3/5/12

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους σε εκδήλωση της ΔΗ.ΚΙ. Δασκάλων-Νηπιαγωγών και Καθηγητών με θέμα: «Κυπριακή διάλεκτος και εκπαίδευση», χθες
 
03/05/2012


Με ιδιαίτερη χαρά αποδέχθηκα την πρόσκληση της Δημοκρατικής Κίνησης (ΔΗ.ΚΙ.) Δασκάλων-Νηπιαγωγών και Καθηγητών να χαιρετίσω την αποψινή εκδήλωση με θέμα: Κυπριακή διάλεκτος και εκπαίδευση.
Είναι αξιέπαινη κάθε προσπάθεια καταγραφής, σύγκρισης και αξιοποίησης στοιχείων που προβάλλουν και συστηματοποιούν τη δική μας κυπριακή διάλεκτο σε σχέση με την υπερκείμενη εθνική μας γλώσσα, την ελληνική. Γιατί κάθε γλώσσα και κάθε γεωγραφική διάλεκτος αποτελεί ένα ζωντανό μνημειακό έργο χιλιάδων ανθρώπων που διαμορφώθηκε διαχρονικά, ικανοποιώντας την ανάγκη επικοινωνίας όλων των κατά τόπους κοινωνιών.

Η γλωσσική ποικιλότητα με την οποία θα καταπιαστεί η εκδήλωσή σας αποτυπώνει τις διάφορες ιστορικές, περιβαλλοντικές, λεκτικές και άλλες επιδράσεις στη γλώσσα μέσα στους αιώνες. Ιδιαίτερα η ενασχόληση με την κυπριακή διάλεκτο αποτελεί μια μοναδική ιχνηλάτηση στις ρίζες των αρχαιοελληνικών πηγών που μόνο δέος και θαυμασμό μπορεί να προκαλεί στον κάθε μελετητή. Οι γραμματικοί αρχαιόπρεποι τύποι, οι ευαγγελικές θεματικές φράσεις, οι ετυμολογικές συγγένειες και τα γλωσσικά κατάλοιπα των κατά καιρούς κατακτητών συνθέτουν τον πλούτο της τοπικής διαλέκτου.

Αποτελεί λοιπόν μιαν επιβεβλημένη αναγκαιότητα, που απορρέει και μέσα από τα Νέα Αναλυτικά Προγράμματα, η διαχείριση της κυπριακής διαλέκτου ως μέρους μιας ευρύτερης γλώσσας, της ελληνικής. Μιας γλώσσας που μπόλιασε, δάνεισε και αναβάθμισε τις γλώσσες του κόσμου, ιδιαίτερα του επιστημονικού, και που συνεχίζει να αποτελεί τον συνεκτικό δεσμό επικοινωνίας ομοεθνών Ελλήνων σ’ όλα τα πλάτη της γης.

Έτσι οι συντάκτες των στόχων των Νέων Αναλυτικών Προγραμμάτων δικαιολογημένα προβάλλουν τον στόχο: «Οι μαθητές να γνωρίσουν τις δομικές ομοιότητες και διαφορές της νέας ελληνικής και της κυπριακής ποικιλίας και να επεξεργάζονται … μεικτά ή πολυγλωσσικά κείμενα».

Με αυτή τη διατύπωση πιστεύουμε πως με κανέναν τρόπο δεν επιχειρείται η αποκοπή από την υπερκείμενη ελληνική γλώσσα, της οποίας παρακλάδι αποτελεί η κυπριακή καθώς και η κρητική, η ποντιακή και άλλες διάλεκτοι. Αντίθετα επιδιώκεται η ανάδειξη του πλούτου, της γλωσσικής ποικιλότητας και η επιβεβαίωση της μοναδικής σε βάθος χρόνου αρχαιοελληνικής καταγωγής της.

Θεωρούμε λοιπόν πολύ αξιόλογη την εκδήλωσή σας και εκφράζουμε την ευαρέσκειά μας για την επιστημονική ενασχόληση ανθρώπων που ενδιαφέρονται να εμπλουτίσουν τη βιβλιογραφία και τον διάλογο πάνω σε τόσο ευαίσθητα εκπαιδευτικά θέματα.

Φίλες και φίλοι,

Αν το να ασχοληθείτε με θέματα κυπριακής διαλέκτου, αλλά και κριτικού γραμματισμού, σε σχέση με τη γλώσσα, αποτελεί μια ενέργεια επαινετή κι αξιόλογη, το να αφιερώσετε την εκδήλωσή σας σ’ ένα πρόσωπο που τίμησε τη γλώσσα και τη γνοιάστηκε τόσο περιποιεί ιδιαίτερη τιμή στους ίδιους τους οργανωτές. Γιατί ο αείμνηστος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Άκης Κλεάνθους που μνημονεύουμε σήμερα υπήρξε ένας ευφραδέστατος χειριστής της ελληνικής γλώσσας, που την υπηρέτησε και την καταξίωσε όσο λίγοι σε κάθε δημόσιο λόγο του.


Παρόλο που ήταν πτυχιούχος πανεπιστημίων του εξωτερικού, παρόλο που το αντικείμενο των σπουδών του ήταν σ’ άλλη θεματική, αυτή των οικονομικών, και παρόλο το νεαρό της ηλικίας του, ήταν μόλις 46 χρόνων όταν μας έφυγε, εντούτοις μας κέρδισε με την απλότητα αλλά και την ποιότητα της προφορικής και γραπτής του έκφρασης.
Ο επιχειρηματικός του λόγος, η ενάργεια της σκέψης, η γλωσσική του ποικιλότητα και η άνετη ευρηματική χρήση λεκτικών σχηματισμών θα αποτελεί σημείο αναφοράς. Η χαρισματική του προσωπικότητα αλλά και η ανενδοίαστη χρήση της κυπριακής διαλέκτου από μέρους του, εκεί και όπου έπρεπε, κέρδισε όσους τον γνώρισαν και άφησε μια χαρμολύπη στις ψυχές του εκπαιδευτικού κόσμου και όχι μόνο. Χαρά για τον επιστήμονα, τον εμπνευστή, τον άνθρωπο με ήθος, τον οικογενειάρχη, και λύπη για τον πρόωρο χαμό του λαμπρού προτύπου ήθους, του οραματιστή, του εμπνευσμένου και διακεκριμένου πολιτικού.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του και τιμή σε σας που τον θυμάστε και τον τιμάτε.

Εύχομαι κάθε καλό στους στόχους και τις επιδιώξεις της σημερινής σας εκδήλωσης.