10/9/14

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη και μίλησε στην εκδήλωση του CIPA International Investment Awards 2014

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη και μίλησε
στην εκδήλωση του CIPA International Investment Awards 2014

Την ελπίδα ότι θα ξεπεράσουμε το σημερινό κρίσιμο σταυροδρόμι μέσα από τις προσπάθειες της Κυβέρνησης αλλά και κατανοώντας πως ο μόνος τρόπος για να εξέλθει πιο σύντομα η χώρα μας από το πρόγραμμα στήριξης με την εφαρμογή των σχετικών προνοιών του, εξέφρασε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση έχει στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας μας.
Μιλώντας στην εκδήλωση του Κυπριακού Οργανισμού Προσέλκυσης Ξένων Επενδύσεων ( CIPA ), στο Προεδρικό Μέγαρο, για την επίδοση των Διεθνών Βραβείων Επενδύσεων του CIPA για το 2014, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η Κυβέρνηση έχει επιδείξει την πλήρη δέσμευση και συμμόρφωση της με τους όρους και τις πρόνοιες του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε «για άλλη μια φορά όλους τους εμπλεκόμενους να αντιληφθούν την αδήριτη ανάγκη για διατήρηση της ενότητας και της αλληλεγγύης μας σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των προϋποθέσεων του προγράμματος της Τρόικα.
Ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε το σημερινό κρίσιμο σταυροδρόμι όχι μόνο μέσα από τις προσπάθειες που κάνει η Κυβέρνηση προς το σκοπό αυτό, αλλά κυρίως μέσα από την αντίληψη ότι ο μόνος τρόπος για να εξέλθει πιο σύντομα η χώρα μας από το πρόγραμμα της Τρόικα είναι με τη συμμόρφωση μας και την εφαρμογή των σχετικών προνοιών του προγράμματος. Την ίδια ώρα, όπως έχουμε αποδείξει, η Κυβέρνηση έχει στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας μας».
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι η κυπριακή οικονομία αργά αλλά σταθερά ανακάμπτει, ο κυπριακός τραπεζικός τομέας είναι ήδη πολύ πιο δυνατός από ό,τι ήταν πριν ένα χρόνο και η σταθερότητα επιστρέφει.
«Η έμφαση τώρα δίδεται στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η Κυβέρνηση ήδη βρίσκεται στη διαδικασία μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα, του τομέα της υγείας και της ευημερίας, της φορολογικής πολιτικής και των συστημάτων δημόσιας οικονομικής διαχείρισης», είπε και πρόσθεσε ότι «την ίδια ώρα μια από τις πλέον σημαντικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης είναι η προώθηση της ανάπτυξης μέσω, ανάμεσα σε άλλα, της προσφοράς ευνοϊκών κινήτρων για τις υφιστάμενες και νέες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, της ενθάρρυνσης ξένων επενδύσεων, της αύξησης της ανταγωνιστικότητας της Κύπρου και της δημιουργία πιο αποτελεσματικού και φιλικού προς τις επιχειρήσεις περιβάλλοντος».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τα μέλη του CIPA ότι «η Κυπριακή Κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να στηρίξει και να διευκολύνει τις προσπάθειες σας στην ενίσχυση των επενδύσεων και των επιχειρηματικών σας δραστηριοτήτων».
Αναφέρθηκε επίσης στη σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα και η στρατηγική και πολιτική ανάπτυξης αναλαμβάνεται από την Προεδρία και συγκεκριμένα από τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνο Πετρίδη.
«Πιστεύουμε ότι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε συνδυασμό με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα προσελκύσουν ένα σημαντικό αριθμό ξένων επενδύσεων», σημείωσε.
Αναφέρθηκε επίσης σε νέους τομείς της οικονομίας που αναδύονται, όπως είναι ο τομέας της ενέργειας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η ναυτιλία, ο τουρισμός, τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, η εκπαίδευση, η υγεία, η έρευνα και καινοτομία, ενώ επεσήμανε τη διαδικασία για αδειοδότηση καζίνο σημειώνοντας ότι ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από επενδυτές.
Σε σχέση με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις δεκάδες συμβάσεις κατάργησης διπλής φορολογίας που υπέγραψε η Κύπρος, στο χαμηλό εταιρικό φορολογικό συντελεστή και στο προσοντούχο ανθρώπινο δυναμικό.
«Οι προοπτικές για την Κύπρο παραμένουν λαμπρές. Έχουμε σχέδιο και το εφαρμόζουμε» επεσήμανε.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε το έργο και τη συμβολή του CIPA στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, σημειώνοντας ότι αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της Κύπρου στη γνωστοποίηση στο εξωτερικό των μέτρων που λαμβάνει η Κυβέρνηση για ενθάρρυνση ξένων επενδύσεων.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επέδωσε τιμητικό βραβείο στον κ. Σώτο Ζακχαίο.
____________