11/12/12

Συνάντηση του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων με αντιπροσωπεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ 11/12/2012

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου συναντήθηκε σήμερα με αντιπροσωπεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ.



Μετά το πέρας της συνάντησης ο Πρόεδρος της Βουλής προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Είχα σήμερα συνάντηση στο γραφείο μου με αντιπροσωπεία που εκπροσωπεί τους ωρομίσθιους στον δημόσιο τομέα οι οποίοι, όπως είναι πολύ καλά γνωστό, αντιμετωπίζουν θέμα επανεργοδότησής τους από το κράτος. Θέλω να καταστήσω σαφή τη θέση μου ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για να συμπεριληφθούν πιστώσεις που είναι πολύ χαμηλές σε χρηματικό ποσό, για να συνεχίσουν την εργοδότησή τους γιατί προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες στον κρατικό μηχανισμό. Είναι πολύ καλά γνωστό ότι οι ωρομίσθιοι είναι οι πιο χαμηλόμισθοι εργαζόμενοι στον χώρο του δημοσίου. Συνεπώς η αδικία από τη μη επανεργοδότησή τους γίνεται μέγιστη, γιατί προσπαθούμε να κάνουμε εξοικονομήσεις για πολύ χαμηλό ποσό που αντιστοιχεί με τη μισθοδοσία των ωρομισθίων του δημοσίου. Απευθύνω έκκληση προς το Υπουργείο Οικονομικών να δει με κατανόηση αυτό το αίτημα για να συνεχιστεί η εργοδότηση των ωρομισθίων και για να μην τερματιστούν οι υπηρεσίες των ωρομισθίων με την ολοκλήρωση του παρόντος ημερολογιακού έτους».

Κληθείς να σχολιάσει τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των κατόχων αξιόγραφων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο κ. Ομήρου είπε:

«Εγώ είμαι ο τελευταίος που θα τοποθετηθώ εναντίον των κινητοποιήσεων των εργαζομένων ή οποιασδήποτε κοινωνικής ομάδας η οποία διεκδικεί τα δίκαια και τα δικαιώματά της κατά τη δική της άποψη. Είμαστε μια δημοκρατική κοινωνία και το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι απολύτως κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και από τις Ευρωπαϊκές Συμβάσεις. Από εκεί και πέρα πρέπει να δώσω ένα μήνυμα ότι η Βουλή έχει ορισμένες αρμοδιότητες κατά το Σύνταγμα και τον Νόμο. Αυτό είναι βέβαιο. Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε διαμαρτυρίες, όταν αυτές οι διαμαρτυρίες αφορούν πράξεις ή παραλείψεις της Βουλής. Δεύτερον, θα πρέπει να υπάρχει μια τήρηση της νομιμότητας υπό την έννοια ότι η Βουλή δεν είναι ένας χώρος στον οποίο θα πρέπει οι βουλευτές να αισθάνονται ότι με την παρουσία ομάδων πίεσης θα πρέπει να δίνουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τη ψήφο τους, υπό το κράτος ή υπό το βάρος της όποιας πίεσης. Οι βουλευτές πρέπει να είναι ελεύθεροι να ψηφίσουν κατά συνείδηση. Συνεπώς η δική μου η έκκληση είναι να αποφεύγονται ενέργειες οι οποίες εκφεύγουν ορισμένων ορίων στο πλαίσιο της δημοκρατίας, γιατί η διαφύλαξη της Βουλής των Αντιπροσώπων ως κορυφαίου οργάνου λαϊκής κυριαρχίας είναι θεμελιώδης υποχρέωση του κάθε πολίτη».