21/5/14

Ομιλία του Κυβ. Εκπρόσωπου κ. Ν. Χριστοδουλίδη στην εκδήλωση για την πύλη ενημέρωσης χρηματοδοτικών προγραμμάτων

Θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου για την σημερινή παρουσίαση της έναρξης λειτουργίας της Πύλης Ενημέρωσης Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων, που δημιουργήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης.
Θέλω να θυμίσω τη μεγάλη σημασία που προσδίδει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη στήριξη και την πληροφόρηση του πολίτη στην προσπάθεια για άντληση πόρων και αξιοποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Είναι γι’ αυτό που μια από τις πρώτες πράξεις αυτής της Κυβέρνησης ήταν η ανάληψη από τη Γενική Διεύθυνση αναβαθμισμένου ρόλου στην προσπάθεια για απορρόφηση πόρων από τα Ευρωπαϊκά Ανταγωνιστικά Προγράμματα. Κάτι που αντικατοπτρίζεται και στην αλλαγή του ονόματος του πρώην Γραφείου Προγραμματισμού σε Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης.

Όλοι παραδεχόμαστε ότι η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα όλων μας. Ανάπτυξη μπορεί να σημαίνει πολλά. Η βιώσιμη ανάπτυξη σημαίνει την πραγματοποίηση μιας σειράς διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, την άρση των στρεβλώσεων και των γραφειοκρατικών διαδικασιών που παρεμποδίζουν τις επενδύσεις.

Δεν μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι όταν η χώρα μας φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις στους διεθνείς δείκτες για την ευκολία του επιχειρείν. Εκεί στοχεύει η πολιτική της Κυβέρνησης. Και η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τον μεταρρυθμιστικό της έργο, ώστε να επιτευχθεί το ταχύτερο δυνατόν η ανάκαμψη.

Στις δύσκολες όμως οικονομικές συνθήκες που διανύουμε, που η οικονομία, οι επιχειρήσεις ‘διψούν’ για στήριξη, σε αυτή τη μεταβατική για την οικονομία περίοδο, κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίσει τον αυξημένο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην ανάπτυξη η χρηματοδότηση έργων, επιχειρήσεων κλπ.

Δεδομένης της κατάστασης των δημόσιων οικονομικών και της δυσκολίας στην εξεύρεση πόρων επιβάλλεται η μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και όλων των εργαλείων που προσφέρονται από την ΕΕ.

Είναι γι’ αυτό τον λόγο που, μέσα από δύσκολες διαπραγματεύσεις και έντονες προσπάθειες του Προέδρου σε ανώτατο επίπεδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιτύχαμε σημαντική αύξηση των Ευρωπαϊκών Κονδυλίων για την Κύπρο τα οποία για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 θα ξεπερνούν τα 1.3 δις ευρώ.

Επιτύχαμε:

• Παραχώρηση 675 εκ. ευρώ, από τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά κονδύλια και μετά από παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας εξασφαλίστηκαν άλλα 200 εκ. ευρώ για αναπτυξιακά κονδύλια.
• Σημαντική αύξηση του ποσοστού συνεισφοράς της ΕΕ στα συγχρηματοδοτούμενα έργα από 50% σε 85%. Λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του ποσού συγχρηματοδότησης κατά 10% για χώρες που βρίσκονται σε μνημόνιο η Ευρωπαϊκή συνεισφορά ανέρχεται τώρα στο 95%, κάτι που θα επιτρέψει την ολοκλήρωση όλων των έργων.
• Πέραν όμως των ποσών που κατανεμήθηκαν ειδικά στην Κύπρο, σε επίπεδο ΕΕ υπάρχουν και τεράστιες ευκαιρίες απορρόφησης από τα Ευρωπαϊκά ανταγωνιστικά προγράμματα. Για αυτά τα κονδύλια ανταγωνίζονται οι πολίτες και φορείς όλων των κρατών μελών και η Κύπρος μπορεί να αντλήσει άλλα 250-300 εκ. ευρώ.
• Συμφωνία με Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ) μέσω της οποίας θα παραχωρηθούν δάνεια ύψους 200 εκ. ευρώ.

Η πρόσφατη συμφωνία που πετύχαμε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναδιάρθρωσης και Ανάπτυξης προσφέρει τη δυνατότητα για περαιτέρω άντληση κονδυλίων.

Για να αντληθούν όμως αυτά τα κονδύλια χρειάζεται και η κατάλληλη προετοιμασία σε τεχνοκρατικό επίπεδο και η κατάλληλη πληροφόρηση και βοήθεια στους ενδιαφερόμενους οργανισμούς, πολίτες, επιχειρήσεις.

Η Πύλη Ενημέρωσης Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων αποτελεί σημαντικό μέρος αυτής της προσπάθειας.

• θα συμβάλει στην αύξηση της απορρόφησης πόρων από όλα τα προγράμματα και ταμεία που έχω αναφέρει.
• Θα ενθαρρύνει και θα υποβοηθήσει την πρακτική συμμετοχή των πολιτών, οργανισμών και επιχειρήσεων στα χρηματοδοτικά προγράμματα και την αποτελεσματική, έγκαιρη και πλήρη αξιοποίηση των πόρων που είναι διαθέσιμοι.
• Θα παρέχει ηλεκτρονικά και με ευκολία τις πληροφορίες που χρειάζεται για να εντοπίζονται όλα τα προγράμματα και χορηγίες που προσφέρονται τόσο από ευρωπαϊκά όσο και από εθνικά κονδύλια, ώστε να υλοποιήσει ένα έργο ή μια ιδέα του.

Φιλοδοξεί να λειτουργεί ως ένας πρώτος σταθμός - κεντρικό σημείο στο διαδίκτυο όπου θα υπάρχει συγκεντρωμένη πληροφόρηση τόσο για τα Ανταγωνιστικά τόσο και για τα Συγχρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, καθώς και για τα Σχέδια Κινήτρων/Χορηγιών του Κρατικού Προϋπολογισμού, που θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τους ενδιαφερόμενους πολίτες και φορείς στην Κύπρο.

Η αποτελεσματική και διαφανής διάχυση της πληροφόρησης προς όλους τους πολίτες, η έγκαιρη ενημέρωση και η παρουσίαση της πληροφορίας με τρόπο φιλικό προς τον χρήστη, αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία της Πύλης Ενημέρωσης.

Η Πύλη που εγκαινιάζουμε σήμερα αποτελεί σημαντικό βήμα της όλης αυτής προσπάθειας, αλλά δεν σηματοδοτεί και την κατάληξη της.

Είμαι σίγουρος ότι η Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης θα προχωρεί με συνεχή ενημέρωση της Πύλης καθόσο θα ανακοινώνονται νέες προσκλήσεις για υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, αλλά και συνεχή βελτίωση της λειτουργίας της Πύλης, λαμβάνοντας υπόψη και τα σχόλια των πολιτών που θα τη χρησιμοποιούν.