριση του πνευματικού μόχθου που έχει στόχο την πρισματική οπτική των γεγονότων, των ανθρώπων, των ιστορικών και κοινωνικών συγκυριών που διαδραματίστηκαν στη μικρή μας πατρίδα με την τεράστια παράδοση και ιστορία.
Η προσφορά του Άντρου Παυλίδη, πολυδιάστατη, πολυδύναμη και πολύμορφη, μας υποχρεώνει να δηλώσουμε ότι το μεγάλο προνόμιο της δημιουργικότητας του εκπηγάζει μέσα από μια ευρεία μάθηση, ένα εσωτερικό αίτημα να προβληθεί το κοινωνικοϊστορικό πλαίσιο της χώρας μας και να εκφραστεί η διάρκεια της ύπαρξής μας μέσω της έρευνας και της τεκμηρίωσης με τρόπο θαυμαστό.

Ο Άντρος Παυλίδης πέτυχε με το έργο του σημαντικά επιτεύγματα. Μπορεί ο όρος «επίτευγμα» να θεωρηθεί από πολλούς όρος υπερβολικός, αλλά σπεύδω να τον αιτιολογήσω. Εκδίδοντας ο συγγραφέας τη «Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια» σε 20 τόμους, το έργο «Κύπρος, Γεωγραφία και Ιστορία», το τετράτομο έργο «Ιστορία της Νήσου Κύπρου» (2.500 σελίδες), το τρίτομο «Η Κύπρος ανά τους Αιώνες, μέσα από τα κείμενα ξένων επισκεπτών της», την επανέκδοση του έργου «Ιστορία Χρονολογική της Νήσου Κύπρου», του αρχιμανδρίτη Κυπριανού, τη μετάφραση του Φλωρίου Βουστρωνίου «Ιστορία της Κύπρου» και πολλά άλλα ακόμη, τότε δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι μια τέτοια παραγωγή είναι επίτευγμα.

Οι δημιουργίες του, είτε αυτές εμφανίζονται ως βιβλία είτε ως τηλεοπτικές παραγωγές, είναι διακρίσεις του πνεύματος και της τέχνης με περιεχόμενο κυπριολογικό και κατ’ επέκταση ανθρωποκεντρικό. Πολύπλευρο και πολυσήμαντο το έργο του Άντρου Παυλίδη, καταγράφεται ως θησαυρός που περιέχει ανεκτίμητες, ιστορικές αξίες, εμπεριστατωμένες μελέτες και αποκαλυπτικές πληροφορίες.

Οι δημιουργίες του, από το ποιητικό μέχρι το ιστορικό τους περιεχόμενο, από την αρθρογραφία του μέχρι την τηλεοπτική του παραγωγή, εκφράζονται με αισθητική αξία και επιστημονική διαπίστευση. Με τόλμη αλλά και καθαρή συνείδηση, εκφράζει μια ρωμαλέα στάση για γεγονότα, καταστάσεις και αντιλήψεις που επικρατούν στον κοινωνικό μας χώρο. Με συναίσθηση ευθύνης για ό,τι αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει, παρουσιάζεται ως μεγάλος συγγραφέας και καλλιτέχνης, με πλούσιο εσωτερικό κόσμο, ευαίσθητες κεραίες αντίληψης και σπάνια κριτική ανάλυση.

Θαυμασμό προκαλεί ο τεράστιος όγκος των θεμάτων με τα οποία έχει ενασχοληθεί. Τεράστια και η προσφορά του στον τόπο του, αν αναλογισθεί κανείς τον σπάνιο πλούτο που είναι καταχωρημένος στις σπάνιες σε αξία εκδόσεις του.

Ο κόσμος του Άντρου Παυλίδη εφάπτεται με τον χώρο της πατρίδας του, με τους ανθρώπους που την κατοικούν αλλά ταυτόχρονα γίνεται σημαία και σύμβολο ενός αστείρευτου πνεύματος που εξακτινώνεται πέρα από τα όρια της χώρας μας.

Πέραν όμως από την εκδοτική του προσφορά, ο Άντρος Παυλίδης πέτυχε κάτι πολύ σημαντικό και αξιόλογο, που η ίδια η κυπριακή πολιτεία θα πρέπει να του το αναγνωρίσει. Μέσα από το έργο του, ιδιαίτερα το ιστορικό, καταγράφεται η εθνική μας ταυτότητα, προβάλλεται ο αξεπέραστος πολιτισμός μας, συγκροτείται η ιστορική και θρησκευτική μας συνέχεια, ενισχύεται η καταγωγή μας και προστατεύεται η ύπαρξή μας ως λαός και ως έθνος.

Ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, τέτοιου είδους έργα τονώνουν το ηθικό μας, γίνονται αιγίδα που απομακρύνει κάθε λογής εθνικές αμφισβητήσεις και εκπτώσεις, αμβλύνσεις και αποκλεισμούς από το κύριο συστατικό της αξιοπρέπειας και της ιστορικότητας του χώρου μας. Γι’ αυτό θα πρέπει να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στον συγγραφέα, ιστορικό, δημοσιογράφο και λογοτέχνη Άντρο Παυλίδη για την ανεκτίμητη προσφορά του στον τόπο μας.

Εύχομαι στον Άντρο Παυλίδη να παραμείνει πάντα γνήσιος άνθρωπος, να διατηρεί τον άσβεστο πόθο για δημιουργία και να συνεχίσει να προσφέρει τις ανεκτίμητες υπηρεσίες του στον πνευματικό χώρο της πατρίδας μας, κάνοντάς μας όλους υπερήφανους γιατί κατοικούμε σε αυτό τον τόπο.