19/12/14

Έναρξη της υλοποίησης του προγράμματος χρηματοδότησης των ΜμΕ

Έναρξη της υλοποίησης του προγράμματος χρηματοδότησης των ΜμΕ
μέσω του ΤΕΚ, κατόπιν Συμφωνίας μεταξύ ΕΤαΕ και Τρ. Κύπρου


Σε συνεχεία της Συμφωνίας που υπογράφηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2014 ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) για τη διαχείριση του Ταμείου Επιχειρηματικότητας Κύπρου (ΤΕΚ) από το ΕΤαΕ, το ΕΤαΕ προχώρησε στις 12 Δεκεμβρίου 2014 στην υπογραφή Συμφωνίας με την Τράπεζα Κύπρου, για τη διάθεση πόρων ύψους 30 εκ. ευρώ από το ΤΕΚ. Συμπεριλαμβανομένων των πόρων που θα συνεισφέρει η Τράπεζα Κύπρου, το συνολικό διαθέσιμο ποσό δανείων προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ), μέσω της Συμφωνίας, ανέρχεται στα 60 εκ. ευρώ. Η διάθεση των δανείων αναμένεται να ξεκινήσει από τον Φεβρουάριο του 2015.

Το ΤΕΚ χρηματοδοτείται από δάνειο ύψους 100 εκ. ευρώ που εξασφάλισε η Κυπριακή Δημοκρατία από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ), σε σχετική δανειακή σύμβαση που υπογράφτηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2013 . Συμπεριλαμβανομένων των πόρων που συνεισφέρονται από τις συνεργαζόμενες τράπεζες, το συνολικό ποσό δανείων προς ΜμΕ μπορεί να φτάσει τα 200 εκ. ευρώ. Σκοπός του ΤΕΚ είναι η βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση για τις ΜμΕ. Το ΤΕΚ αναμένεται να συμβάλει στην τόνωση της οικονομίας, στην ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η διάθεση των πόρων στις ΜμΕ θα πραγματοποιείται μέσω παραχώρησης δανείων από τις συνεργαζόμενες τράπεζες (στην περίπτωση αυτή από την Τράπεζα Κύπρου), με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους σε σχέση με το επιτόκιο και τη λήξη του δανείου. Επισημαίνεται ότι στους δικαιούχους των δανείων θα περιλαμβάνονται και ΜμΕ του πρωτογενούς τομέα και ότι, δικαιούχοι συγχρηματοδοτούμενων έργων από τα Διαρθρωτικά Ταμεία, θα μπορούν να λάβουν και δάνειο από το ΤΕΚ. Στις επιλέξιμες δαπάνες για χρηματοδότηση συμπεριλαμβάνονται τα επενδυτικά έργα και το κεφάλαιο κίνησης. Μέρος των πόρων θα επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση εξυπηρετούμενων δανείων βιώσιμων επιχειρήσεων, δίνοντας τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις αυτές να βελτιώσουν τις χρηματοροές τους.

Ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης κ. Γιώργος Γεωργίου ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία χαιρετίζει την έναρξη της υλοποίησης του προγράμματος χρηματοδότησης των ΜμΕ μέσω του ΤΕΚ, με τη διάθεση του προαναφερθέντος σημαντικού συνολικού ποσού. Επίσης, επισήμανε ότι η παραχώρηση των συγκεκριμένων, με ευνοϊκούς όρους, δανείων αναμένεται να παράσχει, ιδιαίτερα, υπό τις παρούσες συνθήκες έλλειψης χρηματοπιστωτικής ρευστότητας στην αγορά, ζωτικής σημασίας στήριξη για την ενίσχυση και επέκταση των δραστηριοτήτων των επιχειρήσεων, συμβάλλοντας έτσι στην βιωσιμότητα, την ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητά τους. Η επιπρόσθετη αυτή χρηματοδότηση αναμένεται να προσφέρει πολλαπλά οφέλη και να συνεισφέρει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην ανάκαμψη της οικονομίας, μέσα στο 2015.

Ο δρ Χάρης Πουαγκαρέ, Διευθυντής της Διεύθυνσης Λιανικής Τραπεζικής και ΜμΕ της Τράπεζας Κύπρου, δήλωσε: «Η Συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ της Τράπεζας Κύπρου και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων αποτελεί ακόμα ένα βήμα προς την κατεύθυνση στήριξης των ΜμΕ και κατ’ επέκταση, της κυπριακής οικονομίας. Είναι πεποίθησή μας ότι η ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας περνά και μέσα από τη στήριξη της ανάπτυξης και βιωσιμότητας των ΜμΕ, διευκολύνοντάς τις να έχουν καλύτερη πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης. Η Συμφωνία θα βοηθήσει αναμφίβολα και στην ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας, αλλά και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Ο κ. Alessandro Tappi , Επικεφαλής Εγγυήσεων, Τιτλοποιήσεων και Μικροχρηματοδοτήσεων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, δήλωσε: «Αυτή η συναλλαγή βοηθά στην ενίσχυση της υποστήριξης ΜμΕ στην Κύπρο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, σε μία περίοδο που η πρόσβαση σε χρηματοδότηση εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα για τις επιχειρήσεις. Η Συμφωνία έχει προσαρμοστεί ειδικά στις παρούσες συνθήκες αγοράς της Κύπρου και στοχεύει στην αντιμετώπιση των δυσκολιών που βιώνουν οι τοπικές ΜμΕ στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Περαιτέρω Συμφωνίες θα ακολουθήσουν σύντομα, παρέχοντας πιστωτική προστασία και χρηματοδότηση σε ΜμΕ με ελκυστικούς όρους».