23/2/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στην 9η Γιορτή της Ανθισμένης Αμυγδαλιάς, στο Λιμνάτη



Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας
κ. Νίκου Αναστασιάδη
στην 9η Γιορτή της Ανθισμένης Αμυγδαλιάς, στο Λιμνάτη


Αγαπητοί φίλες και φίλοι,
Συντοπίτισσες και συντοπίτες,

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι ανάμεσά σας για να χαιρετίσω τη Γιορτή της Ανθισμένης Αμυγδαλιάς, που διοργανώνεται για ένατη χρονιά και έχει καθιερωθεί πια σαν ένας σημαντικός θεσμός προβολής και προώθησης της τοπικής παραγωγής ειδικά, αλλά και της κυπριακής παράδοσης και του πολιτισμού μας, γενικότερα.

Θέλω να εκφράσω τη χαρά και την ικανοποίησή μου, επίσης για το πνεύμα συνεργασίας που επιδεικνύετε οι κοινότητες του συμπλέγματος Κούρη Ξυλούρικου τόσο στην περίπτωση αυτή όσο και στις περιπτώσεις άλλων δραστηριοτήτων και προϊόντων που ευδοκιμούν στα ευλογημένα χώματα της περιοχής μας.

Οι κοινότητες Αγίου Γεωργίου Συλίκου, Αγίου Μάμα, Άλασσας, Δωρού, Καπηλειού, Κορφής, Λάνιας, Λιμνάτη, Μοναγρίου, Συλίκου και Τριμίκλινης, που συνθέτουν το σύμπλεγμα Κούρη Ξυλούρικου, αλλά και κοινότητες της ευρύτερης περιοχής, έχετε καταστεί υπόδειγμα συνεργασίας, άμιλλας και αλληλοϋποστήριξης. Σας αξίζουν συγχαρητήρια.

Στις δύσκολες συνθήκες που διερχόμαστε, όπου η χώρα μας βάλλεται από ποικίλα προβλήματα και ισχυρές οικονομικές πιέσεις, η μεταξύ μας συνεργασία και αλληλεγγύη συνιστούν ισχυρή ασπίδα και απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της δυσχερούς κατάστασης, αλλά και για την τόνωση και την ενδυνάμωση των αντοχών μας.
Η συνεργασία και η ενότητα πρέπει να χαρακτηρίζουν τις ενέργειές μας σε τοπικό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Και για την οικονομία, αλλά και για το εθνικό μας θέμα. Χρειάζεται να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, γιατί οι δυσκολίες που έχουμε να αποκρούσουμε είναι πολύ μεγαλύτερες από εκείνες που περάσαμε ήδη.

Γι’ αυτό, και για πολλοστή φορά, καλώ τις πολιτικές δυνάμεις να ενώσουμε μαζί με τον λαό τις δυνάμεις μας. Χρειαζόμαστε την ισχύ της ενότητας για να ξεπεράσουμε προβλήματα που θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το κυπριακό. Χρειάζεται στήριξη η προσπάθειά μας. Για να τερματίσουμε μια για πάντα την κατοχή, χρειάζεται η συμβολή όλων. Κοινή πρέπει να είναι η στήριξη του αγώνα της επανένωσης της πατρίδας μας και της δημιουργίας συνθηκών ειρηνικής συμβίωσης, συνδημιουργίας, αλληλοσεβασμού και διαφύλαξης της εθνικής ταυτότητας του καθενός.

Θα το επαναλάβω: Αν 28 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με 28 διαφορετικές εθνότητες ή καταγωγές κατορθώνουν να συνεργάζονται, να συνδημιουργούν και να δημιουργούν προοπτικές για το κοινό μέλλον, διερωτώμαι γιατί δύο κοινότητες στην ίδια χώρα, δεν μπορεί να το κατορθώσουν, με σεβασμό η μια προς την άλλη. Και πολύ περισσότερο, μεταξύ μας οι Ελληνοκύπριοι. Γιατί να μην μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τις δυσκολίες, που είναι για όλους οι ίδιες, που είναι για όλους απειλητικές.

Η συνεργασία και η αλληλοϋποστήριξη που χαρακτηρίζει τις κοινές εκδηλώσεις και δραστηριότητες των κοινοτήτων της περιοχής αυτής, είναι αρκετό παράδειγμα και πολύτιμος οδηγός για όλους εμάς που φιλοδοξούμε να αντιμετωπίσουμε, όχι τα μικρά, αλλά τα μεγάλα, εθνικά και οικονομικά προβλήματα που δοκιμάζουν την πατρίδα μας.

Χαίρομαι που η παρουσία μου στη σημερινή εκδήλωσή σας, γίνεται σε αυτό πνεύμα. Η παρουσία μου θέλει να επιβεβαιώσει την έμπρακτη στήριξη της Κυβέρνησης στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα της γεωργικής παραγωγής και συμβολίζει την εξαιρετική προτεραιότητα που επιδεικνύουμε στην ανάδειξη και στην προώθηση των κυπριακών προϊόντων.

Συμμερίζομαι τους στόχους των εκδηλώσεών σας αυτών, που από την πρώτη κιόλας χρονιά έχουν αγκαλιαστεί με ζέση από τον τοπικό πληθυσμό αλλά και τους ξένους επισκέπτες.


Με τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στα πλαίσια της Γιορτής της Ανθισμένης Αμυγδαλιάς, επιτυγχάνετε να αναδείξετε την ταυτότητα της περιοχής και να δημιουργήσετε, αλλά και να συντηρήσετε το ρεύμα επισκεπτών και ξένων περιηγητών από τις παραλίες προς την ενδοχώρα.

Καταφέρνετε να προωθήσετε τα τοπικά προϊόντα όπως τα αμύγδαλα και τα παράγωγά τους, καθώς και τη φημισμένη κουμανταρία της περιοχής μας, το κρασί, τα φρούτα, το λάδι, τα γλυκά, τα χαρούπια και όλα τα προϊόντα του συμπλέγματος Κούρη – Ξυλούρικου.
Την ίδια ώρα, αναδεικνύετε την τοπική κουλτούρα και τον τοπικό χαρακτήρα της περιοχής, ευαισθητοποιώντας τους νέους στα θέματα της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Κυρίως όμως, και θα το επαναλάβω, δημιουργείτε σχέσεις συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ των κατοίκων της περιοχής.

Χαίρομαι, επίσης, να παρατηρήσω ότι η φετινή εκδήλωση εντάσσεται στο Διακρατικό Σχέδιο που υλοποιεί η Αναπτυξιακή Εταιρία Επαρχίας Λεμεσού για το τοπικό πρόγραμμα Leader, με θέμα: Τοπικά προϊόντα για την Τοπική Ανάπτυξη.

Το Σχέδιο «Τοπικά προϊόντα για την Τοπική Ανάπτυξη» είναι μια διακρατική συνεργασία στο πλαίσιο του Άξονα 4 – Leader, στην οποία συμμετέχουν η Ομάδα Τοπικής Ανάπτυξης της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λεμεσού, η Ομάδα Τοπικής Ανάπτυξης «Αφροδίτη» Πάφου, καθώς και ανάλογες Ομάδες από την Φινλανδία, τη Σουηδία, την Ιρλανδία και την Αυστρία.
Αυτά επιβεβαιώνουν όσα ανέφερα ήδη για την υποδειγματική συνεργασία μεταξύ των κρατών και των εθνών της Ευρώπης και πρέπει να παραδειγματίζουν και εμάς και τους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ένα αισιόδοξο και ελπιδοφόρο μέλλον για της σημερινές και τις επερχόμενες γενεές.

Οι εξελίξεις τρέχουν με ραγδαίους ρυθμούς στην κοινωνία μας και εκδηλώσεις, όπως αυτή που την τιμή έχω σήμερα να χαιρετίζω, αποδεικνύουν πως οι σταθερές και διαχρονικές αξίες που βασίζονται σε υγιή θεμέλια, επιβιώνουν και εδραιώνονται ακόμη πιο βαθιά.

Θεσμοί και δραστηριότητες, όπως η Γιορτή της Ανθισμένης Αμυγδαλιάς, έχουν καθιερωθεί και καταξιωθεί ως σημαντικά και αξιόλογα γεγονότα, που εμπλουτίζουν και προάγουν την πολιτιστική ζωή και την παράδοση του τόπου μας. Αυτό για το οποίο θέλω να σας βεβαιώσω είναι ότι κύρια έγνοια μας είναι να δούμε τις κοινότητές μας να αναπτύσσονται και να προοδεύουν. Θα φροντίσουμε με κάθε τρόπο να κρατήσουμε τους νέους στις κοινότητες μας, να δημιουργήσουμε συνθήκες απασχόλησης σύμφωνα με το κοινωνικό μας πρόγραμμα, αλλά και τα προγράμματα απασχόλησης των νέων που προωθούμε και υλοποιούμε.

Ήδη, το Γραφείο Προγραμματισμού έχει μετατραπεί σε Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης. Ο λόγος δεν είναι άλλος από του να παρακολουθούνται τα διάφορα Προγράμματα στην ΕΕ, όπως και τα διάφορα Ταμεία, από τα οποία θα μπορούμε να αντλούμε κονδύλια, για να δώσουμε τη δυνατότητα ανάπτυξης στη χώρα μας. Και σε εσάς την αναγκαία βοήθεια.

Γνωρίζετε ότι μετά από επίμονες προσπάθειες της Κυβέρνησης, έχει γίνει κατορθωτό η συνεισφορά της ΕΕ στα συγχρηματοδοτούμενα έργα να αυξηθεί στο 95% από το 50% που ήταν πριν. Αυτή είναι μια σημαντική επιτυχία που θα βοηθήσει στην άντληση των κεφαλαίων που προσφέρονται μέσα από τους μακροπρόθεσμους προϋπολογισμούς της ΕΕ, κάτι που στο παρελθόν, λόγω αδυναμιών του κράτους, δεν μπορούσαμε να αντλήσουμε.

Καταλήγοντας, θέλω να συγχαρώ τους κοινοτάρχες, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συμπλέγματος Κούρη – Ξυλούρικου, τις κοινότητες και ιδιαίτερα την κοινότητα του Λιμνάτη που φιλοξενεί αυτή την ωραία εκδήλωση και κάθε ένα από εσάς που συμβάλλετε στην πραγματοποίησή της και να ευχηθώ κάθε επιτυχία.

Η δράση όλων σας επιβεβαιώνει ότι ενώνοντας δυνάμεις θα μπορέσουμε να οδηγήσουμε τη χώρα μας στην ανάκαμψη και την επανένωση για τα οποία όλοι εργαζόμαστε.

_________________