5/3/15

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή
στην ημερίδα «Ήρωες: Κρείττονες την Φύσιν»


Με ιδιαίτερη συγκίνηση χαιρετίζω την ημερίδα «Ήρωες: Κρείττονες την φύσιν», που διοργανώνει το Γυμνάσιο Λατσιών, στο πλαίσιο του τρίτου υπό έμφαση στόχου της φετινής σχολικής χρονιάς, ο οποίος αφορά στα διαχρονικά διδάγματα από τους αγώνες των Κυπρίων για ελευθερία. Η Ημερίδα αφιερώνεται στη μνήμη ενός ξεχωριστού ήρωα του Απελευθερωτικού μας Αγώνα ενάντια στους Άγγλους κατακτητές, τον Γρηγόρη Αυξεντίου, τη μνήμη του οποίου τιμήσαμε πρόσφατα.

Η δραστηριότητα που παρουσιάζεται σήμερα σχεδιάστηκε και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος της Ζώνης Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας. Οι μαθητές μας έχουν την ευκαιρία να προβληματιστούν πάνω στην έννοια της θυσίας και της εθνικής αξιοπρέπειας μέσα από έντεκα βιωματικά εργαστήρια, που αναφέρονται στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ, τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη συμμετοχή της Κύπρου στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, και την Τουρκική Εισβολή του 1974. Οι αφηγήσεις ανθρώπων, που είτε βρέθηκαν στα πεδία των μαχών, είτε βίωσαν τις συνέπειες ενός πολέμου, δίνουν τα ερεθίσματα στα παιδιά μας να αποτυπώσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους σε κείμενα δημιουργικής γραφής, σε εικαστικές δημιουργίες και σε μουσικές συνθέσεις. Παράλληλα, η παρουσία των εκλεκτών προσκεκλημένων από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών θα ενισχύσει τους καθηγητές του σχολείου στην προσπάθειά τους να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες να ενδιαφερθούν για την ιστορία του νησιού μας και για την πολιτιστική του παραγωγή.

Ο τίτλος της ημερίδας «Ήρωες: κρείττονες την φύσιν» παραπέμπει στην ερμηνεία του Αριστοτέλη για τον «σπουδαίο άνδρα», ο οποίος είναι άριστος γιατί, έκτος από τη σωματική δύναμη, διαθέτει και ψυχικά χαρίσματα και υπερβαίνει τις ανθρώπινες αδυναμίες . Η δύναμή του πηγάζει πρωτίστως από το μυαλό και την καρδιά του, είναι ενάρετος, δίκαιος και έχει ανεπτυγμένο το αίσθημα του καθήκοντος. Η ερμηνεία αυτή αντιπροσωπεύει όλους τους ήρωες της ελληνικής ιστορίας, από την εποχή του Ομήρου μέχρι τις μέρες μας. Η αφοσίωση στην πατρίδα, η αυτοθυσία και η ανιδιοτέλεια είναι τα κύρια γνωρίσματα της ελληνικής ψυχής.

Ζώντας σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα και σε μια κοινωνία που μας πληγώνει με όσα καθημερινά βιώνουμε, είναι καιρός να στηριχτούμε στις αξίες και τα ιδανικά που ενέπνευσαν τους ήρωές μας, προκειμένου να ξαναδούμε την πατρίδα μας ελεύθερη κι επανενωμένη. Με σεβασμό στην ελευθερία, τη δημοκρατία, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, με εντιμότητα και ανιδιοτέλεια, οφείλουμε να διαμορφώσουμε προσωπικότητες ολοκληρωμένες και ικανές να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του σύγχρονου κόσμου.  

Συγχαίρω τη διεύθυνση, τους καθηγητές και τους μαθητές του Γυμνασίου Λατσιών για την άψογη διοργάνωση της Ημερίδας. Με την ευχή, η λεβέντικη ψυχή του Γρηγόρη Αυξεντίου να αποτελεί για όλους πρότυπο ζωής, κηρύττω την έναρξη της Ημερίδας.