1/10/10

Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά την παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου

01/10/2010
Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας μετά την παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε σήμερα τον χαιρετισμό της παρέλασης της 1ης Οκτωβρίου, επετείου της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.



Μετά την παρέλαση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ανέφερε τα ακόλουθα:

«Φέτος και η παρέλαση εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών των 50 χρόνων της ανεξαρτησίας της Κύπρου, των 50 χρόνων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είμαστε περήφανοι για το απόκτημα που λέγεται Κυπριακή Δημοκρατία. Η Εθνική Φρουρά για την οποία, επίσης, είμαστε περήφανοι έχει εντολή να υπερασπιστεί την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι σε αμυντική διάταξη, όπως είναι γνωστό. Οι κατοχικές δυνάμεις, δυστυχώς, έχουν πατήσει τα χώματά μας και είναι σε επιθετική διάταξη. Εύχομαι και ελπίζω το συντομότερο δυνατόν, οι συνομιλίες που διεξάγονται να δώσουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και να λυθεί το Κυπριακό, να επανενωθεί ο τόπος μας, να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα και όλα τα ξένα στρατεύματα από την Κύπρο, να τερματιστεί ο εποικισμός και Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να γιορτάζουμε επετείους του κοινού μας αποκτήματος, της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία θα μετεξελιχθεί, με βάση τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, από ενιαίο κράτος σε διζωνικό ομοσπονδιακό δικοινοτικό κράτος. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν.

Εύχομαι και ελπίζω η τουρκική πλευρά να αλλάξει ρότα, να συνεργαστεί και να αναγνωρίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και να παύσει η Κύπρος να είναι διχοτομημένη. Θέλω με την ευκαιρία αυτή και την παρουσία του Υπουργού Εθνικής ΄Αμυνας της Ελλάδας στην παρέλαση, πρώτα από όλα να τον καλωσορίσω θερμά και να ευχαριστήσω, για ακόμη μια φορά, την Ελληνική Κυβέρνηση για την πλήρη συμπαράσταση την οποία παρέχει στον αγώνα του κυπριακού λαού. Ο ελληνικός λαός, όλες οι Κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης, μετά που έφυγε το μίασμα της χούντας από τις πλάτες του ελληνικού λαού, έχουν σταθεί αλληλέγγυες στο πλευρό της Κύπρου με μεγάλη και απόλυτη συνέπεια. Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα την πλήρη στήριξη του Πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου και της Κυβέρνησής του στην πολιτική την οποία ακολουθούμε, στις προτάσεις που έχουμε υποβάλει, στην πλήρη στήριξη της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ευχαριστώ θερμότατα».

Ερωτηθείς τί πρέπει να γίνει για να λυθεί το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Έχουμε δηλώσει στον ΓΓ του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας στο γραφείο του ότι εκείνο που χρειάζεται είναι να ασκήσει την επιρροή του, όπως και η διεθνής κοινότητα ευρύτερα, στην τουρκική ηγεσία για να περάσει από τα λόγια στην πράξη. Δεν είναι αρκετό η τουρκική ηγεσία να δηλώνει ότι θέλει λύση μέχρι το τέλος του χρόνου και ο κ. ΄Ερογλου μαζί δυστυχώς. Αν η τουρκική ηγεσία συνεχίσει να ακολουθεί αυτή την πολιτική των λόγων θα χρειαστεί μεγαλύτερη ακόμη προσπάθεια να πειστεί η διεθνής κοινότητα και η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση να υποχρεώσει την Τουρκία να λογικευθεί, να συνετιστεί για να έχουμε το συντομότερο δυνατόν λύση του Κυπριακού προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική διαδικασία από το διάλογο. ΄Ο,τι και να γίνει στο τέλος, θα επαναλάβουμε διάλογο, αλλά ελπίζω αυτός ο διάλογος να είναι ουσιαστικός και να οδηγεί σε αποκατάσταση των δικαιωμάτων του κυπριακού λαού, της ανεξαρτησίας πρώτα από όλα, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σε παρατήρηση ότι στο εσωτερικό μέτωπο έχει δημιουργηθεί βαθύτατο ρήγμα, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε: «Εγώ δεν ψάχνω για ρήγματα, εγώ ψάχνω για να κλείσουν τα όποια ρήγματα και αυτό συνεχίζω να κάνω. Το να καταδικάσει κανείς τη χούντα, η οποία καταδυνάστευσε τον ελληνικό λαό και, δυστυχώς, με το πραξικόπημα άνοιξε τις πόρτες στην τουρκική εισβολή, διερωτώμαι πού είναι η αιτία για τη σκληρή κριτική που γίνεται. Θα πάψουμε να καταδικάζουμε τη χούντα; Θα πάψουμε δηλαδή να λέμε την ιστορική αλήθεια; Θα παραχαράξουμε την ιστορία αυτού του τόπου; Στο τέλος θα πούμε ότι το πραξικόπημα το έκανε ο Μακάριος; Ποιός έκανε το πραξικόπημα; Γιατί η Τουρκία άδραξε την ευκαιρία; Διότι είχαν ανοίξει οι κερκόπορτες από ανθρώπους που μιλούσαν ελληνικά, οι οποίοι δεν ήταν πραγματικοί ΄Ελληνες, οι οποίοι καταπίεζαν και καταδυνάστευαν για επτά ολόκληρα χρόνια τον ελληνικό λαό».

Σε παρατήρηση ότι αυτό που ενόχλησε ήταν η λέξη «εισβολή» σχετικά με την Ελλάδα, σε αναφορά που έκανε κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Ο οποιοσδήποτε θέλει να πάρει μια λέξη και να την εκμεταλλευτεί και να τη διαστρεβλώσει μπορεί να το κάνει. Εδώ υπήρχε πρόλογος, υπήρχε το θέμα και ο επίλογος και όλο αυτό το κείμενο πρέπει να ληφθεί μαζί. Δυστυχώς, κάποιοι θέλησαν, ή ένας δημοσιογράφος θέλησε, να απομονώσει μια λέξη και να δημιουργηθεί όλο αυτό το αλαλούμ στο εσωτερικό μέτωπο. Εγώ μόνο λύπη μπορώ να εκφράσω ειλικρινά. Εχω κάνει πέντε-έξι ομιλίες, έχω κάνει δηλώσεις ενώπιον του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, έχω κάνει δηλώσεις ενώπιον του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας και τόνισα με έμφαση το ρόλο της Ελλάδας, ότι είναι το κυριότερο στήριγμα στον αγώνα μας και τόνισα με έμφαση τη στήριξη, την οποία μας παρέχει ο Πρωθυπουργός Παπανδρέου και, βεβαίως, προηγουμένως όλες οι μεταπολιτευτικές Κυβερνήσεις. Αυτό πρέπει να μένει. Αυτή είναι η πεποίθησή μου, όμως είναι και πεποίθησή μου ότι όλοι μας με ένα στόμα και με μια φωνή πρέπει να καταδικάζουμε αυτούς, οι οποίοι κατέστρεψαν και την Ελλάδα και κατέστρεψαν και την Κύπρο και ακόμη προσπαθούμε να αναστηλώσουμε ερείπια τα οποία μάς έφερε η χούντα. Δεν πρέπει να τα ξεχνούμε αυτά τα πράγματα. Διερωτώμαι γιατί αυτός ο θόρυβος, ειλικρινά».