23/2/14

Χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σωκράτη Χάσικου στην Πολιτιστική Εκδήλωση «Συναπάντημα Φιλιωτών»




Επιτρέψετε μου να ευχαριστήσω το Κοινοτικό Συμβούλιο Φιλιάς και το Σωματείο Θ.Ο.Ι. Φιλιάς για την ευγενή πρόσκληση σας να παρευρεθώ σε αυτό το ετήσιο Συναπάντημα των Φιλιωτών. Δυστυχώς, λόγω άλλων ειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπορώ να είμαι σήμερα μαζί σας.


Οφείλω όμως να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς, γιατί όντας και εγώ ο ίδιος πρόσφυγας από το κατεχόμενο Δίκωμο, είμαι σε θέση να κατανοήσω και να μοιραστώ μαζί σας τη χαρά που νιώθετε όταν ανταμώνετε με την ευκαιρία τέτοιου είδους εκδηλώσεων με τους συγχωριανούς σας, με τους ανθρώπους με τους οποίους έχετε μεγαλώσει, από την κατεχόμενη κοινότητα σας, σε ένα σμίξιμο αναθέρμανσης της πίστης και της βούλησης σας για επιστροφή στις ρίζες, στην πατρώα γη, εκεί όπου ανήκετε.

Είναι απολύτως κατανοητό, πως για τη διοργάνωση ανάλογων πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων απαιτείται πολύς κόπος, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες δραστηριοποιείστε, ως αποτέλεσμα της κατοχής και της προσφυγοποίησης σας.

Όμως, όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε την τεράστια σημασία της διοργάνωσης και συμμετοχής μας σε ανάλογες εκδηλώσεις, αφού, αφενός, επιτυγχάνουμε τη διατήρηση της συνοχής των εκτοπισμένων μας και, αφετέρου, κρατάμε ζωντανή και άσβεστη στη συλλογική μας μνήμη την πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση μας.

Γι’ αυτό, συγχαίρω τόσο το Κοινοτικό Συμβούλιο, όσο και το Σωματείο Θ.Ο.Ι. γι’ αυτή σας την πρωτοβουλία, αλλά και τις τόσες άλλες πρωτοβουλίες και δράσεις που αναλαμβάνετε για τη διατήρηση του πόθου της επιστροφής, όπως επίσης και για τη διάσωση του μοναδικού αρχαίου πολιτισμού της Φιλιάς με τους σημαντικότατους προϊστορικούς οικισμούς.
Μια από τις θλιβερότερες παραμέτρους της κατοχής είναι η συστηματική και μεθοδευμένη προσπάθεια της Τουρκίας να λεηλατήσει και να καταστρέψει την πολιτιστική μας κληρονομιά στις περιοχές που παράνομα κατακρατεί. Νομίζει πως έτσι θα καταφέρει να εξαφανίσει τη διαχρονική ιστορική παρουσία και φυσιογνωμία των κατεχόμενων εδαφών μας. Και όμως, τίποτα και κανένας δεν μπορεί να εξαφανίσει αιώνες ζωής, ηθών, εθίμων, ελληνικού πολιτισμού και παράδοσης που είναι βαθιά ριζωμένες σε αυτόν τον τόπο.

Για την Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, αμετάθετος στόχος και όραμα  είναι η επανένωση της πατρίδας μας, μέσα από μια λύση που θα στηρίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου, τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια λύση  λειτουργική και βιώσιμη, που θα διαρκέσει στον χρόνο και της οποίας οι βασικές παράμετροι καθορίζονται στο Κοινό Ανακοινωθέν Αναστασιάδη – Έρογλου, της 11ης Φεβρουαρίου 2014. Επιδιώκουμε λύση, η οποία θα απαλλάσσει την Κύπρο από την τουρκική κατοχή, τον εποικισμό και τις εξωτερικές εξαρτήσεις. Μια λύση που θα επανενώνει πραγματικά την Κύπρο και τον λαό μας, το έδαφος, τους θεσμούς, την κοινωνία και την οικονομία και θα σέβεται και θα αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα ολόκληρου του λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων.

Εν όψει της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με στόχο τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, ας ελπίσουμε πως και η τουρκοκυπριακή και η τουρκική πλευρά θα τιμήσουν τα συμφωνηθέντα, και θα επιδείξουν επιτέλους την αναγκαία βούληση για να καταλήξουμε σε συμφωνία. ‘Όμως, πρώτα και πάνω απ’ όλα, σε αυτές τις δύσκολες ώρες που διέρχεται η πατρίδα μας θα πρέπει όλοι μας, πολιτικά κόμματα και λαός, να επιδείξουμε εκείνη την αναγκαία σύνεση, ομοψυχία και συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε τις όποιες μεθοδεύσεις επιχειρηθούν και που θα στοχεύουν, ενδεχομένως, στον εκτροχιασμό είτε του διαλόγου, είτε της συμφωνημένης βάσης επί της οποίας διεξάγεται αυτός ο διάλογος.

Μπορεί το βλέμμα μας να είναι στραμμένο στην επίτευξη του μεγαλύτερου στόχου μας που είναι η επίλυση του Κυπριακού, όμως δεν παραβλέπουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο προσφυγικός μας κόσμος, οι Έλληνες της Κύπρου. Η Κυβέρνηση μας και, ειδικότερα το Υπουργείο Εσωτερικών, εργαζόμαστε σκληρά και θα συνεχίσουμε να πράττουμε το ίδιο, προκειμένου να κάνουμε όσο το δυνατό πιο υποφερτή τη διαβίωση όλων εσάς στις συνθήκες της προσφυγιάς.

Σημ: Τον χαιρετισμό διάβασε, εκ μέρους του Υπουργού Εσωτερικών, ο Αν. Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Νικολαΐδης.

________________