19/12/14

O Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων είχε συνάντηση με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων Άσσιας

O Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων
είχε συνάντηση με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων Άσσιας


Η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας  είναι και θα παραμείνει για την Κυβέρνηση πρωταρχικός στόχος, είπε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων κ. Φώτης Φωτίου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων Άσσιας, ο κ. Φωτίου είπε ότι «το θέμα των αγνοουμένων αποτελεί την πιο συγκλονιστική πτυχή απότοκο της τουρκικής εισβολής και η διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας  είναι και θα παραμείνει για την Κυβέρνηση πρωταρχικός στόχος.

Σήμερα, στην παρουσία όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών, συζητήσαμε μια από τις πιο τραγικές πτυχές αυτού του δράματος που αφορά τη μετακίνηση  οστών από τον αρχικό χώρο ταφής τους.

Το θέμα αυτό πρωτοπαρουσιάστηκε στις διαστάσεις που γνωρίζουμε σήμερα όλοι με τις πρώτες ταυτοποιήσεις οστών το 2007. Πιο έκδηλη είναι η περίπτωση των 70 αγνοουμένων μας της Άσσιας που οι Τούρκοι, αφού τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ, έριξαν τα σώματά τους σε δυο πηγάδια στην τοποθεσία Ορνίθι της Αφάνειας.

Προφανώς για λόγους απόκρυψης της μεγάλης τους ενοχής, οι Τούρκοι μετακίνησαν με εκσκαφείς, λείψανα αγνοουμένων από τους πρωτογενείς χώρους ταφής σε άλλους χώρους που παραμένουν άγνωστοι. Ως αποτέλεσμα, τα συνεργεία εκταφών συγκεντρώνουν από τους αρχικούς χώρους ταφής πολύ περιορισμένο αριθμό οστών, τα οποία μετά την ταυτοποίησή τους παραδίδονται στους συγγενείς, κυριολεκτικά ως δείγματα. Συμβαίνει, μάλιστα, μετά την ταφή των πρώτων οστών να παραδίδονται στους συγγενείς ακόμη μερικά οστά για να προστεθούν στα προηγούμενα, αφού ανασκαφεί εκ νέου ο τάφος τους. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Ο πόνος των συγγενών πολλαπλασιάζεται και γίνεται αβάσταχτος. Σαράντα χρόνια μετά δεν δικαιολογείται άλλη καθυστέρηση.

Πέρα από τις ενέργειες στο πλαίσιο της λειτουργίας της Διερευνητικής Επιτροπής, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να θέτει το σοβαρό αυτό ανθρωπιστικό πρόβλημα σε όλους όσοι είναι σε θέση να ασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία, για να πιεστεί να υποδείξει τους νέους χώρους ταφής.

Θα αναληφθεί σύντομα μια συντονισμένη προσπάθεια σε συνεργασία και με την Επιτροπή των Συγγενών Αγνοουμένων των Ασσιωτών, ώστε ανεξάρτητα από τις άλλες ενέργειες που έγιναν και γίνονται να τεθεί επιτακτικά το θέμα τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, στις Πρεσβείες και σε διεθνείς οργανισμούς  που είναι σε θέση να ασκήσουν τις αναγκαίες πιέσεις προς την τουρκική πλευρά.

Για την Κυβέρνηση το θέμα δεν λήγει με τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση  δυο ή τριών οστών από τα λείψανα των αγνοουμένων μας. Τονίζουμε, και το εννοούμε, πως οι συγγενείς έχουν πλήρες και κατοχυρωμένο, διεθνώς, το δικαίωμα να γίνουν δέκτες όλης της αλήθειας για την τύχη των αγαπημένων τους. Και η αλήθεια δεν μπορεί να αποκρυφτεί, όταν τα γεγονότα βοούν.

Όσον αφορά το πιστοποιητικό για την αιτία θανάτου, έγιναν βελτιώσεις με βάση και τις εισηγήσεις των οργανωμένων συνόλων των οικογενειών των αγνοουμένων. Το πιστοποιητικό θανάτου πρέπει να αντικατοπτρίζει τις πραγματικές αιτίες και τους λόγους του θανάτου του αγνοουμένου.  Συζητήσαμε σήμερα και αυτό το θέμα και έχουν ληφθεί αποφάσεις για τους παραπέρα χειρισμούς, με στόχο την επίλυση αυτού του θέματος».