11/12/12

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, συμμετείχε στο Fundamental Rights Conference 2012,στις Βρυξέλλες 11/12/2012

Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού κα Λήδα Κουρσουμπά συμμετείχε, υπό την ιδιότητα της ως Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιτρόπων για το Παιδί (ENOC), ως Εισηγήτρια, στο Fundamental Rights Conference 2012 με θέμα “Justice in austerity-Challenges and opportunities for access to justice”, που συνδιοργανώθηκε από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (FRA) της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας της Ε.Ε και έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες στις 6-7 Δεκεμβρίου. Κατά την τελετή έναρξης μίλησαν ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης κ. Λουκάς Λουκά και ο επικεφαλής του FRA κος Morten Kjaerum. Μεταξύ των ομιλητών ήταν και η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος για θέματα Δικαιοσύνης, Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και Ιθαγένειας κα Viviane Reding, η Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κα Navanethem Pillay, ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Nils Muižnieks καθώς και Ευρωπαίοι Υπουργοί και Μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

H Κύπρια Επίτροπος κα Λήδα Κουρσουμπά συμμετείχε ενεργά στην ομάδα εργασίας με τίτλο “Strengthening access to justice through bodies with a human rights remit”. H συγκεκριμένη ομάδα επικεντρώθηκε κυρίως στον ρόλο των διαφόρων εθνικών θεσμών/μηχανισμών ελέγχου της εφαρμογής ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες και ειδικότερα όσον αφορά την πρόσβαση τους στη δικαιοσύνη.

Η κα Κουρσουμπά υποστήριξε τη θέση ότι οι ανεξάρτητοι εθνικοί θεσμοί/μηχανισμοί που έχουν δυνάμει νόμου αρμοδιότητα για έλεγχο και παρακολούθηση της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (π.χ. Εθνικοί Οργανισμοί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Επίτροποι για τα Δικαιώματα του Παιδιού) έχουν υποχρέωση και δυνατότητα να διευκολύνουν τις διαδικασίες πρόσβασης στη δικαιοσύνη για τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες και να υπενθυμίζουν στις κυβερνήσεις την υποχρέωση τους για προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών τους. Τόνισε ότι, οι εν λόγω θεσμοί συνιστούν μορφή απονομής δικαιοσύνης με την ευρύτερη έννοια, καθότι η εξέταση παραπόνων και οι συνεπαγόμενες συστάσεις προς τις αρμόδιες αρχές μπορούν να επιφέρουν θεραπείες για διάφορες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι η πρόσβαση στους θεσμούς αυτούς δεν συνεπάγεται οποιοδήποτε κόστος, ενώ η επίλυση των θεμάτων που επιλαμβάνονται είναι συνήθως πολύ πιο σύντομη από τη δικαστική διαδικασία. Η οικονομική κρίση αναμφίβολα επηρεάζει και το έργο των θεσμών αυτών. Η Κύπρια Επίτροπος ανέπτυξε τη θέση ότι είναι επιβεβλημένος ο εκσυγχρονισμός του συστήματος δικαιοσύνης και ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου των ανεξάρτητων θεσμών/μηχανισμών που έχουν ως αποστολή τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ως μέσο για πρόσβαση στη δικαιοσύνη με περιορισμένο κόστος.