5/6/13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Ομήρου σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 05/06/2013

Το μέλλον του ανθρώπινου πολιτισμού διατρέχει έναν πρωτοφανή κίνδυνο. Τα επιστημονικά στοιχεία έχουν βάλει ένα τέλος στη συζήτηση σχετικά με την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου. Το διοξείδιο του άνθρακα και άλλες εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν αισθητά παγκοσμίως, με στόχο να αποτραπεί η αλλαγή κλίματος που θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες για το περιβάλλον, για την ανθρώπινη ζωή, για την παγκόσμια οικονομία και για τις μελλοντικές γενιές.

Πρέπει να σφυρηλατήσουμε μια παγκόσμια προοδευτική συμμαχία ενάντια στην αλλαγή κλίματος και πρέπει να ληφθούν μέτρα τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και διεθνώς. Ως Ευρωπαίοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να επιταχύνουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να συγκρατήσουμε τις εκπομπές αερίων. Θα πρέπει να δώσουμε μια σαφή πολιτική κατεύθυνση. Ξέρουμε ότι οι αγορές δε θα δράσουν ορθά από μόνες τους. Χρειάζονται πολιτική καθοδήγηση και οικονομικά κίνητρα για να αλλάξουν πορεία. Θα πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την ανάπτυξη μιας προοδευτικής στρατηγικής στην καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος.

Η αντιμετώπιση της αλλαγής κλίματος είναι αναπόσπαστο μέρος της πάλης για την παγκόσμια δικαιοσύνη. Τα φτωχότερα τμήματα της κοινωνίας καταβάλλουν ήδη το τίμημα της αλλαγής κλίματος, ιδιαίτερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο όπου ακραίες καιρικές συνθήκες, πλημμύρες και ξηρασίες καταστρέφουν τις περιουσίες τους. Ακόμη και στις πλουσιότερες χώρες συχνά οι φτωχοί δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά για να ασφαλίσουν τις περιουσίες τους ενάντια σε πλημμύρες ή πυρκαγιές.

Η αλλαγή κλίματος είναι μια σημαντική απειλή. Η αντιμετώπιση της αλλαγής θα μπορούσε να σημαίνει μια νέα παγκόσμια ευκαιρία. Δεδομένου ότι μας αναγκάζει να αλλάξουμε τον παγκόσμια μη αποδεκτό τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης, παρέχει σε μας ένα μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας να επαναπροσανατολιστεί ο κόσμος πάνω σε μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία.

Η γενιά μας έχει το καθήκον και το προνόμιο να θέσει τα θεμέλια για έναν καλύτερο κόσμο, έναν κόσμο ειρήνης, δικαιοσύνης, αλληλεγγύης μεταξύ των λαών και των γενεών και σωστής διαχείρισης του μέλλοντος του πλανήτη μας από όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης.

Στην Κύπρο η παρατεταμένη ξηρασία επιβεβαιώνει μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια. Πρέπει να ανακοπεί η δραματική αλλαγή των κλιματικών αλλαγών. Παράλληλα, μέγιστη απειλή για το περιβάλλον συνιστά η συνεχιζόμενη παράνομη τουρκική στρατιωτική κατοχή του 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράνομες λατομεύσεις, άναρχη οικοδομική ανάπτυξη, καταπάτηση περιουσιακών δικαιωμάτων, καταστροφή αρχαίων μνημείων και χώρων θρησκευτικής λατρείας συνιστούν τις καθημερινές εγκληματικές συμπεριφορές των κατοχικών αρχών σε βάρος του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος.

Με την ευκαιρία της σημερινής Ημέρας καλούμε τη διεθνή και την ευρωπαϊκή κοινότητα να παρέμβουν αποφασιστικά προς την Τουρκία για να την υποχρεώσουν να τερματίσει την παράνομη στρατιωτική κατοχή της Κύπρου που, πέραν των άλλων, προκαλεί μη αναστρέψιμη καταστροφή στο περιβάλλον.
----------------------
Σημ: Την εκδήλωση διοργανώνει η Σοσιαλιστική Γυναικεία Κίνηση.