16/11/15

Δηλώσεις Υπουργού Οικονομικών για το ΓεΣΥ στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ

Δηλώσεις Υπουργού Οικονομικών για το ΓεΣΥ
στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ


Η Κυβέρνηση έχει πρόθεση να εφαρμόσει Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ), αλλά όχι το όποιο ΓεΣΥ, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στην υλοποίηση ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας στη χώρα, σε δηλώσεις του στη ραδιοφωνική εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ.

Ερωτηθείς σχετικά με τις εξελίξεις στον χώρο της υγείας, ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι, για να υλοποιηθεί Γενικό Σχέδιο Υγείας, πρέπει να προηγηθεί πλήρης ουσιαστική διοικητική και οικονομική αυτονόμηση των νοσοκομείων, «κάτι που βρίσκεται και στο Μνημόνιο, αλλά κυρίως και στον κυβερνητικό σχεδιασμό», όπως σημείωσε.

Τόνισε δε ότι «για να γίνει Σχέδιο Υγείας πρέπει να μπούμε στα δύσκολα, σε αυτά που κανένας μέχρι σήμερα δεν τολμούσε να μπει», υπογραμμίζοντας ότι «η Κυβέρνηση έχει πρόθεση να εφαρμόσει ΓεΣΥ, αλλά όχι όποιο κι όποιο ΓεΣΥ, αλλά ένα Σχέδιο που θα είναι εφαρμόσιμο και το οποίο θα βασίζεται σε μια ουσιαστική δραστική μεταρρύθμιση στον τομέα των νοσοκομείων».

Παράλληλα, σημείωσε ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχουν αποφασιστεί οριστικά οι βασικές παράμετροι του ΓεΣΥ και δεν έχουν, κυρίως, υλοποιηθεί βασικά προαπαιτούμενα για την εφαρμογή ενός τέτοιου Σχεδίου.

«Δεν έχουμε για παράδειγμα ρυθμίσει, ακόμη, τον τρόπο με τον οποίο τα δημόσια νοσοκομεία θα είναι διοικητικά και οικονομικά αυτόνομοι οργανισμοί. Εργάζεται το Υπουργείο Υγείας προς αυτή την κατεύθυνση. Μόλις είναι έτοιμο το Υπουργείο Υγείας να πραγματοποιήσουμε αυτό το βήμα, το οποίο είναι το προαπαιτούμενο για το ΓεΣΥ, τότε θα τεθούν όλοι –κυβέρνηση, βουλή, κοινωνικοί εταίροι- ενώπιον των ευθυνών τους», παρατήρησε ο κ. Υπουργός.

Ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε, τέλος, έντονη ανησυχία για την οικονομική βιωσιμότητα του ΓεΣΥ, υπογραμμίζοντας ότι οι οικονομικές παράμετροι του Σχεδίου Υγείας πρέπει να είναι επιβεβαιωμένες, ελεγμένες και βασισμένες σε επικαιροποιημένα κριτήρια, προσθέτοντας ότι αυτό, δεν έχει γίνει ακόμη.