7/4/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκου Κενεβέζου στην εκδήλωση «Περπατώ – Διεκδικώ με τους Τυφλούς», χθες, στη Λεμεσό 07/04/2013

Είναι με ιδιαίτερη τιμή που αποδέχθηκα την πρόσκληση που μου απηύθυνε η Παγκύπρια Οργάνωση Τυφλών και η Επαρχιακή Επιτροπή Λεμεσού του Παγκύπριου Συνδέσμου Ευημερίας Τυφλών, να θέσω υπό την αιγίδα μου τη σημερινή εκδήλωση «Περπατώ - Διεκδικώ με τους Τυφλούς» και να κηρύξω την έναρξή της.

Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί η Λεμεσός δίνει και φέτος δυναμικά το παρών της σε αυτή την εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία, που εκφράζει την ολόπλευρη και αδιάλειπτη συμπαράστασή μας στους συνανθρώπους μας με οπτική αναπηρία. Σήμερα, για άλλη μια φορά, γινόμαστε συνοδοιπόροι με τους Κύπριους τυφλούς στον γνήσιο αγώνα που διεξάγουν για κοινωνικοοικονομική καταξίωση. Όλοι μαζί περπατούμε και διεκδικούμε την πραγματική τους χειραφέτηση και την ισοτιμία των δικαιωμάτων τους.

Η κοινωνική ενσωμάτωση ενός ατόμου με οπτική αναπηρία, και γενικότερα με αναπηρία, απαιτεί σειρά παρεμβάσεων για τη στήριξή τους. Απαιτεί την απάλειψη των διακρίσεων, των προκαταλήψεων και των εμποδίων, που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά στην προσπάθειά τους για πλήρη συμμετοχή σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Απαιτεί επίσης την αξιολόγηση των αναγκών και δυνατοτήτων τους και τη διασφάλιση της ανεξάρτητης διαβίωσης και προσβασιμότητας τους σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς τους. Τέλος απαιτεί την κατάλληλη εκπαίδευση και κατάρτισή τους, με απώτερο σκοπό την ένταξή τους στην αγορά εργασίας καθώς και την παροχή τεχνικών και άλλων διευκολύνσεων για τον προσωπικό επαναπροσδιορισμό και ανάπτυξή τους και γενικότερα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Η Κυβέρνηση θέτει την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες και την αναβάθμιση των υπηρεσιών που τους προσφέρονται στην κορυφή της πυραμίδας των προτεραιοτήτων της. Προωθεί έτσι στρατηγικές, σχέδια, προγράμματα και πρακτικές ώστε σταδιακά ο στόχος της πλήρους εφαρμογής των δικαιωμάτων των ευπαθών αυτών ομάδων να γίνει πραγματικότητα.

Στόχος μας πρέπει να είναι μια κοινωνία η οποία να είναι ανοιχτή στη διαφορετικότητα. Όλοι είμαστε διαφορετικοί μεταξύ μας αλλά και ίσοι. Όλοι έχουμε διαφορετικές ανάγκες. Όλοι, όμως, μπορούμε να ζήσουμε μαζί. Και, κυρίως, όλοι μαζί μπορούμε να εργαστούμε για ένα καλύτερο μέλλον, με αναπτυγμένο το αίσθημα αλληλεγγύης και υποστήριξης προς όλους όσοι το έχουν ανάγκη. Οι διακρίσεις, οι προκαταλήψεις και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα άτομα με προβλήματα όρασης, στην προσπάθειά τους για πλήρη συμμετοχή σε όλες τις εκδηλώσεις της ζωής, θα πρέπει να εξαλειφθούν. Η διαφορετικότητα είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη θετικά. Να την αποδεχθούμε και να τη σεβαστούμε.

Με αυτές τις σκέψεις, συγχαίρω και πάλι τους διοργανωτές της σημερινής εκδήλωσης και κηρύσσω την έναρξη της πορείας «Περπατώ - Διεκδικώ με τους Τυφλούς». Μιας πορείας που μας υπενθυμίζει την ευθύνη μας να εργαστούμε για την πλήρη απόλαυση των δικαιωμάτων των ατόμων με οπτική αναπηρία. Ας δώσουμε, λοιπόν, στους τυφλούς συνανθρώπους μας το μήνυμα ότι είμαστε όλοι δίπλα τους, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειές τους και την κοινωνική τους ισότητα.