17/7/15

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα αποκαλυπτήρια πλάκας για την ανέγερση Μνημείου Αντίστασης

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη
στα αποκαλυπτήρια πλάκας για την ανέγερση Μνημείου Αντίστασης

 
Είναι με τη μέγιστη ευλάβεια που βρίσκομαι σήμερα εδώ σε μία πράξη απόδοσης τιμής σε εκείνους που με τη ζωή τους πλήρωσαν την πίστη τους στην πατρίδα και τη δημοκρατία.
 
Την ώρα που ο μαύρος παραλογισμός επεδίωκε να κυριαρχήσει στον τόπο μας με την δύναμη των όπλων και τις ερπύστριες, υπήρξαν άνθρωποι που ύψωσαν το ανάστημά τους και στάθηκαν εμπόδιο στη σχεδιασμένη επιβολή της βίας, την κατάλυση της νομιμότητας και της δημοκρατίας. Υπήρξαν άνθρωποι που τίμησαν με τη ζωή και τη στάση τους την έντιμη ιστορία του τόπου μας, καθιστώντας το όνομα και τη δράση τους σύμβολο για όλους εμάς.
 
Αυτούς τους ανθρώπους και τη μνήμη της ηρωικής και άνισης αντίστασής τους, θέλουμε να κρατήσουμε άσβεστη, αναγείροντας εδώ δίπλα από το Προεδρικό Μέγαρο, το σύμβολο της δημοκρατίας, τον χώρο που δόθηκε η πιο σκληρή και αιματηρή αδελφοκτόνα μάχη στις 15 Ιουλίου του 1974, ένα μνημείο θύμησης της δικής τους αυτοθυσίας.
 
Χρειάζεται κανείς γενναιότητα για να σηκώσει το ανάστημά του, αντιπαρατιθέμενος σε δυνάμεις υπέρτερες των δικών του. Αυτή τη δύναμη είχαν οι άνθρωποι που τιμούμε σήμερα, οι οποίοι μας έχουν φορτώσει με ένα χρέος: Ποτέ πια διχασμός. Ποτέ πια ο ένας αδερφός εναντίον του άλλου. Αντί να ανοίγουμε πόρτες στον εχθρό, να κτίζουμε μαζί τα τείχη που θα θωρακίζουν την πατρίδα μας και θα διασφαλίζουν πως από τούδε και στο εξής η χώρα μας θα προοδεύει και θα κινείται πάντα μπροστά, σε όλους τους τομείς, μέσα από τη δράση και τον σεβασμό στην άλλη άποψη.
 
Σαράντα ένα χρόνια μετά από το καλοκαίρι του 1974 πρέπει να αναγνωρίσουμε πως κάναμε μεγάλα βήματα. Διασφαλίσαμε -με τη συμβολή όλων- την παραμονή μας σε αυτόν τον τόπο, κατακτήσαμε την θέση μας στην Ευρώπη και διεκδικούμε δημιουργικό ρόλο στην περιοχή μας.
 
Σήμερα χρειαζόμαστε γενναιότητα για να αναγνωρίσουμε τα λάθη ή τα εγκλήματα του παρελθόντος και με αυτοκριτική διάθεση να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο τόπο για τα παιδιά μας. Εργαζόμαστε για να μην χρειάζεται κανείς να θυσιαστεί ποτέ στο μέλλον για να έχουμε την ελευθερία μας. Οι ήρωες που χρειαζόμαστε σήμερα είναι οι άνθρωποι της δουλειάς, του πνεύματος, της δημιουργίας, της συναίνεσης και της μετριοπάθειας.
 
Το προδοτικό πραξικόπημα και την εισβολή τα αντιμετωπίζουμε ως δύο μαύρα γεγονότα στην ιστορία μας απολύτως συνυφασμένα, αφού η τουρκική εισβολή προέκυψε ως επακόλουθο του πραξικοπήματος, της εξωφρενικής εκείνης πράξης της 15 ης Ιουλίου του 1974.
 
Ως εκ τούτου η πρώτη πραγματική, χειροπιαστή τιμή που οφείλουμε στους ανθρώπους που μνημονεύουμε σήμερα, είναι να προσφέρουμε στον τόπο μας μία λύση που θα μας απαλλάσσει από τα αποτελέσματα της εισβολής.
 
Μία λύση που θα επιβάλλει σε ολόκληρη τη χώρα την ειρήνη και την ασφάλεια και θα δημιουργεί συνθήκες συνεργασίας και ευημερίας για όλους τους κατοίκους της.
 
Είναι χρέος μας προς όσους αγωνίστηκαν για μία δημοκρατική Κύπρο, να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, ελεύθερη από κατοχικά στρατεύματα, μία πατρίδα που θα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στα όσα αυτή μας η ιδιότητα μας υπαγορεύει.
 
Σε αυτή την προσπάθεια δίνουμε το άπαν των δυνάμεων μας, ελπίζοντας σύντομα να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε μία συμφωνημένη πρόταση λύσης, στην οποία τον τελικό λόγο έγκρισης θα έχει ο λαός.
 
Δεν εργαζόμαστε σε αντιπαράθεση η μία κοινότητα με την άλλη, αλλά σε συνεργασία για να διαμορφώσουμε εκείνο το πλαίσιο που θα καθιστά τους Κύπριους αφέντες στην πατρίδα τους.
 
Έχει ιδιαίτερη σημασία για μας και στην προσπάθεια που καταβάλλουμε το γεγονός ότι νιώθουμε την ευρωπαϊκή παρουσία ισχυρή δίπλα μας.
Αυτές τις μέρες βρισκόταν στη χώρα μας ο Πρόεδρος της Κομισιόν κ. Jean Claude Juncker και αυτό αποτελεί ισχυρό μήνυμα στήριξης στο έργο που επιτελούμε προς την κατεύθυνση μιας λύσης που θα επιτρέπει στη χώρα μας να λειτουργεί αποτελεσματικά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και με πλήρη σεβασμό του κοινοτικού κεκτημένου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ευρωπαϊκών αξιών, να μπορέσουμε επιτέλους να συμβιώσουμε και να συνδημιουργήσουμε ειρηνικά με τους συμπατριώτες μας.
 
Μία πατρίδα, λειτουργικό, αλλά και δημιουργικό μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, με εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη την επικράτειά της για όλους τους πολίτες.

Πρόσφατα είχαμε τη δραματική εμπειρία μιας άνευ προηγούμενου οικονομικής κρίσης. Δεν ισχυρίζομαι ότι ξεπεράσαμε τις επιπτώσεις της. Ωστόσο, μπορώ να διαβεβαιώσω πως έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να αναδιαρθρώσουμε το κράτος μας και να στηρίξουμε το μέλλον μας σε θεσμούς πιο παραγωγικούς.
 
Μπορούμε τώρα να επικεντρωθούμε στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος μας και οι οποίες αποτελούν τις μεγάλες μας προτεραιότητες.
 
Σήμερα, που θυμόμαστε την προσπάθεια κατάλυσης της δημοκρατίας και του κράτους μας, οφείλουμε να σφυρηλατήσουμε την άποψή μας για ένα σύγχρονο κράτος, αντάξιο των αγώνων των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους για αυτό.
 
Οικοδομούμε δηλαδή ένα αποτελεσματικό, σύγχρονο και ισχυρό κράτος, διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε χωρίς δεσμεύσεις και εξαρτήσεις, οικονομικές και άλλες από ξένους. Μόνο έτσι η θυσία των ανθρώπων που τιμούμε σήμερα θα αποκτήσει πραγματικό νόημα.
 
Η δημοκρατία δεν είναι ένα αυτονόητο αγαθό. Είναι μία θεσμική λειτουργία που επιτυγχάνεται όταν πρώτα από όλα μάθουμε να σεβόμαστε την αντίθετη άποψη.
 
Οφείλουμε να υπερβούμε τα διχαστικά σύνδρομα και να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν. Και δεν μιλώ μόνο για το χτες που εν πολλοίς είναι και έργο της ιστορίας. Μιλώ για το αύριο, για το μέλλον που έρχεται πιο γρήγορα από ό,τι εμείς οι μεγαλύτεροι φανταζόμαστε.

Θα ήθελα τώρα να απευθυνθώ στην Επιτροπή Καταρτισμού του Μητρώου Μαχητών Αντίστασης και να τη συγχαρώ θερμά για τη διαχρονική της δράση, ιδιαίτερα στον αγώνα συντήρησης της μνήμης και τιμής των ηρώων της αντίστασης.
 
Είναι μέσα ακριβώς από αυτή τη δράση που η Πολιτεία, έστω και με καθυστέρηση, αποδέχτηκε την εισήγηση της Επιτροπής και με έξοδα του κράτους θα ανεγείρει Μνημείο Αντίστασης στον χώρο σύμβολο της δημοκρατικής νομιμότητας.
 
Αποκαλύπτοντας την πλάκα του Μνημείου Αντίστασης επιτελώ έργο υποχρέωσης στην ιστορική μνήμη, την οποία ο λαός μας πρέπει να διατηρεί αλώβητη προκειμένου να αποφεύγονται λάθη ή εγκλήματα του παρελθόντος και να παραδειγματιζόμαστε για το μέλλον από εκείνους τους οποίους σήμερα τιμούμε.

_____________