17/12/15

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΑΚΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΑΚΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ



Με αφορμή την τελευταία επίσκεψη στην Τουρκία της Κati Piri, εισηγήτριας της Έκθεσης Προόδου για την Τουρκία, είχα σήμερα μαζί της μια συνάντηση προκειμένου να δούμε την εμπειρία και τα συμπεράσματα της.

Συμπεράσματα τα οποία άλλωστε συμπεριλήφθησαν στην επιστολή που υπέγραψα μαζί της προς την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την τεράστια πίεση στην ελευθερία του λόγου που ασκείται στην Τουρκία  αλλά και την βίαιη καταστολή κατά των Κούρδων  στο νοτιοανατολικό μέρος της χώρας. Σημειώνω ότι στην επιστολή ζητήσαμε από την κα. Μογκερίνι όπως διασφαλίσει ότι υπάρχει μια πραγματική δέσμευση της ΕΕ να υπερασπιστεί την ελευθερία έκφρασης, και να εργαστεί για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στο Ντιγιάρμπακίρ. Ένα συγκεκριμένο παράδειγμα αυτής της δέσμευσης θα είναι για τους ηγέτες της ΕΕ να θέσουν τα ζητήματα αυτά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 17 και 18 Δεκεμβρίου.

Συζητήσαμε επίσης τις προοπτικές της Έκθεσης που θα ετοιμάσει η ίδια για τις ενταξιακές προοπτικές της Τουρκίας, η πρώτη ανάγνωση της οποίας αναμένεται να γίνει στην Επιτροπή Εξωτερικών με τον νέο χρόνο.

Την ενημέρωσα για το που βρίσκεται το κυπριακό πρόβλημα με τις διαπραγματεύσεις εστιάζοντας πάντοτε στην ευθύνη της Τουρκίας για το μεγάλο ζήτημα των εγγυήσεων.

Follow on TWITTER @thadjigeorgiou