28/2/13

Βιογραφικό Σημείωμα ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ Υπουργός Εξωτερικών


Ο Ιωάννης Κασουλίδης γεννήθηκε στις 10 Αυγούστου 1948 στη Λευκωσία.
Σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Λυών στη Γαλλία. Συμμετείχε στη φοιτητική εξέγερση του Μάη του ’68 και υπήρξε ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Οργάνωσης Κυπρίων Φοιτητών στη Γαλλία. Στη συνέχεια ειδικεύθηκε στη Γηριατρική στο Λονδίνο.

Υπηρέτησε τον Δημοκρατικό Συναγερμό από διάφορα αξιώματα, μεταξύ των οποίων και εκείνο του Προέδρου της Νεολαίας του κόμματος. Το 1991 εξελέγη βουλευτής Λευκωσίας.
Με την ανάληψη της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Γλαύκο Κληρίδη τον Μάρτιο του 1993, ανέλαβε καθήκοντα Κυβερνητικού Εκπροσώπου μέχρι τον Απρίλιο του 1997. Στη συνέχεια διορίστηκε Υπουργός Εξωτερικών μέχρι την ολοκλήρωση της διακυβέρνησης Κληρίδη, τον Φεβρουάριο του 2003.
Ως Υπουργός Εξωτερικών ο κ. Κασουλίδης ηγήθηκε της διπλωματικής προσπάθειας που οδήγησε την Κύπρο στην έναρξη, διεξαγωγή και ολοκλήρωση των διαδικασιών ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.
Τον Ιούνιο του 2004 ο κ. Κασουλίδης εξελέγη για πρώτη φορά μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επιτυγχάνοντας ρεκόρ ψήφων. Ορίστηκε πλήρες μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Πρόεδρος της adhoc Επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Δυτική Σαχάρα. Υπηρέτησε ως μέλος του προεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Τον Φεβρουάριο του 2008 ο Ιωάννης Κασουλίδης διεκδίκησε την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κέρδισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και εισήλθε στον δεύτερο γύρο μαζί με τον τελικό νικητή Δημήτρη Χριστόφια. Ο κ. Κασουλίδης έλαβε ποσοστό ελαφρώς μικρότερο από το 47% των ψήφων, έχοντας στήριξη μόνο από τον Δημοκρατικό Συναγερμό.
Στις Ευρωεκλογές της 6ης Ιουνίου 2009 ο Ιωάννης Κασουλίδης εξελέγη για δεύτερη φορά Ευρωβουλευτής, σημειώνοντας νέο ρεκόρ σταυρών προτίμησης. Εξελέγη αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αρμόδιος για τις Εξωτερικές Υποθέσεις. Το 2012 επανεξελέγη στην ίδια θέση.
Ο Ιωάννης Κασουλίδης μιλά αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Έχει συγγράψει το βιβλίο «Κύπρος - ΕΕ. Η ένταξη όπως την έζησα».
Είναι νυμφευμένος με την ιατρό, αναισθησιολόγο Έμη Κασουλίδη και έχουν μία θυγατέρα, την Ιωάννα.