7/4/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Νίκου Κουγιάλη στη Γιορτή του Δέντρου, στον Δήμο Γερμασόγειας 07/04/2013


Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να χαιρετίσω αυτή την ωραία εκδήλωση του Δήμου Γερμασόγειας. Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται για να τιμηθεί το δέντρο έχουν ως σκοπό την προβολή της διαχρονικής αξίας του δέντρου και του πρασίνου και ταυτόχρονα καταδεικνύουν τη στενή σχέση του με τη ζωή και τον τρόπο διαβίωσης.

Επιτρέψετε μου να συγχαρώ τους διοργανωτές, αφού με αυτή τους την ενέργεια όχι μόνο αποδεικνύουν την έμφυτη αγάπη μας για το πράσινο αλλά συμβάλλουν και στην ευαισθητοποίηση των δημοτών για το περιβάλλον και τον τόπο μας γενικότερα και μας υπενθυμίζουν την ανάγκη για προστασία, διατήρηση και επέκταση του πρασίνου.

Τα δάση και τα δασικά οικοσυστήματα αποτελούν ανεξάντλητη πηγή προσφοράς προς την κοινωνία. Συμβάλλουν στην άμβλυνση του φαινομένου του θερμοκηπίου, στην αποτροπή διαβρωτικών φαινομένων και συνθηκών ερημοποίησης, ενώ αποτελούν ασφαλές καταφύγιο για τα διάφορα είδη της χλωρίδας και πανίδας. Σημαντικός είναι ο ρόλος τους στον εμπλουτισμό των υπόγειων υδροφόρων στρωμάτων και στη διασφάλιση υψηλής ποιότητας πόσιμου νερού.

Το δέντρο είναι σύμβολο ομορφιάς και δείκτης υγείας του ανθρώπου και παράλληλα αντίποδας στον ορατό κίνδυνο καταστροφής του περιβάλλοντος. Είναι παραδεκτό ότι τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη πάρκων και χώρων πρασίνου σε κατοικημένους χώρους αποτελεί αναγκαιότητα. Έτσι, με ευχαρίστηση βλέπουμε κατοίκους και Τοπικές Αρχές σε όλη την Κύπρο να παίρνουν την πρωτοβουλία, να εντοπίζουν κατάλληλους χώρους και να προβαίνουν στη δημιουργία χώρων πρασίνου. Τέτοιοι χώροι στις πόλεις είναι χώροι διαφυγής, ξεκούρασης και αναψυχής, ενώ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πνευματική, σωματική και ψυχική διάθεση του σύγχρονου ανθρώπου.

Είμαι σίγουρος πως όλοι έχουμε επίγνωση της αξίας του πρασίνου και της ανάγκης για προστασία και επέκτασή του εντός των πόλεων. Θα πρέπει η σημερινή εκδήλωση να μας οδηγεί στη σωστή πορεία, που δεν είναι άλλη από εκείνη που οδηγεί στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της κοινωνίας μας και τη δημιουργία προσεγμένων χώρων με υγιείς προδιαγραφές, όπου η παρουσία του δέντρου θα αποτελεί κυρίαρχο στοιχείο. Για να πετύχει αυτή η προσπάθεια απαιτείται ευαισθητοποίηση, καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και ανάπτυξη του εθελοντισμού. Μέσα από την άμεση και ενσυνείδητη εμπλοκή των πολιτών επιτυγχάνεται η προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος, σε συνδυασμό πάντοτε με τις προσπάθειες και των αρμόδιων Υπηρεσιών του κράτους.

Συγχαίρω και πάλι τους εμπνευστές και διοργανωτές της εκδήλωσης αυτής, τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Γερμασόγειας, αλλά και όλους όσοι με οποιονδήποτε τρόπο εμπλέκονται στην προσπάθεια αυτή.