14/10/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Ι. Νικολάου στο 4ο Σεμινάριο του Κυπριακού Κέντρου Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης

Με ιδιαίτερη χαρά παρίσταμαι στο 4ο κατά σειρά Σεμινάριο του Κυπριακού Κέντρου Διαιτησίας και Διαμεσολάβησης, που φαίνεται να καθιερώνεται ως ετήσιος επιτυχημένος θεσμός ανάδειξης της πολυεπίπεδης σημασίας των εναλλακτικών τρόπων επίλυσης διαφορών στον τόπο μας.

Μεταφέρω τόσο στους διοργανωτές όσο και στον καθένα σας ξεχωριστά, τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος ενδιαφέρεται ζωηρά για την ανάπτυξη και ευρύτερη χρήση όλων των διαθέσιμων μηχανισμών εξώδικης επίλυσης διαφορών, με όλα τα πλεονεκτήματα που μπορούν εν δυνάμει να προσφέρουν στην εξυπηρέτηση του κοινού, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την ανάπτυξη του τόπου.

Η εξωδικαστική επίλυση διαφορών, ή αλλιώς οι εναλλακτικοί τρόποι επίλυσης διαφορών, αποτελούν μια παράλληλη προς την κρατική δικαιοσύνη δικαιοδοτική τάξη.

Είναι στην πραγματικότητα μια μορφή νομικής αυτορρύθμισης που προσφέρει ταχύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης δίνοντας στα εμπλεκόμενα μέρη την πρωτοβουλία στην όλη διαδικασία μέχρι το τελικό αποτέλεσμα.

Ο θεσμός της διαιτησίας, τόσο της τοπικής κλασικής διαιτησίας όσο και της διεθνούς εμπορικής διαιτησίας ως διακανονισμού διαφοράς που αναφύεται σε διασυνοριακή εμπορική ή επιχειρηματική δραστηριότητα, έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως είναι κυρίως η ευελιξία στους κανόνες της διαδικασίας, η προσαρμοστικότητα στον ιδιαίτερο χαρακτήρα της κάθε υπόθεσης και στις ειδικότερες ανάγκες και επιθυμίες των μερών, η ταχύτητα στη διεκπεραίωση της διαφοράς, καθώς και η εμπιστευτικότητα, χαρακτηριστικό που ενδιαφέρει και εξυπηρετεί ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι το αντικείμενο της εμπορικής διαιτησίας αφορά και αναφέρεται ουσιαστικά σε οικονομική δραστηριότητα, είναι φανερό ότι η ευρεία προσφυγή στη διαιτησία για επίλυση διαφορών σε κατάλληλες υποθέσεις, δεν αποβαίνει επωφελής μόνο για τα διάδικα μέρη, αλλά έχει θετικό αντίκτυπο και στην οικονομία γενικότερα, εφ΄ όσον προσφέρει ταχεία και δοκιμασμένη λύση σε τομείς όπου η οικονομική αλυσίδα παρουσιάζει πρόβλημα. Ταυτόχρονα, έχει και ευεργετική επίδραση στην τακτική δικαιοσύνη, την οποία αποφορτίζει από τεχνικά περίπλοκες υποθέσεις, που μπορούν καταλληλότερα να επιλυθούν έξω από τη δικαστική αίθουσα.

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί ως περιφερειακό κέντρο διεθνών διαιτησιών για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή. Σ΄ αυτό συμβάλλει καθοριστικά και το γεγονός ότι διαθέτει το ειδικό νομικό πλαίσιο για τη διεξαγωγή διεθνών εμπορικών διαιτησιών και υψηλό επίπεδο εξειδικευμένων στο θέμα νομικών και άλλων επαγγελματιών.

Ενισχύοντας το νομικό πλαίσιο διεξαγωγής διεθνών εμπορικών διαιτησιών, μελετούμε την προώθηση νομοσχεδίου που θα ρυθμίζει τη διαδικασία και εξουσία έκδοσης ή τροποποίησης ασφαλιστικών μέτρων, στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει συμφωνία των μερών, τη διαδικασία αναγνώρισης ως δεσμευτικού και τη διαδικασία εκτέλεσης ασφαλιστικού μέτρου από αρμόδιο δικαστήριο, και αναμένουμε με ενδιαφέρον τα συμπεράσματα του συνεδρίου σας με σκοπό τη συμπλήρωση οποιωνδήποτε ρυθμίσεων που θα ενισχύουν και θα καταστήσουν λειτουργικότερη τη διεξαγωγή διεθνών εμπορικών διαιτησιών.

Από το τέλος του 2012, με την ψήφιση του Νόμου 159(Ι)/2012, το κυπριακό νομικό οπλοστάσιο εμπλουτίστηκε με ακόμη ένα θεσμό εναλλακτικής επίλυσης διαφορών: τη διαμεσολάβηση, ένα σύγχρονο και αποδοτικό εργαλείο για την επίλυση και εμπορικών διαφορών.

Διακριτή μέθοδος από τη διαιτησία, η διαμεσολάβηση παρουσιάζει ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στη διαδικασία, διατηρεί τον εθελοντικό χαρακτήρα μέχρι τέλους, έχει ταχύτητα, τη δυνατότητα να είναι οικονομικότερη και, όπως έχει καταδείξει η διεθνής πρακτική, μπορεί να διατηρήσει τις σχέσεις μεταξύ των μερών, είναι δηλαδή αυτό που περιγράφεται διεθνώς ως win-win situation, κατάσταση κατά την οποία υπάρχουν κέρδη και στις δύο πλευρές.

Εύχομαι ο θεσμός της διαμεσολάβησης, για την έναρξη εφαρμογής του οποίου έχουν γίνει από πλευράς του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως όλες οι προβλεπόμενες διοικητικές ενέργειες, να αποβεί δημοφιλής και αποτελεσματικός, ώστε να ευεργετηθούν από την εφαρμογή του τα ενδιαφερόμενα μέρη, το επιχειρηματικό και επαγγελματικό περιβάλλον, και η απονομή της τακτικής δικαιοσύνης.

Αυτά είναι στοιχεία που μπορεί να έχουν θετικό αντίκτυπο στην ανάκαμψη και ανάπτυξη του τόπου.

Είναι ίσως σκόπιμο να σημειωθεί ότι φορείς όπως η παγκόσμια τράπεζα χρησιμοποιούν την ύπαρξη μορφών επίλυσης διαφορών, ως παράγοντα θετικής βαθμολόγησης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μιας χώρας, κάτι που δείχνει ότι ο τρόπος που επιλύουμε τις διαφορές μας δεν είναι μόνο κριτήριο νομικού ή γενικού πολιτισμού, αλλά και βασικός παράγοντας του επιχειρείν.

Με αυτές τις σκέψεις κηρύσσω, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, την έναρξη του σεμιναρίου και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

Αρχή