14/10/13

Δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών κ. Κασουλίδη για το Νόμπελ Ειρήνης 2013 στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών

Εκ μέρους της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OAXO), για την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης 2013, και για τις αδιάλειπτες προσπάθειες του Οργανισμού για εξάλειψη των χημικών όπλων. Συγχαίρω ιδιαίτερα τον Γενικό Διευθυντή
και την Τεχνική Γραμματεία του Οργανισμού, καθώς επίσης και τα κράτη μέλη της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα. Το βραβείο αποτελεί αναγνώριση του πολυδιάστατου έργου και της εξαίρετης δουλειάς που επιτελείται στον ΟΑΧΟ από την ίδρυσή του το 1997.
Τα τελευταία 100 χρόνια η χρήση χημικών όπλων έχει προκαλέσει ανείπωτη ανθρώπινη δυστυχία. Ως αποτέλεσμα της αφοσίωσης, του επαγγελματισμού και της σκληρής δουλειάς του ΟΑΧΟ, η πλήρης εξάλειψη των αποτρόπαιων αυτών όπλων μαζικής καταστροφής είναι πλέον προ των πυλών.
Τα πρόσφατα γεγονότα στη Συρία έχουν αποδείξει δια του τραγικού παραδείγματος ότι η απειλή χρήσης χημικών όπλων εξακολουθεί να είναι ορατή.
Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχηθώ στον ΟΑΧΟ κάθε επιτυχία στην ιστορικήευθύνη που η διεθνής κοινότητα έχει αναθέσει και εμπιστευτεί σε αυτόν και στον ΟΗΕ, αναφορικά με την κατάσταση στη Συρία. Πιστεύουμε ότι η Κοινή Αποστολή ΟΑΧΟ-ΟΗΕ θα λειτουργήσει προς όφελος του λαού της Συρίας και θα συμβάλει στις προσπάθειες διατήρησης συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και ευρύτερα.
Η Κύπρος είναι υπερήφανη που υποστηρίζει σταθερά και ανεπιφύλακτα το έργο του ΟΑΧΟ όλα αυτά τα χρόνια. Θα ήθελα να επαναλάβω τη συνεχή υποστήριξή μας στους στόχους και στο έργο του Οργανισμού. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη εκφράσει την προθυμία και ετοιμότητά της να φιλοξενήσει στο έδαφός της τη βάση υποστήριξης της Κοινής Αποστολής ΟΑΧΟ-ΟΗΕ στη Συρία.
Εκφράζοντας ξανά τα θερμά μου συγχαρητήρια για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης, εύχομαι στον ΟΑΧΟ κάθε επιτυχία στο αδιάλειπτο έργο που επιτελεί για το καλό της ανθρωπότητας.