23/7/13

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε την Ομάδα Φιλίας Νέας Νότιας Ουαλίας - Κύπρου 23/07/2013


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα αντιπροσωπία της Ομάδας Φιλίας Νέας Νότιας Ουαλίας – Κύπρου στο Κοινοβούλιο της Πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην Αυστραλία, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, από τις 19 μέχρι τις 25 Ιουλίου.
Της αντιπροσωπίας ηγείται η Συμπρόεδρος της Ομάδας Φιλίας και πρώην Πρόεδρος του Πολιτειακού Κοινοβουλίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, Εργατική Βουλευτής κα Amanda Fazio, η οποία συμμετείχε και στις επετειακές εκδηλώσεις καταδίκης της εισβολής, στις 19 και 20 Ιουλίου. Στην αντιπροσωπία, μετέχουν επίσης ο έτερος Συμπρόεδρος της Ομάδας Φιλίας, Βουλευτής των Φιλελευθέρων κ. David Clarke, καθώς και οι Βουλευτές κα Marie Ficarra (Κόμμα Φιλελευθέρων) και κ. Shaoquett Moselmane (Εργατικό Κόμμα). Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Ύπατος Αρμοστής της Αυστραλίας στην Κύπρο κ. Trevor Peacock.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε την αντιπροσωπία για τη σταθερή στήριξή της στον αγώνα του λαού της Κύπρου για επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος. Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε στις εξαίρετες σχέσεις Κύπρου – Αυστραλίας, ειδικότερα δε στο κοινοβουλευτικό επίπεδο, οι οποίες, πρόσθεσε, το τελευταίο διάστημα βρίσκονται σε ιδιαίτερη άνθηση. Ακολούθως, ο κ. Ομήρου ενημέρωσε την αντιπροσωπία για τις εξελίξεις σε σχέση με τις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, υπογραμμίζοντας την αφοσίωση της ελληνοκυπριακής πλευράς στην επίτευξη λύσης, βασισμένης στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αναφερόμενος στην αναμενόμενη επανεκκίνηση των συνομιλιών το ερχόμενο φθινόπωρο, ο κ. Ομήρου τόνισε ότι η όποια πρόοδος θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσει η Τουρκία, η οποία μέχρι σήμερα διατηρεί την πάγια άτεγκτη στάση της.

Περαιτέρω, ο κ. Ομήρου ενημέρωσε την αντιπροσωπία για τις προοπτικές που διανοίγει η ύπαρξη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, ενώ παράλληλα επισήμανε τις συνεχιζόμενες απειλές, που εκτοξεύει η Τουρκία κατά της άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η επικεφαλής της αντιπροσωπίας ενημέρωσε τον κ. Ομήρου για τη δράση της Ομάδας Φιλίας, στόχος της οποίας είναι να αποτελεί μια ισχυρή φωνή υπέρ της Κύπρου τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και ευρύτερα στην πολιτική ζωή της Αυστραλίας. Όλα τα μέλη της αντιπροσωπίας τόνισαν ότι η στήριξη για την Κύπρο είναι υπερκομματική. Όλοι εργαζόμαστε για να διατηρήσουμε το κυπριακό πρόβλημα ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής ζωής στην Αυστραλία, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, ανέφερε σχετικά η κα Fazio. Τα μέλη της αντιπροσωπίας υπογράμμισαν, εξάλλου, ότι ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να υλοποιηθεί με τους όρους της Ένωσης και όχι αντίστροφα, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία οφείλει να συμφιλιωθεί με την ιστορία της και ότι οποιαδήποτε εγκλήματα κατά το διεθνές δίκαιο δεν πρέπει να γίνονται ανεκτά, πόσο μάλλον να ανταμείβονται.