11/12/12

Ο Πρόεδρος της Βουλής δέχθηκε την Επιτετραμμένη της Ολλανδίας στην Κύπρο 11/12/2012

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα την Επιτετραμμένη της Ολλανδίας στην Κύπρο κα Berendina ten Tusscher.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, θέματα που άπτονται του κυπριακού προβλήματος και της οικονομικής κρίσης.

Ο Πρόεδρος της Βουλής προέβη σε σύντομη ανασκόπηση των κύριων πτυχών του κυπριακού προβλήματος και υπενθύμισε τις συνέπειες της συνεχιζόμενης για 38 χρόνια κατοχής εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Η μη λύση του κυπριακού προβλήματος οφείλεται στην αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας και στην επεμβατική και επεκτατική της πολιτική, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Ο κ. Ομήρου αποδοκίμασε, εξάλλου, τη στάση που τηρεί η Τουρκία έναντι της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σημειώνοντας ότι η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να συμμετάσχει σε δραστηριότητες που διοργανώνονται στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας προσβάλλει την ίδια την ΕΕ και τα θεσμικά της όργανα.

Ο κ. Ομήρου υπογράμμισε επίσης την ανάγκη ουσιαστικότερου ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, ώστε να διασφαλίζεται ότι οι πρόνοιες της λύσης του Κυπριακού θα είναι συμβατές με το κοινοτικό κεκτημένο. Τόνισε δε ότι η ίδια η επίλυση του Κυπριακού παραμείνει φυσικά στα πλαίσια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Επαναβεβαιώθηκε, στη συνέχεια, το αμοιβαίο ενδιαφέρον για συνέχιση των πολύ καλών κοινοβουλευτικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.
Τέλος, ανταλλάγηκαν απόψεις για την οικονομική κρίση και τις συνέπειες της στην Κύπρο, καθώς και τον ρόλο της Βουλής των Αντιπροσώπων στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπιση του θέματος.