29/10/13

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ




O Υπουργός Άμυνας παρακολούθησε άσκηση έρευνας – διάσωσης μεταξύ των κυπριακών και των γερμανικών δυνάμεων

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου παρακολούθησε σήμερα το πρωί άσκηση έρευνας και διάσωσης η οποία πραγματοποιήθηκε στα ανοικτά της θαλάσσιας περιοχής Λεμεσού, υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Μετά το πέρας της αεροναυτικής άσκησης ο Υπουργός, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι η άσκηση διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία. Αφού συνεχάρη τις γερμανικές και κυπριακές δυνάμεις που έλαβαν μέρος τόνισε ότι, τέτοιες ασκήσεις επιβεβαιώνουν την κρατική μας οντότητα και αναβαθμίζουν τον  γεωπολιτικό και γεωστρατιωτικό μας ρολό.
«Πάνω από όλα, όμως» συμπλήρωσε, «τέτοιες ασκήσεις μετατρέπουν την Κύπρο σε κέντρο σταθερότητας και ειρήνης, με πολλαπλά οφέλη, οικονομικά και πολιτικά. Αυτός είναι ο στόχος της Κυβέρνησης: να μετατρέψουμε την Κύπρο σε ένα περιφερειακό κέντρο σταθερότητας».  Ο κ. Φωτίου πρόσθεσε ότι τον τελευταίο καιρό, μετά και την κρίση στην Σύρια, έχει επιβεβαιωθεί αυτός ο ρόλος της Κύπρου.
«Οφείλω να πω ότι τέτοιες ασκήσεις επιβάλλεται να τις κάνουμε τακτικά γιατί το ΚΣΕΔ της Κυπριακής Δημοκρατίας καλείται πολύ συχνά να αντιμετωπίζει  πραγματικές αποστολές και έχει με επιτυχία φέρει πέρας αυτές τις αποστολές», είπε. Πρόσθεσε επίσης ότι «ζούμε σε μια περιοχή που υπάρχει πολιτική και στρατιωτική αστάθεια. Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούν να συμβούν καθημερινά και ο ρόλος αυτός του ΚΣΕΔ είναι καθοριστικής σημασίας». Διευκρίνισε ότι ασκήσεις θα συνεχιστούν και  με άλλες φιλικές χώρες.
Ερωτηθείς σχετικά ανάφερε ότι ασκήσεις προγραμματίζονται πολύ σύντομα και θα είναι με χώρες που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην περιοχή. Ανέφερε ότι στο παρελθόν  υπήρξαν τέτοιες ασκήσεις και με το Ισραήλ, με την Γαλλία, με την Ελλάδα, με τον Λίβανο και με άλλες χώρες. «Θα συνεχιστούν αυτές οι ασκήσεις», είπε.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Υπουργός επισήμανε ότι η σημερινή άσκηση ήταν έρευνας και διάσωσης στην περιοχή μας και πρόσθεσε: «Θέλω να πω ότι δεν είναι μόνο κυριαρχικά δικαιώματα που έχουμε στην ΑΟΖ ή στο FIR μας. Έχουμε και υποχρεώσεις που πηγάζουν από το δίκαιο της θάλασσας και   το διεθνές δίκαιο. Οι ασκήσεις αυτές είναι μέρος αυτών των υποχρεώσεων» και σημείωσε ότι το ΚΣΕΔ της Κυπριακής Δημοκρατίας επιτελεί ένα καθοριστικό ρόλο, ένα σημαντικό έργο, και αυτό, όπως είπε, διαφαίνεται από το τι έχει πετύχει τα τελευταία χρόνια.
Σημειώνεται ότι η άσκηση διεξήχθη με στόχο τον συντονισμό των κυπριακών και γερμανικών δυνάμεων στην αντιμετώπιση περιστατικών αεροναυτικών ατυχημάτων και το σενάριο αφορούσε αερομετακομιδή τραυματία από πολεμικό πλοίο. Η εν λόγω άσκηση οργανώθηκε με αφορμή πραγματικό περιστατικό που συνέβη στις 2 Αυγούστου, όπου το ΚΣΕΔ, αφού έλαβε επείγουσα κλήση, συντόνισε επιτυχώς επιχείρηση για άμεση μεταφορά, σε νοσοκομείο της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέλους του πληρώματος του γερμανικού πολεμικού πλοίου «FGS BRAUNSCHWEIG», το οποίο τραυματίστηκε σοβαρά από πτώση βαρέως αντικειμένου κατά τη διάρκεια άσκησης στο πλοίο.