17/12/15

Χαιρετισμός Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

Χαιρετισμός Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων
στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου

 
Θέλω καταρχήν να εκφράσω τη χαρά μου για την ευκαιρία που μου δίνετε να προσφωνήσω την Ετήσια Γενική σας Συνέλευση.

Φίλες και Φίλοι,

Η προωθούμενη παγκοσμιοποίηση, η ευελιξία στα φορολογικά καθεστώτα, η ενοποίηση της αγοράς και οι μετατοπίσεις στην ισορροπία του παγκόσμιου εμπορίου, η εισαγωγή νέων Πρακτικών, Κανονισμών και Νομοθεσιών σε Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο, που επεκτείνονται σε πολλούς πυλώνες των ναυτιλιακών δρώμενων, δημιουργούν πληθώρα ευκαιριών για τη ναυτιλιακή βιομηχανία στη σύγχρονη εποχή.

Η σωστή και μετρημένη διαχείριση της δυναμικά εναλλασσόμενης ναυτιλιακής βιομηχανίας συνιστά αναμφίβολα τεράστια πρόκληση για τους εμπλεκόμενους στον εν λόγω τομέα.

Οι διάφορες τάσεις της ναυτιλιακής βιομηχανίας, επιφέρουν ασφαλώς, μεγάλες και ραγδαίες μεταρρυθμίσεις σ’ αυτήν. Για παράδειγμα, οι σημαντικές περιβαλλοντικές ρυθμίσεις που έχουν ήδη προωθηθεί, όπως η μείωση των εκπομπών θείου σε καθορισμένες περιοχές ελέγχου, αλλά και οι ρυθμίσεις διαχείρισης των υδάτων, προς διασφάλιση της οικολογίας και αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών που προκαλούνται από τις θαλάσσιες μεταφορές, προβληματίζουν και αναμένεται να προβληματίσουν ακόμη περισσότερο στο πέρασμα των χρόνων, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.  
 
Παράλληλα, η υπερπροσφορά που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια για ορισμένους τύπους πλοίων σε σύγκριση με άλλους επηρέασαν την αγορά και αντίστοιχα τα αναλογικά κόστη. Την ίδια ώρα, οι χαμηλότερες τιμές για την αγορά νέων πλοίων, συντέλεσαν στην αύξηση των πλοίων μεγαλύτερου μεγέθους, ενώ η νέα εποχή της ενοποίησης και των συμμαχιών στη ναυτιλία, άλλαξε τα δεδομένα που ίσχυαν.  

Φίλες και Φίλοι,

Ο Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου, κατείχε διαχρονικά καθοριστικό ρόλο τόσο σε ότι αφορά τα δρώμενα της τοπικής λιμενικής βιομηχανίας, όσο και ως προς τις επιδόσεις τα κυπριακά λιμάνια σε παγκόσμιο πεδίο.

Σεβόμενοι, τον ρόλο, που ο κάθε εμπλεκόμενος φορέας διαδραματίζει στη λιμενική βιομηχανία του τόπου, καταβάλλουμε προσπάθειες, ώστε να επωφεληθούμε από τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται αλλά και ν’ αντιμετωπίσουμε τον ανταγωνισμό, ακολουθώντας την ίδια ώρα, τις κατευθύνσεις που υποδεικνύει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα, της οποίας είμαστε αναπόσπαστο μέλος.

Βρισκόμαστε, εν μέσω καινοτόμων και διαθρωτικών αλλαγών, ενόψει της εμπορικοποίησης των εργασιών του λιμανιού της Λεμεσού, διαδικασία για την οποία καταβάλλονται εντατικές και συνεχόμενες προσπάθειες, ώστε να ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Είμαι πεπεισμένος, πως στη βάση του ποιοτικού και πραγματικού ενδιαφέροντος που έχει υποβληθεί, θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.

Την ίδια ώρα, σε σχέση με τις προσπάθειες υλοποίησης του πολυπόθητου στόχου για καθιέρωση του λιμανιού της Λάρνακας και της μαρίνας σε ένα σημαντικό προορισμό κρουαζιέρας, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, έχει ήδη προβεί στις δέουσες ενέργειες, για την πρόσκληση υποβολής εξειδικευμένων προσφορών, ώστε να παρουσιαστούν ιδέες και προτάσεις, καθώς και να προετοιμαστούν τα αναγκαία έγγραφα, αναφορικά με την ορθολογιστική ανάπτυξη του χερσαίου και του θαλάσσιου χώρου του λιμανιού και της μαρίνας της Λάρνακας.

Συνάμα, προχωρούν και όλοι οι αναγκαίοι σχεδιασμοί και ενέργειες, ώστε εκεί που κρίνεται η ανάγκη εφαρμογής και υλοποίησης στρατηγικών ενεργειών για   ενδυνάμωση του ανταγωνιστικού χαρακτήρα των κυπριακών λιμανιών, να υπάρξουν οι κατάλληλοι και άμεσοι χειρισμοί.
 

Αγαπητοί μου,

Στρατηγικός εταίρος σε κάθε μας προσπάθεια αποτελεί το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά και η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων που απορρέουν από τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είναι για παράδειγμα, η μέγιστη αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση των κυπριακών λιμανιών και των υπηρεσιών που αυτά προσφέρουν.
         
Όπως έχω επανειλημμένα δηλώσει, είμαι πεπεισμένος ότι οι ενέργειες της Κυβέρνησης, θα επιτύχουν την ενίσχυση της εμπορικότητας των Κυπριακών λιμανιών και πως όλες οι προσπάθειες θα αποβούν προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων φορέων της λιμενικής βιομηχανίας αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας.
         
Είμαι δε βέβαιος πως οι εν λόγω εξελίξεις, θα αποδειχθούν ευεργετικές για τον Σύνδεσμο Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου, έτσι ώστε με τη σειρά του, να μπορέσει να ενισχύσει και ν’ αξιοποιήσει ακόμα καλύτερα τις προοπτικές του.  

Κλείνοντας, θα ήθελα από καρδιάς, να ευχαριστήσω τον Σύνδεσμο για την πρόσκληση που μου απηύθυνε και ταυτόχρονα, να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς όλα τα Μέλη και Εκπροσώπους του Συνδέσμου, που ήταν και παραμένουν αρωγοί και συμπαραστάτες στις εντατικές προσπάθειες που καταβάλλονται για εκσυγχρονισμό και πρόοδο της λιμενικής βιομηχανίας του τόπου.

_____________