12/9/13

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ
Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του ΕΥΡΩΚΟ

Για τους σχεδιασμούς όσον αφορά την αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ), ενημέρωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κόμματος (ΕΥΡΩΚΟ) υπό τον Αντιπρόεδρο του Πόλυ Παλλήκαρο. Η συνάντηση διεξήχθη σήμερα το πρωί στα γραφεία του ΕΥΡΩΚΟ, μέσα στο πλαίσιο ενημέρωσης των πολιτικών κομμάτων από το Υπουργείο. Παρόντες στη σύσκεψη ήταν και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας κ. Χρίστος Μαληκκίδης και στελέχη της Εθνικής Φρουράς.
Ο Υπουργός Άμυνας στις δηλώσεις του ανέφερε ότι η ενημέρωση των κομμάτων αποφασίστηκε στη σύσκεψη που έγινε στην προεδρική κατοικία στο Τρόοδος και στόχο έχει την λεπτομερή ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων πριν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.
Και πρόσθεσε: «Νιώθω πραγματικά ότι στο ΕΥΡΩΚΟ έχουμε φίλους, συνεργάτες που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια, και νομίζω αυτή η προσπάθεια πρέπει να στηριχθεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις αλλά και την ίδια την κοινωνία.
Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας έχουν ένα σκοπό, και αυτόν τον σκοπό και αυτό τον στόχο θα πρέπει να τον στηρίξουμε.
Οι αλλαγές θα είναι ριζοσπαστικές. Είναι αλλαγές σε όλους τους τομείς, στη δομή των ενόπλων δυνάμεων, στη λειτουργία, την οργάνωση, τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας αλλά και στα εξοπλιστικά προγράμματα. Θα γίνουν ριζοσπαστικές αλλαγές γιατί θέλουμε να δημιουργήσουμε μια αξιόμαχη, ευέλικτη ΕΦ».
Από πλευράς του ο Πόλυς Παλλίκαρος ευχαρίστησε τον Υπουργό Άμυνας και το Επιτελείο της ΕΦ για την επίσκεψη τους αλλά και για τη λεπτομερή, όπως είπε, επεξήγηση που έχουν κάνει σε σχέση με τους σχεδιασμούς της ΕΦ.
«Το ΕΥΡΩΚΟ ως επί τω πλείστον συμφωνεί με τους σχεδιασμούς του Υπουργείου Άμυνας. Αυτό που μένει είναι η υλοποίηση και στην υλοποίηση χρειάζεται να συνδράμει και η πολιτεία και τα όλα τα πολιτικά κόμματα και εδώ είναι που χρειάζεται να στείλουμε το μήνυμα ότι η άμυνα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ιδίως τους σημερινούς καιρούς που βιώνουμε, πρέπει να έχει τεράστια σημασία σε όλους μας και πρέπει να αφεθεί στην άκρη και να μην χρησιμοποιείται για μικροκομματικές πολιτικές εκ μέρους κομμάτων. Πρέπει να στηρίξουμε όλοι την άμυνα της Κύπρου ή πρέπει να έλθουμε με εισηγήσεις διαφοροποίησης των σχεδιασμών.
Να ευχαριστήσω τον Υπουργό και να του τονίσω ότι είμαστε δίπλα στο Υπουργείο Άμυνας για ο,τιδήποτε έχει σχέση με την καλυτέρευση της ΕΦ».

Ερωτηθείς αν το ΕΥΡΩΚΟ διαφωνεί σε κάποια σημεία και ποια είναι αυτά, ο κ. Παλλίκαρος είπε: «Δεν μας έχει παρουσιαστεί ολόκληρος ο σχεδιασμός οπότε επιφυλασσόμαστε να ακούσουμε ολόκληρο τον σχεδιασμό. Σε όσα ακούσαμε συμφωνούμε. Και να αναφέρουμε και κάποια σημεία: σημεία ασφάλειας της ΑΟΖ, σημεία αναδιάρθρωσης της ΕΦ, σημεία αποτροπής της φυγοστρατίας, σημεία συμπλήρωσης της πυραμίδας της ΕΦ. Έχει πολλά σημεία στα οποία συμφωνούμε».
Ερωτηθείς σχετικά ο Υπουργός είπε ότι είναι το δεύτερο κόμμα που ενημερώνουν διευκρινίζοντας ότι προηγήθηκε συνάντηση με την ηγεσία του ΑΚΕΛ πριν λίγες μέρες. Είπε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα κόμματα, εάν το επιθυμούν να έχουν περαιτέρω επεξηγήσεις όσον αφορά αυτό τον σχεδιασμό.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποια ήταν η ανταπόκριση των κομμάτων ο κ. Φωτίου είπε: «Χαίρομαι γιατί αυτό που έχω πει εδώ και αρκετό καιρό, ότι ‘η άμυνα πρέπει να μείνει μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις’, ‘η άμυνα δεν έχει κομματικό χρώμα’, γίνεται στην πράξη. Και ακριβώς αυτά τα μηνύματα παίρνω από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ότι είναι η ώρα όλοι μαζί, συλλογικά, να προχωρήσουμε σε αυτούς τους σχεδιασμούς».
Ερωτηθείς πότε αναμένει να ολοκληρωθεί ο κύκλος των ενημερώσεων ώστε να προχωρήσουν οι αποφάσεις είπε ότι «στόχος είναι να παρουσιαστεί ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού της ΕΦ ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου πριν το τέλος του χρόνου».


12/9/13