5/6/13

Εκδήλωση στο Βερολίνο στη μνήμη της Νίκης Μαραγκού


Πραγματοποιήθηκε χθες στο Βερολίνο εκδήλωση εις μνήμην της ποιήτριας, πεζογράφου και ζωγράφου Νίκης Μαραγκού. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της λογοτεχνικής σειράς «Λογοτεχνική Ευρώπη» που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Βερολίνου και η «Ένωση Ευρωπαϊκών Μορφωτικών Ινστιτούτων Βερολίνου» (EUNIC), με την οποία το Πολιτιστικό Γραφείο της Κυπριακής Πρεσβείας είναι συνδεδεμένο μέλος.


Η εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν περίπου 200 άτομα, ως επί το πλείστον Γερμανοί, πραγματοποιήθηκε στους χώρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βερολίνου, δίπλα στην Πύλη του Βραδεμβούργου. Ανάμεσα στο κοινό ήταν φίλοι και γνωστοί της Νίκης Μαραγκού, η οποία από το 1965 ως το 1970 είχε σπουδάσει κοινωνιολογία στο τότε διαιρεμένο Βερολίνο.

Για το έργο της Νίκης Μαραγκού που έχασε τη ζωή της σε τροχαίο στις 7 Φεβρουαρίου 2013, στην Αίγυπτο, μίλησαν ο συγγραφέας Γιόαχιμ Σαρτόριους, στενός της φίλος από τη δεκαετία του 1980, οπότε και είχε διατελέσει διπλωμάτης στην Κύπρο.

Ως ευφυέστατη προσωπικότητα με πλατιές γνώσεις για την ελληνική λογοτεχνία αλλά και σε ό,τι αφορούσε την Κύπρο, την περιέγραψε ο συνομιλητής του Γιόαχιμ Σαρτόριους στην εκδήλωση, Τόμας Βόλφαρτ, Διευθυντής του Λογοτεχνικού Εργαστηρίου Βερολίνου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν διαφάνειες από την Αμμόχωστο και από το εικαστικό έργο της Νίκης Μαραγκού όπως επίσης και απόσπασμα από την ταινία «Επιφάνειες νερού», έργο εμπνευσμένο από την ποίησή της.

Από τα έργα της διαβάστηκαν στα γερμανικά το διήγημα της «Nicossienses», απόσπασμα από το πρόσφατο μυθιστόρημα «Γεζούλ», ποιήματα από ποιητική συλλογή «Προς Αμυδράν Ιδέα» και επίσης ποιήματα της που μεταφράστηκαν στα γερμανικά από τον Γιόαχιμ Σαρτόριους και κυκλοφόρησαν πρόσφατα στο κατ΄ εξοχήν αυτοβιογραφικό, βιβλίο του Σαρτόριους με τίτλο «Η Κύπρος μου», στο οποίο επανειλημμένα αναφέρεται στη Νίκη Μαραγκού.

Τα ποιήματα διαβάστηκαν στα ελληνικά από τον μουσικοπαραγωγό, δημοσιογράφο, μεταφραστή και συγγραφέα Αστέρη Κούτουλα, μια από τις γνωστές προσωπικότητες του Βερολίνου.

Ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Κουπαράνης, κάλυψε την εκδήλωση με άρθρο που δημοσιεύθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα της Γερμανικής εφημερίδας Deutsche Welle.