23/2/14

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη στα εγκαίνια του Πολυδύναμου Κέντρου Πελενδρίου



Είναι με ιδιαίτερη χαρά που απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή εκδήλωση για τα εγκαίνια του εξαιρετικού και μεγαλεπήβολου αυτού έργου, του Πολυδύναμου Κέντρου Πελενδρίου. Με τιμά ιδιαιτέρως η πρόσκληση σας να εγκαινιάσω ένα έργο μεγάλης τοπικής σημασίας, το μεγαλύτερο κοινοτικό έργο που έχει δημιουργηθεί στο Πελένδρι.



Πρέπει να πω πως ξεκίνησε από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις και σε συνεργασία με τις τοπικές Αρχές συνέτεινε στην ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κεντρικής Κυβέρνησης. Πρόκειται για έργο που καταδεικνύει την αξία της συνέχειας στην άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας.

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως το ενδιαφέρον που επιδείχθηκε από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις θα το συνεχίσει και η παρούσα σε ακόμη εντονότερο βαθμό και ρυθμό. Στόχος μας είναι να βλέπουμε τις Τοπικές Αυτοδιοικήσεις να επιτελούν στον καλύτερο δυνατό βαθμό την αποστολή την οποία ετάχθησαν να υπηρετήσουν.

Πρέπει να πω πως οι τοπικές Αρχές είναι οι πολύτιμοι εταίροι και συνεργάτες του κράτους στην προσπάθεια δημιουργίας μιας καλύτερης κοινωνίας.

Μέγα ρόλο στην ενίσχυση της σχέσης κεντρικής και τοπικής διοίκησης, διαδραματίζει η αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την οποία ως κυβέρνηση προωθούμε, αλλά και η αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το έργο που εγκαινιάζεται σήμερα αποτέλεσε έργο συγχρηματοδότησης. Καλύφθηκε από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την Κυπριακή Δημοκρατία και το ταμείο του Κοινοτικού Συμβουλίου. Πιστεύω ότι η Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης, το πρώην Γραφείο Προγραμματισμού, θα συμβάλει μέσα και από τη νέα πολιτική συγχρηματοδότησης των διαφόρων εκτελουμένων έργων που από 50% έχει φτάσει στο 95%, έτσι ώστε να αξιοποιήσουμε και το τελευταίο σεντ που έχουμε δικαίωμα να απορροφήσουμε από τα ευρωπαϊκά Ταμεία.

Έτσι θα μπορέσουμε να συμβάλουμε στην επιθυμητή ανάπτυξη της πατρίδας μας και φυσικά και της υπαίθρου.

Αυτό που επιδιώκουμε είναι να δώσουμε κίνητρα για ανάπτυξη. Να κρατήσουμε τους νέους στις κοινότητές μας προσφέροντας κίνητρα απασχόλησης των ανέργων και να ζωντανέψουμε την ύπαιθρο.

Το Πελένδρι είναι ένα λαμπρό παράδειγμα κοινότητας της υπαίθρου που μπορεί να αποτελέσει ζωντανό κύτταρο της επαρχίας, εφόσον αξιοποιεί σωστά τα κυβερνητικά και τα ευρωπαϊκά προγράμματα ανάπτυξης.

Θέλω θερμότατα να συγχαρώ τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου και δια του Προέδρου, τα Μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου και όλους όσοι μέσα από την προσπάθεια, τη σύλληψη του οράματος και με τη βοήθεια της Πολιτείας έκαναν κατορθωτό σήμερα, η κοινότητα του Πελενδρίου να χαίρεται ένα έργο το οποίο πραγματικά όχι μόνο κοσμεί το Πελένδρι, αλλά ολόκληρη την περιοχή και αναδεικνύει τη δράση και το ρόλο που μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να διαδραματίσει.

Με χαρά καλούμαστε να εγκαινιάσουμε το Πολυδύναμο Κέντρο Πελενδρίου, για το οποίο δεν μπορώ να κρύψω τον θαυμασμό μου. Όχι μόνο γιατί αποτελεί την υλοποίηση μιας πολύ φιλόδοξης ιδέας και μεγάλης επένδυσης. Αλλά και γιατί μέσα από αυτό το πολυδύναμο κέντρο θα προσφέρεται φροντίδα και μέριμνα σε ένα ευρύτατο φάσμα της κοινωνίας που καλύπτει όλες τις ομάδες που έχουν ανάγκη.

Από τα βρέφη και τα νήπια, μέχρι τους νέους και τους ηλικιωμένους. Ακόμα και άτομα με ειδικές ανάγκες. Μπράβο σας.

Καταφέρατε να δημιουργήσετε ένα κτηριακό συγκρότητα 2,5 σχεδόν χιλιάδων τ.μ. στο οποίο, πέραν των χώρων πρασίνου και στάθμευσης, περιλαμβάνει και πέντε αυτοτελείς κατοικίες, όπου θα απασχολούνται φροντιστές για την ημερήσια φροντίδα ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ανεγέρθησαν, επίσης, δυο μεγαλύτερου μεγέθους κτήρια για κοινή χρήση, για την απασχόληση των ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες που περιλαμβάνουν χώρους διοίκησης, τραπεζαρίες, καθιστικά, ιατρείο και αίθουσες δραστηριοτήτων.

Δημιουργήθηκε επίσης βρεφοκομικός σταθμός και παιδική λέσχη με δική της αυλή και κήπο και σε μια τρίτη ενότητα, περιφερειακό νηπιαγωγείο όπου μπορούν να διαμένουν κατά τη διάρκεια της ημέρας βρέφη και παιδιά προσχολικής ηλικίας.

Στο χώρο αυτό περιλαμβάνονται αίθουσες δραστηριοτήτων και δημιουργικής απασχόλησης, μελέτης κοιτώνες και τραπεζαρία.

Σε αυτή την όαση που δημιουργήσατε παρέχεται δημιουργική απασχόληση, επιμόρφωση, ψυχαγωγία δραστηριοποίηση, φαγητό προς τους ηλικιωμένους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες και ιατρική περίθαλψη.

Είναι χαρά μου να εγκαινιάσω ένα τέτοιο έργο. Θέλω να ξέρετε, ότι η Κυβέρνηση θα είναι πάντοτε δίπλα σας, θερμός συμπαραστάτης στην κάθε ενέργεια και προσπάθειά σας για την ανάπτυξη και την πρόοδο της κοινότητάς σας, αλλά της υπαίθρου, γενικά.

Η Κυβέρνηση στηρίζει την ύπαιθρο και αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ενίσχυση του πληθυσμού, κυρίως των νέων της υπαίθρου, με συγκεκριμένα μέτρα. Σειρά μέτρων, ειδικά για την περιοχή των κοινοτήτων του Τροόδους βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, με στόχο:

·         Την αξιοποίηση της φυσικής ομορφιάς των ορεινών θερέτρων,
·         Την εθνική πιστοποίηση παραδοσιακών προϊόντων,
·         Την επιχορήγηση μικρών και οικογενειακών επιχειρήσεων,
·         Την προβολή των τοπικών προϊόντων της περιοχής του Τροόδους,
·         Την οικονομική ενίσχυση για τη νεανική επιχειρηματικότητα, αλλά και την κατάρτιση νέων της υπαίθρου κ.α.

Χωρίς αμφιβολία περνάμε δύσκολες ώρες. Είναι καλά γνωστό ότι μπήκαμε σε μια βαθιά οικονομική κρίση. Θέλω να πιστεύω πως με τη βούληση, τη θέληση και το πείσμα που μας διακρίνει θα πετύχουμε αυτό που ξαναπετύχαμε: Το μεγάλο θαύμα της ανασυγκρότησης, της επανεκκίνησης, της δημιουργίας και πάλι των συνθηκών που να μας επιτρέπουν να ζήσουμε όπως και στο παρελθόν: Περήφανοι.

Βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο και ήδη διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, διεθνή Μέσα Ενημέρωσης και οι διεθνείς πιστωτές μας, μας βαθμολογούν με θετικό πρόσημο. Ο δρόμος μπροστά μας είναι ακόμα μακρύς και δύσκολος αλλά θα τον διανύσουμε με επιτυχία ως το τέλος. Θα κερδίσουμε και αυτή τη μάχη και θα φέρουμε ξανά το λαό μας στο επίπεδο που του αξίζει.

Θα επαναλάβω, τελειώνοντας, ότι τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, δεν μας αποπροσανατολίζουν από την ανάγκη, αλλά και την πρόθεσή μας, να στηρίξουμε πρωτοβουλίες και δράσεις που ενδυναμώνουν τις σχέσεις κεντρικής και τοπικής διοίκησης και αναβαθμίζουν την τοπική αυτοδιοίκηση.

Σας συγχαίρω και σας εύχομαι πρόοδο και προκοπή σʼ εσάς και στην κοινότητά σας


_________________