7/4/13

Πραγματοποιήθηκε το 41ο Συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής 07/04/2013

Πραγματοποιήθηκε χθες, 6 Απριλίου, στη Νέα Υόρκη το 41ο Συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής με μεγάλη συμμετοχή συνέδρων στη διάρκεια της οποίας εκλέχτηκε ο κ. Κώστας Τσέντας ως ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής για την επόμενη διετία.
Ο κ. Τσέντας διαδέχθηκε τον Πανίκο Παπανικολάου ο οποίος αποχώρησε από το αξίωμα του Προέδρου της Ομοσπονδίας μετά από οκτώ συνεχή χρόνια επιτυχούς θητείας. Εκλέγηκαν επίσης τα νέα μέλη του Προεδρείου της Κυπριακής Ομοσπονδίας. Στο συνέδριο παρέστησαν και χαιρέτισαν, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης Νικόλας Αιμιλίου ο οποίος εκπροσώπησε επίσημα την κυπριακή Κυβέρνηση, η Επιτετραμμένη της Κύπρου στην Ουάσιγκτον κα Ολυμπία Νεοκλέους, οι Γενικοί Πρόξενοι της Κύπρου και Ελλάδας κα Κούλα Σοφιανού και κ. Γεώργιος Ηλιόπουλος και ο Πρόξενος της Ελλάδας κ. Ευάγγελος Κυριακόπουλος. Στο συνέδριο επίσης παρέστη και μίλησε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος.

Στο φετινό συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας κυριάρχησαν, όπως ήταν φυσικό, οι δυσμενείς οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο, ενώ οι σύνεδροι συζήτησαν συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους η κυπριακή παροικία Αμερικής μπορεί να στηρίξει την Κύπρο και τον λαό της στις δύσκολες αυτές στιγμές. Όπως είναι γνωστό, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος έχει ήδη λάβει προσωπική πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση σε συνεργασία με την Εκκλησία της Κύπρου.

Στη διάρκεια του συνεδρίου έγινε επίσης απολογισμός του έργου των σωματείων και οργανώσεων και εντοπίστηκαν οι αδυναμίες και οι όποιες ανάγκες υπάρχουν για μεγαλύτερη συσπείρωση και αποδοτικότητα των συλλόγων. Τιμήθηκαν επίσης τρία μέλη της Κυπριακής Ομοσπονδίας: η κα Ισμήνη Μιχαηλίδου, ο κ. Χρήστος Βραχίμης και ο κ. Tom Kyrus για την πολύχρονη και πλούσια προσφορά τους στην παροικία μέσω της δράσης τους στην Κυπριακή Ομοσπονδία.

Ιδιαίτερη αναφορά από όλους τους ομιλητές έγινε στον απερχόμενο Πρόεδρο της Κυπριακής Ομοσπονδίας κ. Πανίκο Πανικολάου, για την μεγάλη και μακρά προσφορά του προς την Ομογένεια και τη Κύπρο. Όλοι εξήραν την προσωπικότητα και το έργο του το οποίο είχε ως αποτέλεσμα μια σθεναρή Κυπριακή Ομοσπονδία τόσο από άποψη έργου όσο και από άποψη αύξησης των μελών και καλής οικονομικής κατάστασης. Τον Πανίκο Παπανικολάου, ο οποίος διατελεί και μέλος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου Αμερικής, τίμησε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος με το ανώτατο παράσημο του Αποστόλου Παύλου, λέγοντας ότι αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Ελληνική Ορθοδοξία Αμερικής. Μήνυμα επίσης απέστειλε μέσω του Μονίμου Αντιπροσώπου Πρέσβη κ. Αιμιλίου ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου κ. Ιωάννης Κασουλίδης ο οποίος εξέφρασε τις θερμές και εγκάρδιες ευχαριστίες της Κυπριακής Κυβέρνησης και τις δικές του προσωπικά για την πολυσχιδή δράση και την ανιδιοτελή προσφορά του κ. Παπανικολάου τόσο προς την Κύπρο και τον λαό της όσο και για τη συνεχή και συνεπή του δράση στα ομογενειακά δρώμενα. Από μέρους του ο απερχόμενος Πρόεδρος κ. Παπανικολάου τόνισε ότι τελειώνει αυτό το υπέροχο ταξίδι με τη συνείδηση του καθαρή . Επισήμανε ότι το κόστος για τον ίδιο ήταν τεράστιο τόσο από υλικής άποψης όσο και από άποψη χρόνου αλλά σημείωσε ότι εισέπραξε πολύ περισσότερα, την αγάπη και εκτίμηση όλων των συμπατριωτών του, αλλά κυρίως ηθική ικανοποίηση και κάλεσε όλους να συνεχίσουν τις προσπάθειες για να κρατηθεί η Ομοσπονδία ψηλά, εκεί δηλαδή που της αξίζει.

Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ κ. Φίλιπ Κρίστοφερ στον χαιρετισμό του τόνισε την τεράστια σημασία που έχει να συνεχιστεί ο αγώνας για το δίκαιο της Κύπρου και αναφέρθηκε στις παρούσες συγκυρίες οι οποίες δημιουργούν πρόσθετες ανθρωπιστικές ανάγκες για την Κύπρο, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να παραβλεφθούν οι πολιτικές προτεραιότητες. Ο κ. Κρίστοφερ αναφέρθηκε σε προσπάθειες που καταβάλλονται από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ σε συντονισμό ίσως και με την ΕΕ για να τροχοδρομηθεί η διαδικασία λύσης του Κυπριακού τώρα και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι η όποια λύση θα πρέπει να είναι βασισμένη στο κράτος δικαίου και στα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι ο κυπριακός Ελληνισμός δεν πρόκειται να δεχθεί λύση που δεν θα υπηρετεί το καλώς νοούμενο συμφέρον του. Κάλεσε όλους να κινητοποιηθούν προς τους φίλους Γερουσιαστές και Βουλευτές στο αμερικανικό Κογκρέσο, αλλά και να δώσουν το δυναμικό παρών τους στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ στις 4 με 6 Ιουνίου.

Η Γενική Πρόξενος της Κύπρου κα Σοφιανού στον χαιρετισμό της τόνισε ότι στις δύσκολες αυτές στιγμές κόμμα όλων μας είναι η Κύπρος και ότι όλοι είμαστε ενωμένοι για να ξεπεραστούν οι όποιες δυσκολίες. Η Επιτετραμμένη της Κύπρου στην Ουάσιγκτον κα Νεοκλέους ευχαρίστησε την παροικία και ιδιαίτερα τον κ. Παπανικολάου για τη συνεργασία και συμπαράσταση προς την Πρεσβεία και τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα τώρα για την Κύπρο είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, ενώ υπογράμμισε τη σημασία να κινηθεί η Ομογένεια προς την κατεύθυνση του επιχειρηματικού κόσμου στην Αμερική για προσέλκυση νέων επενδύσεων στην Κύπρο. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της αποκατάστασης της εικόνας της Κύπρου στα αμερικανικά ΜΜΕ. Ο Πρόξενος της Ελλάδας κ. Κυριακόπουλος εξέφρασε την ευχή και ελπίδα ότι σύντομα θα ξημερώσει μια καλύτερη μέρα για την Κύπρο και ότι σε αυτή την πορεία θα βαδίσουμε χέρι με χέρι.

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Ηλιόπουλος επισήμανε το γεγονός ότι στη φετινή παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου δεν μετέχουν πολιτικοί από την Ελλάδα και σημείωσε ότι αυτό συμβαίνει όχι για λόγους οικονομικούς αλλά για λόγους συμβολικούς που σχετίζονται με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και τώρα στην Κύπρο. Αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup, ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι η λύση που δόθηκε ήταν επώδυνη αλλά σημείωσε ότι δεν πρέπει να ξεχνούμε πως μια άτακτη χρεοκοπία θα ήταν ακόμα πιο επώδυνη και ότι η οικονομία της Κύπρου είναι μικρή και άρα πιο ευέλικτη. Αναφερόμενος σε προσπάθειες κάποιων κέντρων για εκμετάλλευση της κρίσης για επιβολή λύσης του Κυπριακού τόνισε ότι όποιος επενδύει στην κρίση για να επηρεάσει τη λύση κάνει σοβαρό στρατηγικό λάθος. Τέλος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κύπρος σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακάμψει με έναν διαφορετικό τρόπο ανάπτυξης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος από τη πλευρά του αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που έχει λάβει για κινητοποίηση της ομογένειας προς συμπαράσταση της Κύπρου στις δύσκολες αυτές οικονομικές συνθήκες που βιώνει ο λαός με τη σύσκεψη που έλαβε χώρα την περασμένη Τετάρτη με συμμετοχή 36 εκπροσώπων της ομογένειας και ανάφερε ότι είχε την περασμένη Πέμπτη τηλεφωνική συνομιλία με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο. Εξέφρασε, επίσης, την πίστη ότι η Κύπρος θα ορθοποδήσει όπως εξάλλου έχει κάνει το 1974 όταν είχε να αντιμετωπίσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Αναφέρθηκε επίσης στις επαφές που είχε πρόσφατα με την ανώτατη αμερικανική ηγεσία στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της ετήσιας σύναξης των θρησκευτικών ηγετών και τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη η ομογένεια στο πλαίσιο της ενημερωτικής της εκστρατείας προς το αμερικανικό κοινό και στα μέσα ενημέρωσης να διατυπώσει με έξυπνο τρόπο σλόγκαν που να εντυπωσιάζουν και να περνούν αποτελεσματικά τα σωστά μηνύματα.