20/10/14

Σε πορεία υλοποίησης η δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας για ανάπτυξη του Τροόδους δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας 20/10/2014

Σε πορεία υλοποίησης η δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας για ανάπτυξη του Τροόδους δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας
20/10/2014
Υλοποιείται η προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής Τροόδους» δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης. Οι δηλώσεις του Υπουργού έγιναν μετά από συνεδρία της Υπουργικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Τροόδους της οποίας προήδρευσε ο κ. Κουγιάλης στο Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος. Στην συνέδρια συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Μάριος Δημητριάδης και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης καθώς και τεχνοκράτες των εμπλεκομένων Υπηρεσιών.
Σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, ο κ. Κουγιάλης δήλωσε τα πιο κάτω:

«Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνεδρία της Υπουργικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής Τροόδους κατά την οποία έχουμε εξετάσει το έργο που έχει επιτελέσει η αρμόδια τεχνική επιτροπή. Αυτή η τεχνική επιτροπή έχει καταγράψει την κρατική περιουσία και έχει προσδιορίσει το καθεστώς των περιουσιών στην ευρύτερη περιοχή Τροόδους. Έχει αποφασιστεί όπως αξιοποιηθούν η πλατεία Τροόδους, οι κυβερνητικές κατοικίες και το Μεταλλείο Αµιάντου. Η Υπουργική Επιτροπή έχει επίσης αποφασίσει σήμερα τον ορισμό μια νέας τεχνικής επιτροπής η οποία θα συντονίσει την αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής του Τροόδους και θα προωθήσει την υλοποίηση του έργου. Αυτή η νέα επιτροπή θα εισηγηθεί όλη την περιουσία που μπορεί να αναπτυχτεί και στη συνέχεια το Υπουργείο Συγκοινωνιών θα ετοιμάσει έγγραφα ανοικτής πρόσκλησης ενδιαφέροντος σε δυνητικούς επενδυτές. Έχει δοθεί χρόνος ενός μηνός σε αυτή την επιτροπή και ευελπιστώ πως θα είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες μέχρι το τέλος Νοεμβρίου».

Ερωτηθείς για την αξία της γης ο Υπουργός απάντησε ότι αυτή θα προκύψει κατόπιν εκτίμησης του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας. Ξεκαθάρισε παράλληλα, ότι προς το παρόν έγινε ο καθορισμός της κρατικής περιουσίας που βρίσκεται εντός της συγκεκριμένης περιοχής. Το Υπουργικό Συμβούλιο θα κληθεί να αποφασίσει ως προς τι ακριβώς μπορεί να τύχει ανάπτυξης από ιδιώτες επενδυτές κατόπιν πρότασης της τεχνικής επιτροπής η οποία και θα υποδείξει τις περιοχές που μπορούν να αξιοποιηθούν.

Ο κ Κουγιάλης υπογράμμισε στις δηλώσεις του την μεγάλη περιβαλλοντική αξία της ευρύτερης περιοχής του Τροόδους. «Eπιθυμούμε να αναδείξουμε την μεγάλη περιβαλλοντική αξία της περιοχής. Υπάρχει εκεί το Μεταλλείο του Αμιάντου καθώς και το γεωπάρκο Τροόδους το οποίο σκοπεύουμε να το εντάξουμε στο δίκτυο γεωπάρκων της Ευρώπης. Είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να αναδείξουμε το κάλλος αυτής της περιοχής προσελκύοντας περισσότερους τουρίστες στην πατρίδα μας», δήλωσε ο κ. Υπουργός τονίζοντας παράλληλα πως κάποιες από τις υφιστάμενες υποδομές μπορούν να τύχουν αξιοποίησης πολύ σύντομα.