17/2/13

Προεδρικές Εκλογές 2013 - Ομαλά διεξήχθη η ψηφοφορία μέχρι το κλείσιμο των καλπών στις 12 το μεσημέρι 17/02/2013

Ομαλά διεξάγεται μέχρι στιγμής η ψηφοφορία σε Κύπρο και εξωτερικό, ανέφερε ο Γενικός Έφορος Εκλογής κ. Ανδρέας Ασσιώτης σε δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση του ποσοστού προσέλευσης των ψηφοφόρων στις 12 το μεσημέρι που έκλεισαν οι κάλπες για μια ώρα.

Κληθείς να σχολιάσει τη μεγάλη διαφορά στα μέχρι τώρα ποσοστά προσέλευσης των ψηφοφόρων σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2008, ο κ. Ασσιώτης είπε ότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι πιο συγκρίσιμα με τα αποτελέσματα των Βουλευτικών Εκλογών του 2011. Επανέλαβε παράλληλα την έκκληση του προς τους εκλογείς να προσέλθουν το απόγευμα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν αυτή η διαφορά οφείλεται στο γεγονός ότι στις παρούσες εκλογές υπάρχει η ξεχωριστή κατηγορία των εκλογέων που ψηφίζουν στο εξωτερικό, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών κ. Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε ότι το 16% του εξωτερικού έχει φύγει από τις εκλογικές περιφέρειες στη Δημοκρατία. «Αν απομονώσουμε αυτό το δεδομένο, σίγουρα η αποχή κατά επαρχία δεν είναι αυτή που γίνεται με μια απλή αφαίρεση», σημείωσε ο κ. Δημητρίου, ενώ διευκρινίστηκε ότι γίνεται αναφορά σε μείωση στα ποσοστά ψηφισάντων και όχι σε αποχή. «Στην ουσία, στο σύνολο, όντως, έχουμε ένα 9% λιγότερο για την ώρα σε σχέση με τις Προεδρικές εκλογές του 2008», πρόσθεσε ο κ. Δημητρίου.

Ερωτηθείς εάν υπήρξαν παράπονα για την όλη διαδικασία μέχρι στιγμής, ο Γενικός Έφορος Εκλογής είπε ότι υπήρξαν κάποια μεμονωμένα ασήμαντα περιστατικά.