16/11/15

Γραπτή δήλωση του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

Γραπτή δήλωση του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης
 και Περιβάλλοντος
για τη Σύνοδο Συμβουλίου Γεωργίας της ΕΕ

 
Τη σημερινή Σύνοδο του Συμβουλίου Γεωργίας της ΕΕ απασχόλησαν σημαντικά θέματα που επηρεάζουν τη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας.  

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η προσπάθεια για ριζική απλοποίηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, με ουσιαστική μείωση του διοικητικού κόστους διαχείρισης και ελέγχου των πληρωμών. Θεωρούμε ότι μόνο με αυτό τον τρόπο θα δοθεί η αναγκαία ευελιξία στα κράτη μέλη ώστε οι δράσεις τους να είναι πιο αποδοτικές και στοχευμένες, αλλά πάντοτε εντός του πλαισίου μιας ανταγωνιστικής και φιλικής προς το περιβάλλον γεωργίας. Ειδικά για μικρά κράτη μέλη, όπως η Κύπρος, που αντιμετωπίζουν δυσανάλογο διοικητικό κόστος διαχείρισης και ελέγχου πληρωμών σε σχέση με το ύψος του δημοσιονομικού τους φακέλου, η απλοποίηση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής θα αποβεί πραγματικά ωφέλιμη.

Ένα άλλο θέμα που έτυχε ενδελεχούς συζήτησης ήταν η κατάσταση στην ευρωπαϊκή αγορά γεωργικών προϊόντων, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά από τα μέτρα που έλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση της κρίσης στον γαλακτοκομικό τομέα. Κατά τις συζητήσεις τονίσαμε ιδιαίτερα την ανάγκη όπως εγκαθιδρυθεί ένα νέο σύστημα διαχείρισης κρίσεων, το οποίο να στηρίζεται σε εισοδηματικούς δείκτες και να λειτουργεί τόσο σε πανευρωπαϊκό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.  

Τέλος, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις εμπορικών συμφωνιών με τρίτες χώρες υπογράμμισα την ανάγκη για προστασία των γεωγραφικών μας ενδείξεων και για διαφύλαξη του ευρωπαϊκού μοντέλου παραγωγής όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων.
Οι συζητήσεις επί όλων των πιο πάνω θεμάτων θα συνεχιστούν. Η Κύπρος θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά και εποικοδομητικά σε όλες τις συζητήσεις, με στόχο να υπάρξει μια Κοινή Γεωργική Πολιτική προς όφελος όλων ανεξαιρέτως των παραγωγών από όποια περιφέρεια της EE και εάν αυτοί προέρχονται.