20/10/14

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζ. Αιμιλιανίδου σε συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και του Ινστιτούτου Γενετικής



Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας κας Ζ. Αιμιλιανίδου σε συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και του Ινστιτούτου Γενετικής
20/10/2014


Είναι με ιδιαίτερη χαρά που χαιρετίζω σήμερα τη συνέντευξη Τύπου με σκοπό την προβολή των δράσεων της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και του Ινστιτούτου Γενετικής και Νευρολογίας.

Κάτω από συνθήκες ιδιαίτερα δύσκολες και με την οικονομική κρίση να επηρεάζει αρνητικά το κοινωνικό οικοδόμημα, το Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας αποφασιστικά μετουσιώνει τα λόγια για ισότητα των φύλων, σε πράξεις, με ουσία και περιεχόμενο, αφού έχει υιοθετήσει κώδικα πρόληψης και αντιμετώπισης της σεξουαλικής παρενόχλησης και υλοποιεί σχεδιασμό για ορισμό λειτουργού ισότητας και εκπαίδευση του προσωπικού.

Η υιοθέτηση πρακτικών που προάγουν την ισότητα στον χώρο εργασίας επιβραβεύεται από την κοινωνία και τα οφέλη είναι σημαντικά τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τον οργανισμό. Οι εργαζόμενοι απολαμβάνουν ένα πιο αναβαθμισμένο εργασιακό περιβάλλον και σαφώς βελτιωμένες συνθήκες εργασίας, ενώ ο οργανισμός διασφαλίζει πιο υψηλή παραγωγικότητα και βελτιώνει την αποτελεσματικότητα και ανταγωνιστικότητα του.

Παράλληλα με τα πιο πάνω οφέλη, ο οργανισμός έχει πλέον τη δυνατότητα να πιστοποιείται από το κράτος για καλές πρακτικές ισότητας που εφαρμόζει, μέσω του Εθνικού Φορέα Πιστοποίησης Επιχειρήσεων για την εφαρμογή καλών πρακτικών ισότητας των φύλων στο εργασιακό περιβάλλον.

Οι επιλογές για πιστοποίηση είναι δύο. Η πρώτη αφορά την πιστοποίηση μιας καλής πρακτικής και καλύπτει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας νέας μεμονωμένης πρακτικής ή την εφαρμογή υφιστάμενης πρακτικής, ενώ η δεύτερη, την πιστοποίηση ολοκληρωμένου συστήματος προώθησης της ισότητας των φύλων. Οι οργανισμοί/επιχειρήσεις που πιστοποιούνται, θα βραβεύονται σε ειδική τελετή και θα προβάλλονται ως πρότυπα που σέβονται και προάγουν την ισότητα των δύο φύλων. Αναμφίβολα, η πιστοποίηση αναδεικνύει το κοινωνικό προφίλ των οργανισμών και βοηθά στην προσέλκυση ικανότατου προσωπικού.

Οι προσπάθειες της Κυβέρνησης για εμπέδωση και προώθηση της ισότητας των δύο φύλων δεν περιορίζονται στον Φορέα Πιστοποίησης. Ο Φορέας είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού, του έργου με τίτλο «Δράσεις για Μείωση του Χάσματος Αμοιβών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών», το οποίο υλοποιείται από το Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων, του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το κόστος του έργου ανέρχεται στα €3.000.000 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Το Έργο αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων του χάσματος αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Οι δράσεις του Έργου αφορούν παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα: στην εκπαίδευση και στον επαγγελματικό προσανατολισμό, όπου όλοι οι εκπαιδευτικοί δημοτικής και μέσης εκπαίδευσης θα τύχουν κατάλληλης επιμόρφωσης, στην αναβάθμιση των μηχανισμών επιθεώρησης της ισχύουσας νομοθεσίας, στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, στην κατάλληλη εκπαίδευση και καθοδήγηση του εργοδοτικού και συνδικαλιστικού κόσμου, των γονέων, αλλά και την ευαισθητοποίηση και διαφώτιση του ευρύτερου κοινού.

Η σεξουαλική παρενόχληση είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που προσβάλλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και παραβιάζει την αρχή της ίσης μεταχείρισης. Αποτελεί, ιδιαίτερα στον χώρο της εργασίας, μια σχετικά συχνή προσβολή σε βάρος των εργαζομένων και κυρίως των γυναικών, οι οποίες αφενός υφίστανται μία άνιση μεταχείριση και, αφετέρου, αποσιωπούν το γεγονός, φοβούμενες κυρίως τον διασυρμό και την κοινωνική κατακραυγή, αλλά και την επιδείνωση των εργασιακών τους συνθηκών.

Η σεξουαλική παρενόχληση μπορεί να εκδηλωθεί με τρεις τρόπους. Τη λεκτική, τη φυσική και την οπτική συμπεριφορά.

Έρευνες δείχνουν ότι το 90% των γυναικών, που έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας τους, σιωπούν και δεν το αναφέρουν, μη θέλοντας να διακινδυνεύσουν τις θέσεις τους ή να στρέψουν τα φώτα της δημοσιότητας επάνω τους.

Τα περισσότερα περιστατικά είχαν στην πλειοψηφία τους άνδρες ως δράστες (εννέα στις δέκα περιπτώσεις), αν και υπήρξαν περιστατικά γυναίκας δράστη (μία στις δέκα περιπτώσεις). Οι δράστες βρίσκονταν, κυρίως ιεραρχικά, στην ίδια ή ανώτερη θέση από τα θύματα. Το σημαντικότερο αποτρεπτικό μέτρο εναντίον της σεξουαλικής παρενόχλησης είναι η εκπαίδευση ολόκληρου του προσωπικού σε όλα τα τμήματα και σε όλα τα επίπεδα για το τι αποτελεί απαράδεκτη συμπεριφορά. Συστήνεται η εκπαίδευση να γίνεται από κοινού για άντρες και γυναίκες.

Ο εργοδότης, μόλις περιέλθει σε γνώση του η σεξουαλική παρενόχληση ή οι συνέπειες της, καλείται να λάβει κάθε πρόσφορο μέτρο για την παύση ή μη επανάληψη τους, καθώς και για την άρση των συνεπειών τους. Σε αντίθετη περίπτωση είναι συνυπεύθυνος εξ ολοκλήρου με το πρόσωπο που είναι αρμόδιο ή υπεύθυνο διάπραξης της απαγορευμένης πράξης. Η ευθύνη του εργοδότη ή των αντιπροσώπων του είναι αντικειμενική, δηλαδή δεν απαιτείται η ύπαρξη υπαιτιότητας εκ μέρους τους. Ο εργοδότης θα υποστεί τις αστικές συνέπειες περί αποζημιώσεων είτε γνωρίζει είτε όχι τη διάπραξη των ενεργειών, είτε τις ενέκρινε είτε όχι, είτε τις ενθάρρυνε είτε όχι, είτε πραγματοποιήθηκαν από τον ίδιο είτε από κάποιον εργαζόμενό του, διευθυντικό του στέλεχος, εκπαιδευόμενο του κλπ.

Συγχαίρω το Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας για την πρωτοποριακή του απόφαση να υιοθετήσει τον Κώδικα της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων και να εκπαιδεύσει το προσωπικό του.

______________