19/7/15

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών
για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος προέβη, σήμερα, σε δηλώσεις στα ΜΜΕ για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και για την ενιαία φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας, στο περιθώριο του μνημόσυνου των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή του 74’, στη Λεμεσό.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον το νομοσχέδιο μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χαρακτηρίζεται από συγκεντρωτισμό ή όχι, ο κ. Υπουργός είπε:
«Το αντίθετο. Αποκέντρωση είναι που βγαίνει μέσα από αυτό το νομοσχέδιο. Πολλές υπηρεσίες που ήταν συγκεντρωμένες στο κράτος ή σε κάποιους Δήμους μεταφέρονται στα Επαρχιακά Συμπλέγματα. Αποκεντρώνονται. Να αναφέρω ένα παράδειγμα: Πολεοδομική και οικοδομική άδεια: Μεταφέρονται στο Επαρχιακό Σύμπλεγμα, όπως και πολλές άλλες υπηρεσίες που ήταν συγκεντρωμένες σε πολλά τμήματα του κράτους. Αυτό, θα επιφέρει εξοικονόμηση πόρων, αλλά και προσωπικού. Από την άλλη, αυτές οι υπηρεσίες θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικές και άμεσες. Θα υπάρξει δηλαδή, αποσυμφόρηση.
Για την ώρα, έχω την άποψη ότι τόσο τα κόμματα όσο και οι βουλευτές θα πρέπει να στρωθούν στη μελέτη του νομοσχεδίου, το οποίο, εν πάση περιπτώσει, είναι απότοκο και της δικής τους συμβολής, είναι προϊόν συναίνεσης. Να επικεντρωθούν στο νομοσχέδιο, να το μελετήσουν. Και θα έχουν τη δυνατότητα, μέσα από τη συζήτηση που θα διεξαχθεί στη Βουλή, να κάνουν τις όποιες τροποποιήσεις θέλουν».
Ακολούθως, απαντώντας σε άλλη ερώτηση αναφορικά με τον ενιαίο φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας, κατά πόσο οι Δήμοι είναι έτοιμοι να επιβάλουν και να εισπράξουν με το νέο σύστημα, ο κ. Χάσικος είπε: «Έχω την άποψη ότι οι Δήμοι είναι έτοιμοι. Όμως, μέσα στις επόμενες δύο ημέρες πρέπει να αποφασίσουμε κατά πόσο οι Δήμοι θα προχωρήσουν και φέτος με το προηγούμενο σύστημα φορολόγησης. Διότι, όπως γνωρίζετε, η Βουλή απεφάσισε να εξετάσει το σχετικό νομοσχέδιο μετά το πέρας των θερινών διακοπών (Σεπτέμβριο – Οκτώβριο). Αυτό, δημιουργεί ένα μεγάλο κίνδυνο να μην καταφέρουμε να εισπράξουμε.
Η ουσία είναι μία: Η πολιτική απόφαση για ενιαία φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας ελήφθη. Δηλαδή, κρατική φορολογία ακίνητης ιδιοκτησίας και δημοτικό τέλος ακίνητης ιδιοκτησίας να επιβάλλονται από έναν και αυτός ο ένας να είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση».