16/11/15

Δηλώσεις Υπουργού Οικονομικών στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ

Δηλώσεις Υπουργού Οικονομικών στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ
για τις τελευταίες εξελίξεις στην κυπριακή οικονομία

 
Στις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στην κυπριακή οικονομία, στην πρόσφατη επιτυχή αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος και στο νομοθέτημα για την πώληση δανείων αναφέρθηκε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας στη ραδιοφωνική εκπομπή «Πρωινό Δρομολόγιο» του Τρίτου Προγράμματος του ΡΙΚ.
 
Ερωτηθείς σχετικά με τη νέα θετική όγδοη αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος, ο κ. Υπουργός ανέφερε πως, αν και υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσουμε, όπως όλα δείχνουν είμαστε στον σωστό δρόμο. Όπως σημείωσε, στόχος των προσπαθειών είναι η επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, να κινηθεί η αγορά, να υπάρξει μεγέθυνση της οικονομικής δραστηριότητας, δημιουργώντας έτσι θέσεις εργασίας, επιχειρηματικές ευκαιρίες και αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων που έχει αφήσει πίσω της αυτή η παρατεταμένη ύφεση που ξεκίνησε το 2009.

Σε ερώτηση εάν θα υπάρξει πρόβλημα από πλευράς της Τρόικα για τη ψήφιση νομοθετήματος από την Βουλή για πώληση των δανείων για τα μεγάλα δάνεια και για τα νοικοκυριά, ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, αν και πρέπει να αναμένεται η τελική επιβεβαίωση από την Τρόικα. Όπως είπε, το νομοθέτημα αυτό αποτελεί ένα άλλο εργαλείο και επιλογή των τραπεζών για την καλύτερη διαχείριση του προβλήματος του υπερδανεισμού, ο οποίος δεν δημιουργήθηκε σήμερα, αλλά τον δημιουργήσαμε κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αυτό που καθιστά, δυστυχώς, την Κύπρο παγκόσμια πρωτοτυπία, είναι το ύψος του ιδιωτικού δανεισμού, ο οποίος συσσωρεύτηκε και λόγω κακών τραπεζικών πρακτικών και λόγω ελλιπούς εποπτείας, αλλά και λόγω λανθασμένων επιχειρηματικών προσεγγίσεων. Και θα με απασχολούσαν περισσότερο τα μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, παρά η περίπτωση κάποιου μέσου δανειολήπτη που έχει ένα στεγαστικό δάνειο».

Περαιτέρω, ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι αυτό το εργαλείο της πώλησης δανείων δεν θα επηρεάσει ιδιαίτερα, ίσως καθόλου, τον δανειολήπτη, παρατηρώντας ότι «σε άλλες χώρες, όταν υπάρχει πώληση δανείου, ο δανειολήπτης –επιχειρηματίας ή ιδιώτης-, καλά-καλά, δεν το παίρνει είδηση».

«Είναι ένα χρήσιμο και αναγκαίο εργαλείο που υπάρχει σε όλες τις σύγχρονες οικονομίες», είπε, «το οποίο δεν μεταβάλλει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του δανειολήπτη –ο οποίος κανονικά θα συνεχίσει να εξυπηρετεί το δάνειό του ή να αναζητεί την αναδιάρθρωση-, αλλά θα επηρεάσει κυρίως το χαρτοφυλάκιο και τους ισολογισμούς των τραπεζών».

Σημείωσε δε ότι πριν γίνει κριτική, το εργαλείο της πώλησης δανείων θα πρέπει να εξεταστεί σε συνάρτηση με το σύνολο των νομοθετικών ρυθμίσεων που έχουν θεσπιστεί τους τελευταίους μήνες, φέτος, όπως οι εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, το πλαίσιο αφερεγγυότητας και ο θεσμός της τραπεζικής διαμεσολάβησης.

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης παρομοιάζοντας το νομοθέτημα για την πώληση δανείων με την πώληση εκτάσεων γης και πολυτελών διαμερισμάτων και κατοικιών σε ξένους, η οποία, όπως είπε, είναι μια πετυχημένη επιχειρηματική πρακτική, «την οποία προσπαθούμε να αναθερμάνουμε με κίνητρα και με σχέδια, και, η οποία, σωστά, δεν μας ενοχλεί, καθώς είναι μια μορφή οικονομικής δραστηριότητας».

Σε παρατήρηση ότι τώρα θα αρχίσουν οι μηχανισμοί των τραπεζών να λειτουργούν προς την κατεύθυνση των εκποιήσεων, ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι, πάντως, μέχρι σήμερα, κανένας από τους φόβους και τις υπερβολές που έχουν εκφραστεί σε σχέση με τις εκποιήσεις σπιτιών δεν έχουν επιβεβαιωθεί «και δεν θεωρώ ότι θα επιβεβαιωθούν», είπε χαρακτηριστικά, «εδώ είμαστε να δούμε πώς και με ποιο τρόπο θα το ελέγξουμε, να είμαστε σε ετοιμότητα ελέγχου πώς ακριβώς αυτά τα εργαλεία, τα οποία η πολιτεία έχει θεσπίσει, θα χρησιμοποιηθούν».

«Έχουμε δώσει όλες τις διασφαλίσεις προς αυτούς που πρέπει να έχουν διασφάλιση. Δεν συμφωνώ με την προσέγγιση ότι τα έχουμε δώσει όλα στις τράπεζες, τη στιγμή που αυτό που έχουμε θεσπίσει είναι διασφαλίσεις, ασφαλιστικές δικλίδες, επαρκή χρόνο και περιθώρια για αυτόν τον δανειολήπτη, ο οποίος θέλει να ανταποκριθεί και αντιμετωπίζει πρόσκαιρες δυσκολίες. Έχουν δοθεί όλες οι διασφαλίσεις και είναι δεμένα τα χέρια των τραπεζών και δεν μπορούν να κινηθούν εναντίον αυτών των περιπτώσεων», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει τις αναδιαρθρώσεις, καθώς υπάρχει, όπως είπε, «μια ταχύτατη αύξηση στον ρυθμό των αναδιαρθρώσεων, βάσει στοιχείων τα οποία πρόσφατα έχουν δημοσιοποιηθεί από την Κεντρική Τράπεζα». Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, πρόσθεσε, ο ρυθμός των αναδιαρθρώσεων αναπτύσσεται, γεγονός που σχετίζεται τόσο με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας –αν τελικά θα μπορέσουμε να πετύχουμε βιώσιμες αναδιαρθρώσεις-, όσο και με την έξοδο της οικονομίας μας από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.

«Ενόσω η οικονομία θα παίρνει μπρος, θα ενισχύεται και η δυνατότητα των δανειοληπτών να εξυπηρετούν τα δάνειά τους και να πετυχαίνουν βιώσιμες αναδιαρθρώσεις. Και επαναλαμβάνω πως το τελευταίο διάστημα, υπάρχει μια σημαντική πρόοδος, η οποία πρέπει να έχει συνέχεια και να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο αυτή η προσπάθεια», τόνισε ο Υπουργός Χάρης Γεωργιάδης.

Εξάλλου, όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην επικείμενη συνάντησή του με τις διοικήσεις των τραπεζών θα ζητήσει την επιτάχυνση των αναδιαρθρώσεων.  «Τώρα που έχουμε θεσπίσει νομοθεσίες και εργαλεία που είναι στη διάθεση και των τραπεζών και των δανειοληπτών, θα πρέπει να τύχουν αξιοποίησης και να εφαρμοστούν από τις τράπεζες, αποσκοπώντας στις γρήγορες, αποτελεσματικές και βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, με ευελιξία από την πλευρά των τραπεζών, αλλά και με συνειδητοποίηση από την πλευρά των δανειοληπτών ότι δεν μπορεί οι υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει ως δανειολήπτες να διαγραφούν έτσι απλά», είπε.


Όσον αφορά, εξάλλου, στην πώληση, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι «αυτός που είναι κάτω από πίεση και θέλει ταχύτατα να εισπράξει και θα θέλει να πιέσει και τον δανειολήπτη, είναι η τράπεζα και όχι το επενδυτικό ταμείο. Η τράπεζα είναι αυτή που υπόκειται σε κανόνες εποπτείας, οι οποίοι μάλιστα πλέον είναι πανευρωπαϊκοί. Η τράπεζα έχει την πίεση, ενώ ένα επενδυτικό ταμείο, ενδεχομένως, να έχει χρονικό επενδυτικό ορίζοντα. Αν επιδιώξουν το γρήγορο κέρδος, θα κινδυνέψουν να υποστούν γρήγορη ζημιά. Επειδή το ζητούμενο είναι να βρεθεί αγοραστής, ο οποίος θα είναι διατεθειμένος να δώσει υψηλότερη τιμή. Αν κάποιος βιαστεί, ενδεχομένως να υποστεί γρήγορη ζημιά».  

Εξέφρασε, τέλος, την άποψη ότι διαχειρίζονται τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα με τρόπο που δεν φορτώνει υπερβολικές υποχρεώσεις και απαιτήσεις, αλλά με τρόπο διαχειρίσιμο.