1/3/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας

Χαιρετισμός του Υπουργού Άμυνας
κατά την απονομή των βραβείων στους αγώνες ποδηλασίας
«Cyprus Sunshine Cup – Αυξέντια»


Με ιδιαίτερα αισθήματα χαράς έχουμε συγκεντρωθεί σήμερα για να απονείμουμε τα έπαθλα στους νικητές της τρίτης ημέρας των διεθνών αγώνων ποδηλασίας « Sunshine Cup – Αυξέντια». Με μεγάλη ικανοποίηση, χαιρετίζω την ανάληψη της διοργάνωσης από την κοινότητα του Λυθροδόντα, γεγονός το οποίο αναδεικνύει εμφανώς το έργο της τοπικής αυτοδιοίκησης και παράλληλα τεκμηριώνει τη διάθεση προβολής και ανάδειξης του αθλητικού πνεύματος.

Θέλω να χαιρετίσω τη διοργάνωση «Cyprus Sunshine Cup», η οποία επιστρέφει ανανεωμένη για ακόμη μία χρονιά, υποδεχόμενη τα χρυσά ονόματα της Ορεινής Ποδηλασίας. Οι αγώνες, οι οποίοι έχουν καταστεί θεσμός για την αθλητική ζωή της Κύπρου μας, διοργανώνονται για 17η συνεχόμενη χρονιά και φέρουν την ονομασία «Αυξέντια», εις μνήμη του ήρωα του Εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου.

Εκδηλώσεις όπως η σημερινή, προωθούν τις διαχρονικές αρετές του αθλητισμού, κάνοντας πράξη το «ευ αγωνίζεσθε» και την ευγενή άμιλλα. Η ενασχόληση με υγιείς δραστηριότητες όπως ο αθλητισμός, δίνει τα απαραίτητα εφόδια συνδράμοντας στην αντιμετώπιση των δυσκολιών και των προκλήσεων της σύγχρονης ζωής. Αναντίλεκτα, οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας και η ζωή στα μεγάλα αστικά κέντρα, έχουν οδηγήσει στην αποξένωση και στην απομάκρυνση από τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα. Η θετική επίδραση της άθλησης και της ανθρώπινης συναναστροφής την οποία συνεπάγεται, μπορούν να αποτελέσουν τον καλύτερο τρόπο αυτοπροστασίας και ενδυνάμωσης των αντιστάσεων του κοινωνικού συνόλου και ειδικότερα των νέων μας. Τους προφυλάσσουν από τις σύγχρονες επικίνδυνες τάσεις και συνήθειες της εποχής, οι οποίες κακώς παρουσιάζονται ως αναγκαίο και αναπόσπαστο κομμάτι της εξέλιξής μας.

Οι εξελίξεις στο γεωπολιτικό χάρτη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, σε συνδυασμό με τον εντοπισμό των υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναδεικνύουν τον αναβαθμισμένο σταθεροποιητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η μικρή μας Κύπρος στην ευρύτερη περιοχή.

Οι οικονομικές δυσκολίες οι οποίες ταλανίζουν τον τόπο και το λαό μας, δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο στο όραμα και στην πίστη που μας διακατέχει, για ανάκαμψη και πρόοδο. Λύσεις στα προβλήματα μπορούν να δοθούν, φτάνει να υπάρχει θέληση, επιμονή και κατάλληλη πολυεπίπεδη οργάνωση.

Εφόσον στόχος μας είναι η επίτευξη ανάπτυξης και προόδου σε μια Κύπρο ενωμένη και ευημερούσα, εφόσον επιθυμούμε την ανατροπή των αρνητικών δεδομένων και ένα λαμπρό μέλλον για τις επερχόμενες γενιές, η λύση έγκειται αποκλειστικά στη συνεργασία, τη σύμπνοια και τη συλλογικότητα.

Στα θέματα που άπτονται του Κυπριακού, έχει αποδειχθεί επανειλημμένως ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά, επιδιώκει την έναρξη της διαδικασίας ενδελεχούς διαπραγμάτευσης όλων των πτυχών του προβλήματος. Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι έχουν διαμορφωθεί όλες οι απαραίτητες συνθήκες, οι οποίες θα οδηγήσουν τις συνομιλίες στην επίτευξη μιας κοινά αποδεκτής λύσης. Σεβόμενοι πλήρως τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέτουμε υπεράνω των όποιων συμφερόντων, το συμφέρον του λαού και της πατρίδας μας. Επιδιώκουμε την αποδέσμευση της Κύπρου μας από τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής και κατοχής και την ειρηνική συμβίωση ολόκληρου του κυπριακού λαού.

Θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες, διακριθέντες και μη. Η σοβαρή προσπάθεια την οποία καταβάλατε και που ακούμπησε τα σωματικά και ψυχικά σας όρια, είναι άξια επαίνου.  

Απευθυνόμενος στους διοργανωτές, εκ μέρους της κυπριακής πολιτείας θα ήθελα να σας εκφράσω την ευαρέσκειά μου για τις κοπιώδεις δράσεις σας, οι οποίες στοχεύουν στην προβολή και ενίσχυση του αθλητικού πνεύματος. Συγχαίρω θερμά εσάς, αλλά και όλους όσοι συμμετείχαν με κάθε τρόπο σε αυτή την όμορφη εκδήλωση.

Σας ευχαριστώ.
_____________

Σημ . Την ομιλία εκφώνησε εκ μέρους του Υπουργού Άμυνας ο Συνταγματάρχης Ανδρέας Μαλέκκος.