1/3/14

Πρόεδρος της Δημοκρατίας: Επιδίωξή μου είναι η ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων


Αυτό που επιδιώκω είναι η ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων είπε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι ο ίδιος βρίσκεται συνεχώς σε διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τις οποίες και σέβεται έστω και αν υπάρχουν διαφωνίες.


Μιλώντας σε εκδήλωση, που διοργάνωσε ο ΔΗΣΥ Λάρνακας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η ραχοκοκαλιά της προσπάθειας (για την εκλογή στην Προεδρία της Δημοκρατίας), η μεγάλη δύναμη ήταν ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Αλλά δεν είμαι αγνώμων, δεν θα διαγράψω ποτέ τη βοήθεια που είχαμε πάρει από τους συναγωνιστές του Δημοκρατικού Κόμματος τους οποίους και συνεχίζω έτσι να θεωρώ, έστω και αν για τους οποιουσδήποτε λόγους - σκοπιμότητες, προειλημμένες αποφάσεις, όχι των μελών και των στελεχών, αλλά της ηγετικής ομάδας, ή του νέου ηγέτη του κόμματος - υπήρξε μια διαφορετική απόφαση και τη σέβομαι απόλυτα. Διαφωνώ βεβαίως ως προς την αιτιολόγηση και τη βάση, όμως θέλω να επικεντρώσω την προσοχή μου σε αυτό που ποτέ δεν θα ήθελα να ήταν αιτία μιας σύγκρουσης, που δεν την επιδιώκω, ή μιας αντιπαράθεσης.

Αυτό που με ενδιαφέρει είναι ότι 11 μήνες μετά από την άριστη και αγαστή συνεργασία με το ΔΗΚΟ, το Ευρωπαϊκό Κόμμα και ευρύτερα με τις θυσίες των συμπολιτών μας έχουμε κατορθώσει να δημιουργήσουμε συνθήκες που εγγυώνται ή προοιωνίζουν οικονομική ανάκαμψη και αντιμετώπιση επιτέλους του εθνικού μας προβλήματος με ένα πρωτόγνωρο διεθνές ενδιαφέρον, αλλά και συνθήκες που μας επιτρέπουν να ελπίζουμε ότι επιτέλους δημιουργούνται όλες εκείνες οι προϋποθέσεις για να τυγχάνουν της προσοχής των εταίρων μας αλλά ιδιαίτερα του ενδιαφέροντος των χωρών εκείνων που έχουν λόγο να διαδραματίσουν στα όσα προβλήματα σήμερα αντιμετωπίζουμε.

Νοιώθω την ανάγκη να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς όλους όσοι συνέβαλαν ώστε σήμερα η Κύπρος μας να είναι αντικείμενο θετικών σχολίων, όταν πριν ένα χρόνο ήμασταν στο επίκεντρο όχι για τις επιτυχίες, αλλά για τον κίνδυνο χρεοκοπίας μας. Έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο χρεοκοπίας, έχουμε αποσπάσει τα καλύτερα σχόλια από τις αξιολογήσεις των δανειστών μας. Έχουμε αναβαθμιστεί για πρώτη φορά ύστερα από τρία χρόνια από τον Οίκο Αξιολόγησης Standard and Poor’s, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι η εμπιστοσύνη μετράται από τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων. Πέρσι τα κρατικά ομόλογα της Κύπρου απέδιδαν 15% με 17%, φέτος έχουν μειωθεί στο 6,75% και η τάση κάθε μέρα είναι πτωτική. Αυτό είναι που δείχνει την εμπιστοσύνη απέναντι στη σταθερότητα που έχουμε δημιουργήσει, τη συνέπεια που έχουμε κτίσει την αξιοπιστία που έχουμε οπωσδήποτε εμπεδώσει. Για αυτό, παρά τις δυσκολίες τις οποίες αναγνωρίζω παρά τα προβλήματα που χιλιάδες συμπατριώτες μας αντιμετωπίζουν, θέλω να πω πως τουλάχιστον αποφύγαμε το τραγικό, την άτακτη χρεωκοπία και τις πολλαπλάσιες χιλιάδες που θα ευρίσκοντο σήμερα σε κατάσταση χρεοκοπίας. Οι συμπολίτες μας που θα ήταν σήμερα στην ανεργία θα ήταν πολύ περισσότεροι».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «αυτό που απλώς θέλω να απευθύνω είναι μια έκκληση προς τους κοινωνικούς εταίρους και ιδιαίτερα τις συνδικαλιστικές οργανώσεις κάποιων εκ των ημικρατικών οργανισμών» και να σκεφτούν ότι «ο Κύπριος πολίτης πληρώνει ακριβά το κόστος του πλεονασμού προσωπικού και της σαθρής διάρθρωσης ημικρατικών οργανισμών και θέλω ακόμα να προειδοποιήσω πως δεν θα πτοηθώ από τις απειλές οποιουδήποτε. Αν το ηλεκτρικό ρεύμα είναι ακριβό δεν οφείλεται βεβαίως στο γεγονός ότι υπάρχουν πολλές εταιρείες, αλλά οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχει ένα κρατικό μονοπώλιο. Επομένως, η λύση και η απάντηση είναι όπου υπάρχουν μονοπώλια να υπάρξουν και να δοθούν άδειες για να υπάρξει ανταγωνισμός, διότι αυτό είναι προς όφελος του λαού και υποχρέωση μας να πράξουμε. Για αυτό και με όλα τα φιλικά αισθήματα που με διακρίνουν και το αίσθημα ευθύνης απέναντι στον τόπο και με πλήρη σεβασμό προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ένα τους παρακαλώ: ας δείξουν κατανόηση ότι υπάρχουν πολλαπλάσιες χιλιάδες άνθρωποι από εκείνους που είναι κατοχυρωμένοι επαγγελματικά, πολίτες που δεν έχουν τι να πάρουν στο σπίτι, και όχι με μελοδράματα μέσω τηλεοράσεως κάποιοι να προβάλλουν ότι αγωνιούν αν θα πάρουν μεροκάματο, την ώρα που γνωρίζουν ότι είναι διασφαλισμένα τα μεροκάματα τους».

Πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί ένας ημικρατικός οργανισμός κάθε 12 ή 13 υπαλλήλους να έχει έναν Διευθυντή. Κάποιοι ας ‘μαζέψουν τα μυαλά τους’ - αν και κάποιοι από μας (θα έπρεπε) να απολογηθούν, όλη η πολιτική ηγεσία αν θέλετε, διότι έχουμε φέρει σ’ αυτό το κατάντημα ημικρατικούς οργανισμούς. Για αυτό και είμαι αποφασισμένος με πλήρη, φιλικά αισθήματα, χωρίς να επηρεάζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, να προχωρήσουμε όπως προβλέπει η μνημονιακή σύμβαση την οποία παρεμπιπτόντως δεν είναι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη που τη συνομολόγησε - είναι από το Νοέμβριο (2012) θα πρέπει να υπενθυμίσω που υπήρχαν οι πρόνοιες ότι αν το χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι βιώσιμο, οι πρώτοι υπό διαπραγμάτευση για ιδιωτικοποίηση θα ήταν οι ημικρατικοί οργανισμοί. Συνεπώς, κάποιοι ας μην προσποιούνται σήμερα ότι δεν έχουν καμία σχέση είτε με την οικονομική κρίση είτε με τον κίνδυνο άτακτης χρεοκοπίας του κράτους είτε ιδιαίτερα, τάχα, με τις ιδιωτικοποιήσεις.

Όπως εξίσου δεν είναι ορθό να λέγεται ότι η παρούσα Κυβέρνηση επέβαλε κόμιστρα στους μαθητές. Τα κόμιστρα επιβλήθηκαν από το Δεκέμβρη του 2012 και ήσαν 15 ευρώ ανά μήνα για μόνο τη μεταφορά των μαθητών στα σχολεία. Η παρούσα Κυβέρνηση αναθεώρησε εκείνη την απόφαση και επέβαλε 10 ευρώ το μήνα για όλες τις διαδρομές, καθ’ όλο το 24ωρο καθ’ όλο το 12μηνο. Συνεπώς νομίζω ότι τα κροκοδείλια δάκρυα και οι εκ των υστέρων διαμαρτυρίες δεν  συνεισφέρουν σ’ αυτό που όλοι επιδιώκουμε και μέσα από τις θυσίες του λαού επιτυγχάνουμε».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι «έδωσα κάποιες απαντήσεις σε αυτά που ακούω και πολλές φορές προσπαθώ να αγνοήσω αλλά κάποια στιγμή ο λαός πρέπει να γνωρίζει και είναι υποχρέωσή μας να ενημερώνουμε το λαό. Είναι υποχρέωση μας να προστατέψουμε τα συμφέροντα του λαού από τάσεις που παρατηρούνται είτε λαϊκισμού είτε πολλές φορές και χωρίς πολλή σκέψη, χάριν των κομματικών συσπειρώσεων ή ενδιαφερόντων.

 Αυτό που επιδιώκω είναι η ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων. Είμαι συνεχώς σε ένα διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, τις σέβομαι έστω και αν διαφωνούμε ακόμα και αν τα όσα έχω απαντήσει προκαλούν μια πικρία και πιθανόν μια ένταση. Αλλά και πάλι θέλω να επαναλάβω πως η αντίθετη άποψη και η αντιπολίτευση και ο λόγος της είναι απόλυτα σεβαστά και απόλυτα αποδεκτά», είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι «για αυτό και σεβόμενος τη Δημοκρατία δεν πρόκειται ποτέ να έρθω σε μετωπική σύγκρουση με κανέναν. Απλώς, εκεί και όπου πρέπει, θα πρέπει να δίδονται απαντήσεις χάριν ενημέρωσης».
_____________