17/2/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα 17/02/2013

Ψηφίζω αντίσταση, δημοκρατία και πρόοδο, υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας διαβεβαιώνοντας ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τη δικαίωση των αγώνων του κυπριακού λαού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσήλθε στις 11 το πρωί στο Α’ Δημοτικό Σχολείο Μακεδονίτισσας, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του κα ΄Ελση Χριστόφια και τον εγγονό του Δημήτρη, όπου τον υποδέχθηκε ο Γενικός Έφορος Εκλογών κ. Ανδρέας Ασσιώτης.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Κέντρο Κ’ του Σχολείου. Κατά την έξοδο του από το εκλογικό κέντρο ο Πρόεδρος Χριστόφιας προέβη στην ακόλουθη δήλωση στους δημοσιογράφους:

«Θέλω να συγχαρώ την Υπουργό Εσωτερικών κα Ελένη Μαύρου, τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών και Γενικό Έφορο Εκλογών κ. Ανδρέα Ασσιώτη και τους Λειτουργούς του Υπουργείου για τη σκληρή δουλειά τους εδώ και πολύ καιρό για να οργανώσουμε άψογες εκλογές ακόμη μια φορά.

Οι δημόσιοι λειτουργοί κάνουν το καθήκον τους και καλώ και τους πολίτες να κάνουν το καθήκον τους, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Οι εκλογές αυτές έχουν τεράστια σημασία. Δεν ζούμε τη μεγαλύτερη κρίση που έζησε ποτέ ο τόπος μας – κάποιοι θέλουν να το ξεχνούν αυτό, δυστυχώς. Εγώ καθημερινά όταν καλημερίζω τον Πενταδάκτυλο θυμούμαι ποια ήταν η μεγαλύτερη κρίση - πολιτική, κοινωνική, οικονομική – κρίση που προκλήθηκε από προδοσία της πατρίδας μας. Γι’ αυτό όταν πηγαίνω στην κάλπη, από τότε μέχρι σήμερα, καλημερίζω τον Πενταδάκτυλο από τον οποίον κατάγομαι, διότι το Δίκωμο είναι στους πρόποδες του Πενταδακτύλου, και βάζω το χέρι στην καρδιά και ψηφίζω αντίσταση, δημοκρατία και πρόοδο. Έτσι ψήφισα και σήμερα: Αντίσταση, δημοκρατία και πρόοδο.

Θέλω να καλέσω τον κόσμο να πράξει ανάλογα το καθήκον του. Από πλευράς μου ως απλός πολίτης της Δημοκρατίας θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για να δικαιωθεί αυτός ο τόπος. Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για να τερματιστεί η παρουσία συμβόλων στον Πενταδάκτυλο που αποτελούν ντροπή για ολόκληρο τον κυπριακό λαό. Και για τους Τουρκοκύπριους μαζί. Και, βεβαίως, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι ώστε η παγκόσμια οικονομική κρίση - που είναι κρίση του συστήματος και όχι κρίση της Κύπρου που προκάλεσε ο Χριστόφιας - να τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν, και η οικονομία μας να οδηγηθεί ξανά στην ανάπτυξη, και οι Κύπριοι πολίτες στην ευημερία.

Θέλω να ευχηθώ οι εκλογές αυτές να περάσουν ως υπόδειγμα δημοκρατικού πολιτισμού και πολιτικού πολιτισμού διότι στην προεκλογική περίοδο, κακά τα ψέματα, αυτός ο πολιτικός πολιτισμός έχει προσβληθεί».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι έχει ολοκληρωθεί ένας σημαντικός κύκλος στην πολιτική του πορεία και ερωτηθείς πώς αισθάνεται, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Νιώθω συγκίνηση και, βεβαίως, και απογοήτευση διότι, όπως είπα και στο διάγγελμά μου, δεν έχουμε κατορθώσει να επιλύσουμε το εθνικό μας πρόβλημα, να επανενώσουμε τον τόπο μας. Για μένα, όταν ριψοκινδύνευσα το 2008 να εκτεθώ ως υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αυτό ήταν το πρωταρχικό, αυτό ήταν το κύριο, το βασικό. Δυστυχώς, η αδιαλλαξία της Τουρκίας και μια σχετική αδράνεια του διεθνούς παράγοντα, παρόλο που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας στάθηκαν δίπλα μας, δεν μας επέτρεψαν να κάνουμε το μεγάλο άλμα της επίλυσης του Κυπριακού.

Κάνω έκκληση στον νέο Πρόεδρο, όποιος και αν είναι αυτός – αυτό εξαρτάται από την ετυμηγορία του κυπριακού λαού - να συνεχίσει πάνω στη βάση που έχει υιοθετήσει και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με πολλά ψηφίσματά του και πιο ολοκληρωμένα με το Ψήφισμα 1251. Να μην αλλάξουμε γραμμή διότι αν αλλάξουμε στρατηγική και μπούμε σε νέες περιπέτειες, αυτό θα είναι μπούμερανγκ κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το λέω αυτό ενσυνείδητα και λυπούμαι να παρατηρήσω ότι τουλάχιστον από την προεκλογική περίοδο και τις προεκλογικές τοποθετήσεις δεν γοητεύομαι από ορισμένους υποψήφιους και από ορισμένες διακηρύξεις.

Θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο, προπάντων τον κόσμο που με στήριξε στις πιο δύσκολες μου στιγμές και απαίτησε αποκατάσταση της δικαιοσύνης αντί της αδικίας την οποία έζησα εγώ, και να ευχηθώ στον κάθε Κύπριο καλή ελευθερία».