1/3/14

Χαιρετισμός Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων, σε χοροεσπερίδα του Αθλητικού Σωματείου Ορμήδειας

Να μην μεταδοθεί πριν τις 7.30 μ.μ.
 
Χαιρετισμός Υπουργού Συγκοινωνιών και Έργων,
σε χοροεσπερίδα του Αθλητικού Σωματείου Ορμήδειας


Με ιδιαίτερη χαρά παρευρίσκομαι απόψε στην ετήσια χοροεσπερίδα του Αθλητικού Σωματείου Ορμήδειας. Το Αθλητικό Σωματείο Ορμήδειας, γεννημένο μέσα από τα σπάργανα του αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. παρουσιάζει τα τελευταία 58 χρόνια ένα ιδιαίτερα αξιόλογο έργο, θέτοντας ως βασική του προτεραιότητα την κοινωνική προσφορά στους πάσχοντες συνανθρώπους μας, τη μεταλαμπάδευση των ιδεωδών και αξιών της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού και την ενασχόληση των νέων με τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Με ιδρυτικά του μέλη αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α. και με έμβλημά του τον Δικέφαλο Αετό, σύμβολο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, το Αθλητικό Σωματείο Ορμήδειας έθεσε ως λάβαρό του την πίστη προς τον Θεό και την αγάπη προς την πατρίδα και ταύτισε την πορεία του με τον αγώνα της πατρίδας μας για ελευθερία. Τα μέλη του ΑΣΟ με υπερηφάνεια και αυταπάρνηση έδωσαν το παρόν τους σε όλους τους αγώνες και τα προσκλητήρια της πατρίδας.

Σήμερα, το Σωματείο διατηρεί τη δική του ομάδα επιτραπέζιας αντισφαίρισης, που συμμετέχει στο πρωτάθλημα που διοργανώνει η Παγκύπρια Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης. Παράλληλα, σε μια προσπάθεια μιας πιο ολοκληρωμένης και ουσιαστικής προσφοράς, στο Σωματείο δραστηριοποιείται και ο Πολιτιστικός Όμιλος «Ορμήδεια» με χορευτικό και θεατρικό τμήμα, εκπροσωπώντας το Σωματείο και την Κοινότητα σε διάφορες εκδηλώσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Μέσα από τον αθλητισμό και τον πολιτισμό καλλιεργούνται αξίες όπως η ευγενής άμιλλα, η συνεργασία, η γνώση, η αγάπη προς την παράδοση και η επιδίωξη κοινών στόχων και οράματος. Ενδυναμώνει τον νου και το πνεύμα, βάζοντας τα θεμέλια για τους αυριανούς ενεργούς πολίτες που με σύνεση θα οδηγήσουν τον τόπο μας σε ένα καλύτερο αύριο. Σε μια εποχή κρίσης αρχών και αξιών, ο αθλητισμός αποτελεί πηγή ήθους και έμπνευσης και παρέχει μια υγιή εναλλακτική που κρατά τους νέους μακριά από προκλήσεις και κινδύνους που ελλοχεύουν.

Σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη για τον τόπο μας περίοδο, εκδηλώσεις σαν και την αποψινή μας δίνουν την αφορμή να αναλογιστούμε τον δικό μας προσωπικό ρόλο και ευθύνη στις προσπάθειες του τόπου μας για έξοδο από την κρίση, ευημερία και πρόοδο. Ας μην ξεχνούμε αγαπητοί φίλοι άλλωστε, ότι η υπέρβαση της σημερινής κατάστασης, προϋποθέτει τη διασφάλιση της ενότητας, της ηθικής και πνευματικής μας αναγέννησης και της διατήρησης της εθνικής και πολιτισμικής μας ταυτότητας.  

Τις μέρες αυτές είδαμε να εξελίσσεται και πάλι ένας πολιτικός παραλογισμός. Μετά τα όσα δραματικά συνέβησαν το 2013 και με δική μας ευθύνη, δε συνειδητοποιήσαμε ακόμη ότι δεν μπορεί να παίζουμε με την οικονομία. Δεν μπορεί μόνοι μας να υπονομεύουμε την αξιοπιστία των προσπαθειών μας και να θέτουμε σε θανάσιμο κίνδυνο τις θυσίες του λαού μας και την προοπτική εξόδου της χώρας από την κρίση. Γνωρίζω ότι οι στιγμές είναι δύσκολες. Καλούμαστε όλες και όλοι να υπερβούμε τους εαυτούς μας και να δώσουμε τα πάντα για τη διάσωση της πατρίδας. Είναι η ώρα να περάσουμε από το «εγώ» στο «εμείς» και να θυμηθούμε το φιλότιμο και τον πατριωτισμό που έχει ο κάθε Κύπριος στην καρδιά του.

Την ίδια ώρα, με ενότητα και ομοψυχία πρέπει να πορευτούμε και στη νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό, ώστε να φτάσουμε σύντομα στην επιδιωκόμενη λύση, στην αποκατάσταση της εδαφικής μας ακεραιότητας και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων όλων ανεξαρτήτως των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την ώρα που ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση δίνουν ένα πολυμέτωπο αγώνα αποκατάστασης του κύρους και της αξιοπιστίας της Κύπρου, την ώρα που έχουμε αποδυθεί σε μια τιτάνια προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας και βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού, δεν επιτρέπονται κινήσεις διάσπασης του εσωτερικού μας μετώπου. Ούτε υπεκφυγές και παλινδρομήσεις. Μέσα από τη διαφορετικότητα των ιδεών μας ας σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο κι ας αφήσουμε τις προσωπικές ατζέντες και τους κομματικούς σχεδιασμούς για άλλη στιγμή. Αυτή η ώρα, είναι ώρα εθνικής ευθύνης και οφείλουμε όλοι με τις απόψεις και τις θεμιτές διαφωνίες μας να θωρακίσουμε την πατρίδα μας από κινδύνους και απειλές.  

Στο σημείο αυτό, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Αθλητικού Σωματείου Ορμήδειας για την ευγενική τους πρόσκληση να παρευρεθώ στην αποψινή χοροεσπερίδα. Παράλληλα, θα ήθελα να εκφράσω την αμέριστη εκτίμησή μου για τις πολύτιμες προσπάθειες που καταβάλλουν για τη στήριξη του Σωματείου αλλά και των αξιών που πρεσβεύει. Από την πλευρά μου και στο βαθμό που μου επιτρέπουν οι δυνάμεις μου βρίσκομαι στο πλευρό της Ορμήδειας προκειμένου να δώσουμε λύσεις στα μικρά και μεγάλα προβλήματα που την απασχολούν.

Εύχομαι ο Θεός να σας δίνει κουράγιο και δύναμη ώστε να συνεχίσετε να εργάζεστε για το καλό της κοινωνίας και του τόπου μας.

______________