21/9/12

Άρχισαν στο Στρασβούργο οι εργασίες της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης 21/09/2012

Άρχισαν χθες στο Στρασβούργο, οι εργασίες της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις οποίες συμμετέχει ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου, ο οποίος συμπροήδρευσε μέρους των σημερινών εργασιών, ως ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου που φιλοξένησε την προηγούμενη Διάσκεψη το 2010.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο κ. Ομήρου είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) κ. Jean – Claude Mignon και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) Sir Nicolas Bratza. Στις συναντήσεις παρούσα ήταν και η επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στη ΚΣΣΕ κα Στέλλα Κυριακίδου.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, τους συνομιλητές του για τη στασιμότητα που παρατηρείται στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, ένεκα της συνεχιζόμενης τουρκικής αδιαλλαξίας και της εμμονής, όπως τόνισε, της τουρκικής πλευράς για λύση δυο χωριστών κρατών. Υπογράμμισε επίσης τη σταθερή βούληση της πλευράς μας να συνεχίσει να είναι εποικοδομητική και ουσιαστική για την επίτευξη συνολικής επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου. Ο κ. Ομήρου επισήμανε παράλληλα τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Συμβούλιο της Ευρώπης με τα θεσμικά όργανα του, στη διατήρηση της διεθνούς έννομης τάξης αλλά και στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε επίσης σε συγκεκριμένες πτυχές του κυπριακού προβλήματος. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων αντηλλάγησαν εξάλλου απόψεις για άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.


Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΚΣΣΕ κ.
Mignon, αφού συνεχάρη τον Πρόεδρο της Βουλής για την άψογη, όπως τη χαρακτήρισε, διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων που πραγματοποιήθηκε προ διετίας στην Κύπρο, στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σημαντική και πολλές φορές καθοριστική, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, συνεισφορά της κυπριακής αντιπροσωπίας στην ΚΣΣΕ σε θέματα μεγάλης σημασίας, που απασχολούν διαχρονικά τη Συνέλευση. Ο κ. Mignon επαναβεβαίωσε, εξάλλου, την αμέριστη στήριξη του στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι οι προσπάθειες αυτές θα ευοδωθούν. Ο Πρόεδρος της ΚΣΣΕ υπογράμμισε επίσης την ετοιμότητα της ΚΣΣΕ αλλά και του ιδίου προσωπικά, να υποβοηθήσει τις προσπάθειες αυτές, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων του Οργανισμού. Στη συνέχεια αντάλλαξαν απόψεις για άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πρόεδρο του ΕΔΑΔ, στην οποία παρών ήταν και ο Κύπριος Δικαστής στο ΕΔΑΔ, κ. Γιώργος Νικολάου, ο
Sir Bratza αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ιδιαίτερα σημαντική διαδικασία μεταρρύθμισης του ΕΔΑΔ έτσι ώστε να υπηρετεί πιο αποτελεσματικά τον σκοπό του. Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, εξέφρασε τη λύπη του για το ότι δεν υπήρξε σαφής πρόοδος στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος, το οποίο όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αποτελεί ανοικτή πληγή, τόσο για την Κύπρο όσο και για το ίδιο το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο κ. Ομήρου είχε επίσης κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής της Σερβίας κ.
Nebojsa Stefanovic, τον Πρόεδρο της Κνεσσέτ κ. Reuven Rivlin, καθώς επίσης και με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων του Μαρόκου κ. Karim Ghellab.

Κατά τις πιο πάνω συναντήσεις
, ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τους ομόλογους του για το κυπριακό πρόβλημα και επαναβεβαιώθηκαν, μεταξύ άλλων, οι παραδοσιακά στενοί δεσμοί που συνδέουν την Κύπρο με τις πιο πάνω χώρες. Υπογραμμίστηκε επίσης η σθεναρή βούληση, εκατέρωθεν, για περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων των χωρών αυτών με την Κύπρο τόσο στο κοινοβουλευτικό όσο και γενικότερα στο διμερές επίπεδο.