23/7/13

Επαφές της Ομάδας Φιλίας Νέας Νότιας Ουαλίας – Κύπρου στη Βουλή των Αντιπροσώπων 23/07/2013

Αντιπροσωπία της Ομάδας Φιλίας Νέας Νότιας Ουαλίας - Κύπρου στο Κοινοβούλιο της Πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην Αυστραλία, είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου και τα μέλη της Ομάδας Φιλίας Κύπρου - Νέας Νότιας Ουαλίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων κ.κ. Πρόδρομο Προδρόμου (Αναπληρωτή Πρόεδρο), Αδάμο Αδάμου και Σοφοκλή Φυττή, καθώς και με τους Βουλευτές κα Στέλλα Δημητρίου Μισιαούλη και κ. Γιώργο Περδίκη, οι οποίοι συμμετείχαν στη διακομματική αντιπροσωπία που επισκέφθηκε πέρσι την Αυστραλία.


Η αυστραλιανή αντιπροσωπία, που πραγματοποιεί ολιγοήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, αποτελείται από τη Συμπρόεδρο της Ομάδας Φιλίας και πρώην Πρόεδρο του Πολιτειακού Κοινοβουλίου της Νέας Νότιας Ουαλίας, Εργατική Βουλευτή κα Amanda Fazio, τον έτερο Συμπρόεδρο, Βουλευτή των Φιλελευθέρων κ. David Clarke, καθώς και τους Βουλευτές κα Marie Ficarra (Κόμμα Φιλελευθέρων) και κ. Shaoquett Moselmane (Εργατικό Κόμμα).

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Νεοφύτου ευχαρίστησε τους Βουλευτές της Νέας Νότιας Ουαλίας για τη σταθερή στήριξή τους στο δίκαιο αγώνα της Κύπρου για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Κύπρος και Αυστραλία, ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, παρά τη μεγάλη γεωγραφική απόσταση που τις χωρίζει, μοιράζονται κοινές αξίες σε ό,τι αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι και οι δύο πολυπολιτισμικές χώρες.

Από πλευράς τους, οι Αυστραλοί Βουλευτές υπογράμμισαν την προσήλωσή τους στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε σημείο της γης, επαναλαμβάνοντας την πίστη τους στον δίκαιο του αγώνα των Κυπρίων για επανένωση και επικρίνοντας την άτεγκτη στάση της Τουρκίας. Πρόσθεσαν δε ότι είναι καθήκον όλων των δημοκρατικών πολιτισμένων κοινωνιών να καταδικάσουν την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία στην Κύπρο, όπως και αλλού, να υποδεικνύουν την ευθύνη της Τουρκίας για την κατάσταση στην Κύπρο και την υποχρέωσή της να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Ανέφεραν, εξάλλου, ότι στην Νέα Νότια Ουαλία τελείται κάθε χρόνο εκδήλωση μνήμης για τα τραγικά γεγονότα του 1974 στην Κύπρο και δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν παράλληλα τον αγώνα ενημέρωσης για το κυπριακό πρόβλημα εντός και εκτός Αυστραλίας. Τέλος, ευχήθηκαν να επέλθει σύντομα η δικαίωση για την Κύπρο.

Στη συνέχεια, Κύπριοι και Αυστραλοί Βουλευτές αντάλλαξαν απόψεις για θέματα που αφορούν στην οικονομική κατάσταση στις δύο χώρες, καθώς και για την οικολογική καταστροφή που επέφεραν πρόσφατα στην Αυστραλία εκτεταμένες πυρκαγιές και πλημμύρες.